Creează canabisul dependență?

Val
Read Time:4 Minute, 55 Second

Știința din spatele THC-ului, cum afectează creierul și de ce ar putea cauza dependență

Deși este mai obișnuit să fii pasionat de narcotice, alcool și droguri precum cocaina, conform ”Institutului Național pentru Abuzul de Droguri” (NIDA), există un lucru precum canabisul sau Tulburarea Consumului de Canabis (CUD). Este atunci când fumatul de canabis provoacă probleme fizice, emoționale sau sociale. Este considerată o dependență doar atunci când este „sever”.

Aceasta este definită mai mult ca dependență, adică dacă o persoană simte simptome asemănătoare sevrajului atunci când nu consumă canabis. Cineva care consumă canabis suficient de frecvent ar putea raporta lucruri precum iritabilitate, dificultăți de somn, scăderea poftei de mâncare sau alte forme de disconfort fizic în primele două săptămâni de la oprire.

NIDA spune că tulburarea consumului de canabis devine o dependență atunci când o persoană nu poate sau nu vrea să se oprească, chiar dacă interferează cu viața, munca și relațiile. Un articol recent din ”New York Times” subliniază modul în care adulții tineri sunt în special expuși riscului de a deveni mai sensibili la CUD, precum și lucruri precum sindromul de hiperemeză de canabis, deoarece creierul lor este încă în curs de dezvoltare, iar produsele cu conținut ridicat de THC pot fi mai dăunătoare pentru ei.

 

Când tulburarea consumului de canabis se transformă în dependență

Practic, dacă consumi canabis în fiecare zi, ai încercat să renunți, dar nu reușești, te enervezi când încerci să te oprești, ai poftă de canabis când nu îl consumi – s-ar putea să ai o problemă. Dacă vă afectează locul de muncă, școala sau relațiile cu prietenii sau familia, CUD ar putea fi de vină.

Datele sugerează că până la 30% dintre consumatorii de canabis pot avea un anumit grad de tulburare de consum de canabis și este mai probabil să se dezvolte la persoanele care au început să-l consume înainte de vârsta de 18 ani.

Consumul regulat de canabis vă poate afecta sănătatea într-o varietate de moduri. ”Centers for Disease Control and Prevention” (CDC) subliniază că alte riscuri posibile pentru sănătate includ: efecte negative asupra creierului, inimii și plămânilor; sănătate mentală; poate afecta condusul unui vehicul.

 

Știința consumului de canabis și a creierului

Canabisul afectează în mod direct creierul, în special partea care menține memoria, învățarea, atenția, coordonarea și emoția. Acesta este motivul pentru care te simți high – sau anxios, paranoic, rău, îți place să asculți muzică sau să vezi un film amuzant. De asemenea, știința spune că poate deveni dependență.

Când fumați sau vaporizați canabis, THC-ul se deplasează rapid din plămâni în fluxul sanguin la creier. Corpul uman produce în mod natural endocanabinoizi, care sunt similari cu cei găsiți în canabis. Endocanabinoizii ajută la reglarea multor procese ale corpului, inclusiv învățarea, memoria, controlul durerii și somnul. Când THC-ul activează anumiți receptori de canabinoizi din creier, poate copleși și perturba acțiunile normale ale endocanabinoizilor.

Dependența poate apărea atunci când creierul se simte confortabil cu cantități mari de THC, ceea ce poate reduce producția și sensibilitatea la proprii neurotransmițători endocanabinoizi. Practic, îți scurtcircuită creierul. În timp, puteți deveni mai puțin sensibil la substanțele chimice din canabis, ceea ce înseamnă că veți dori să folosiți mai mult. Mulți apelează la canabis cu conținut mai mare de THC pentru a obține un high mai bun și, eventual, îl folosesc mai mult pentru a se simți „normal”.

Acest mod de utilizare poate provoca însă ramificații grave. Iar produsele de canabis cu conținut ridicat de THC – niveluri de peste 90% – este un mare minus pentru mulți consumatori, în special tineri, al căror creier este încă în curs de dezvoltare. Pe lângă dependență, unii adolescenți se confruntă cu psihoză și sunt mai predispuși să dezvolte depresie.

Alți factori intră în joc atunci când se analizează modul în care THC-ul vă afectează creierul, inclusiv cât de des este utilizat, vârsta primei utilizări și dacă alte substanțe, cum ar fi tutunul sau alcoolul, sunt folosite în același timp.

 

Canabisul medicinal

Desigur, există tot atâtea studii care arată beneficiile consumului regulat de canabis. Cercetările indică canabisul ca înlocuitor al opioidelor pentru cancer și durere cronică; există cercetări promițătoare care arată că ar putea ajuta cu scleroza multiplă; și că ajută la tulburările de somn; și poate atenua stresul și poate ajuta la depresie și multe altele.

Totul depinde de modul în care utilizați canabisul și de asocierea cu un profesionist pentru a obține tulpina și combinația potrivită de THC și alți canabinoizi. Ca orice medicament sau tratament, găsirea dozei potrivite este esențială.

Canabidiolul (CBD), este probabil cel mai cunoscut canabinoid. Este o substanță chimică găsită în canabis, dar conține cantități minuscule de THC. CBD-ul obținut din cânepă este utilizat pe scară largă în scopuri medicinale, inclusiv epilepsie, PTSD, tulburări de somn, anxietate și multe altele. CBD-ul în sine nu este considerat o substanță ce creează dependență.

 

Ce poți face cu tulburarea consumului de canabis?

Potrivit ”Institutului Național de Dependență de Droguri”, modalitatea numărul unu de a preveni tulburările legate de consumul de canabis este încetarea consumului de canabis. Nu este ușor să rupi un obicei precum fumatul canabisului, dar tratarea problemelor de bază, rezolvarea lor într-o manieră graduală, obținerea sprijinului celor din jurul tău și evitarea factorilor declanșatori poate ajuta.

În scurt timp, este posibil să folosiți produse cu procente mai scăzute în THC și mai bogate în CBD, de asemenea, ar putea ajuta la reducerea potențialului de a dezvolta CUD. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cu adevărat efectele complete ale canabisului, toți canabinoizii, organismul și dependența.

 


Referințe:

https://nida.nih.gov/publications/research-reports/marijuana/letter-director

https://www.nytimes.com/2022/06/23/well/mind/teens-thc-canabis.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1054139X20305772

https://www.cdc.gov/marijuana/health-effects/index.html

https://newsroom.heart.org/news/how-does-cannabis-use-affect-brain-health

https://nccih.nih.gov/health/marijuana


 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce trebuie să știi pentru a deveni ”Budtender”

Angajații din dispensarele de canabis, fac mult mai mult decât să zâmbească și să împacheteze muguri. Se așteaptă ca acești angajați să știe multe despre canabis. Dacă aceasta sună a fi locul de muncă perfect pentru tine, va trebui să știi totul despre canabinoizi, terpene, tulpini, sistemul endocanabinoid și multe […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!