Controlul biologic al dăunătorilor în culturile de canabis

Val
Read Time:8 Minute, 57 Second

Controlul biologic al dăunătorilor devine din ce în ce mai popular printre cultivatorii de canabis. Dar cum se compară cu utilizarea pesticidelor? Este o opțiune viabilă pentru culturile de canabis?

Canabisul ar putea fi o plantă rezistentă, dar este și predispusă la dăunători și agenți patogeni care pot afecta semnificativ calitatea și dimensiunea recoltei. O modalitate de a gestiona dăunătorii canabisului este utilizarea controlului biologic al dăunătorilor. Continuați să citiți pentru a afla cum funcționează controlul biologic al dăunătorilor și de ce devine din ce în ce mai popular și în culturile de canabis.

 

Ce este mai exact controlul biologic al dăunătorilor?

Controlul biologic al dăunătorilor se referă la metoda de utilizare a organismelor vii pentru a controla dăunătorii din camera de cultură sau din grădină. Aceste organisme includ:

 • Bacterii și ciuperci benefice
 • Insecte care atacă dăunători
 • Plante care resping în mod natural dăunătorii și agenții patogeni sau atrag insecte benefice

 

Controlul biologic vs controlul sintetic

Spre deosebire de utilizarea organismelor vii pentru a controla dăunătorii, combaterea sintetică a dăunătorilor utilizează substanțe chimice sintetice, cum ar fi:

 • Pesticide
 • Fungicide

 

Pesticidele chimice sunt formulate cu grijă pentru a eradica unul sau mai multe tipuri de dăunători. Ele pot funcționa în mai multe moduri; prin uciderea dăunătorilor la contact, prin afectarea capacității lor de a se reproduce sau prin influențarea comportamentului într-un mod dăunător (de exemplu, unele pesticide pot determina dăunătorii să nu mai mănânce sau să bea apă).

Pesticidele și fungicidele chimice sunt în general foarte eficiente și cu acțiune rapidă, iar mulți cultivatori apelează la ele atunci când se confruntă cu o infestare mare de dăunători care trebuie controlată imediat. Din păcate, totuși, agenții chimici de control al dăunătorilor nu sunt întotdeauna foarte selectivi și pot ucide insectele benefice care trăiesc în grădină.

În plus, substanțele chimice dure prezente în pesticide/fungicide vă pot contamina florile de canabis, precum și vă pot deteriora solul și pot contamina scurgerea din grădină. Din aceste motive, mulți cultivatori de canabis aleg să folosească metode de combatere biologică a dăunătorilor ori de câte ori este posibil, deoarece oferă o alternativă non-toxică, ecologică și durabilă.

 

Avantajele și dezavantajele controlului biologic al dăunătorilor

Fiecare abordare a cultivării canabisului are propriul său set de beneficii și dezavantaje, iar controlul biologic al dăunătorilor nu este diferit. Mai jos, voi prezenta avantajele și dezavantajele utilizării combaterii biologice a dăunătorilor în cultura de canabis, astfel încât să puteți decide dacă este abordarea potrivită pentru dvs.

 

Beneficiile controlului biologic al dăunătorilor

 • Durabilitate: Spre deosebire de pesticidele/fungicidele sintetice, metodele biologice de combatere a dăunătorilor nu produc scurgeri chimice dure care pot polua mediul local. De asemenea, metodele biologice de combatere a dăunătorilor nu deranjează sau degradează solul, ceea ce înseamnă că solul poate fi reutilizat.
 • Netoxice: Pesticidele și fungicidele chimice conțin substanțe chimice toxice pentru oameni, animale de companie, insectele și bacteriile benefice care trăiesc în grădină. Controlul biologic al dăunătorilor, pe de altă parte, nu conține aceste substanțe chimice dure.
 • Specific: Controlul biologic al dăunătorilor se concentrează pe introducerea de organisme în grădină, cu ținte foarte specifice. Aceasta înseamnă că vă permite să controlați un anumit dăunător fără a deteriora alte organisme din grădina/spațiul de creștere.
 • Eficient din punct de vedere al costurilor: Controlul biologic al dăunătorilor adoptă o abordare proactivă pentru a trata dăunătorii și se concentrează pe crearea unui mediu bun pentru plante, care să nu favorizeze răspândirea dăunătorilor și agenților patogeni. Deși această abordare este mai practică, ajută la prevenirea infestărilor cu dăunători, mai degrabă decât la tratarea lor și, prin urmare, vă poate economisi bani.
 • Pe termen lung: Controlul biologic al dăunătorilor oferă o soluție pe termen lung pentru gestionarea dăunătorilor. Odată ce sunt introduse în cultură, multe dintre insectele, plantele și alte organisme benefice pe care le enumerăm mai jos se întrețin cu puțină contribuție din partea cultivatorului. În plus, faptul că nu vor perturba alte plante sau animale din grădină, înseamnă că metodele biologice de combatere a dăunătorilor pot fi menținute pentru perioade mult mai lungi de timp decât pesticidele/fungicidele sintetice, care vă pot deteriora plantele atunci când sunt folosite în exces.

 

Dezavantajele controlului biologic al dăunătorilor

 • Este un proces lent: Combaterea biologică a dăunătorilor este un efort pe termen lung. Introducerea insectelor și plantelor benefice în grădină poate părea simplă, dar poate dura mult timp pentru ca aceste organisme să înceapă să producă un efect, mai ales în comparație cu imediata utilizare a pesticidelor și fungicidelor.
 • Nu este o soluție permanentă: Controlul biologic al dăunătorilor nu va eradica complet un dăunător din grădină.
 • Este mai puțin controlat: Uneori, introducerea de organisme în grădină pentru a prăda un anumit dăunător funcționează; uneori, pur și simplu nu funcționează. Adesea, găsirea unei metode biologice de combatere a dăunătorilor care funcționează și se potrivește grădinii necesită timp iar altele eșuează.

Utilizarea combaterii biologice a dăunătorilor: Cultivarea canabisului în interior vs outdoor

Mai jos, vă voi prezenta diferite moduri de a utiliza controlul biologic al dăunătorilor în cultura de canabis. În timp ce unele dintre metode ar putea părea mai aplicabile în camere/corturi interioare, iar altele ar putea părea mai potrivite pentru un spațiu în aer liber, ele nu se exclud reciproc. Simțiți-vă liber să experimentați fiecare metodă după cum credeți de cuviință.

 

Utilizarea combaterii biologice a dăunătorilor în interior

În primul rând, voi începe cu măsurile de control biologic al dăunătorilor implicate în principal pentru utilizarea în interior.

 

 • Spray foliar

Spray-urile foliare sunt una dintre cele mai populare moduri de a aplica insecticide și pesticide comerciale. Cu toate acestea, ele joacă și rolul lor în combaterea biologică a dăunătorilor. Unele organisme pe care le puteți aplica direct pe plante sub formă de spray foliar includ:

 • Ceai de compost: Fabricate din compost, ceaiurile de compost sunt bogate în nutrienți, precum și în bacterii care pot ajuta la protejarea plantelor de agenți patogeni și dăunători.
 • Ulei de neem și săpun de potasiu: Deși nu sunt organisme vii din punct de vedere tehnic, uleiul de neem și săpunul de potasiu sunt de departe doi dintre cei mai eficienți agenți organici de combatere a dăunătorilor.

 

 • Nematode

Nematozii sunt animale microscopice asemănătoare viermilor care, atunci când sunt utilizate corespunzător, pot fi un atu imens pentru grădina de canabis, deoarece vânează și ucid atât dăunătorii, cât și larvele lor. Nematozii pot fi foarte eficienți împotriva unei varietăți de dăunători, de la furnici și căpușe până la omizi și minerii de frunze.

Cel mai bun mod de a folosi nematozii în favoarea grădinii este să-i cumperi de la un furnizor de renume și să-i introduci în sol. Majoritatea nematozilor vin sub forma unui fel de purtător (cum ar fi vermiculitul) pe care îl puteți introduce direct în sol.

 

 • Micorize

Considerate adesea ca un tip specific de ciuperci sau bacterii, micorizele descriu de fapt relația simbiotică dintre rădăcinile unei plante și o rețea de ciuperci benefice. Atunci când îți faci timp pentru a crea un sol bogat și organic pentru plante, aceste ciuperci sunt capabile să crească în jurul rizosferei lor, ajutând atât la menținerea sănătății solului, cât și a plantelor. De exemplu, micorizele vă pot ajuta plantele să preia mai mulți nutrienți din sol, precum și să le protejeze de dăunători și agenți patogeni.

Cel mai bun mod de a folosi micorizele este să vă inoculați solul cu bacterii benefice înainte de a vă semăna semințele; de fapt, micorizele sunt foarte eficiente în protejarea răsadurilor și se știe că beneficiază de dezvoltarea rădăcinilor lor.

 

Controlul biologic al dăunătorilor pentru cultivarea canabisului în aer liber

În timp ce majoritatea opțiunilor de control al dăunătorilor de interior menționate anterior sunt viabile și în aer liber, mai jos sunt câteva măsuri care sunt mai specifice culturilor de exterior.

 

 • Plante însoțitoare

Plantarea însoțitoare înseamnă a oferi plantelor de canabis niște „însoțitori”. Anumite ierburi, de exemplu, resping în mod natural dăunătorii cu aromele lor unice. Florile sau pomii fructiferi și legumele, pe de altă parte, ajută la atragerea polenizatorilor și a altor insecte care se hrănesc în mod natural cu insecte mai mici (cum ar fi dăunătorii plantelor). În cele din urmă, plantarea însoțitoare adaugă și biodiversitatea grădinii tale, făcând mai dificilă instalarea dăunătorilor și agenților patogeni, deoarece le este mult mai ușor să lovească culturile de monocultură.

 

 • Insecte benefice

Nu în ultimul rând, o altă modalitate excelentă de a adopta combaterea biologică a dăunătorilor este introducerea de insecte benefice în grădină pentru a prăda dăunătorii. Unele insecte populare folosite pentru a proteja canabisul și alte plante includ:

 

 • Buburuze: Pot ajuta la controlul afidelor, moliile, gândacii, acarienii și tripșilor, precum și a larvelor acestora.
 • Larve de neuropteră: În timp ce neuropterele adulte sunt ierbivore, larvele lor se hrănesc cu afide, tripși, muște albe și acarieni.
 • Călugărițele: Aceste exemplare cu aspect unic vânează afidele, omizile și muștele albe.
 • Nematode: am scris mai sus despre ele.

Alte insecte benefice pentru grădina de canabis includ gândacii ucigași și acarienii prădători. Unele dintre aceste insecte pot fi cumpărate de la centrele de grădinărit, dar plantele însoțitoare pot ajuta la atragerea lor în grădină, gratuit!

 

 • Viespe parazitoidă

Viespile parazitoide sunt o alegere populară de insecte benefice care prăduiesc în mod natural afidele. De asemenea, atacă diferiți gândaci, muște, păianjeni și gândaci. Viespile își injectează ouăle în interiorul prăzii, care se dezvoltă în timp pe măsură ce prada își continuă funcțiile normale, în timp ce viespile se dezvoltă în exteriorul prăzii și o paralizează instantaneu.

 

 • Păianjeni

Păianjenii sunt creaturi foarte utile în grădinile de canabis. Ei învârt pânze vaste și nu sunt pretențioși la mâncare. Acestea se vor hrăni cu o mare varietate de dăunători diferiți; (a nu se confunda cu spidermites).

Care este cea mai bună metodă de control al dăunătorilor pentru canabis?

În calitate de cultivatori, suntem mereu în căutarea modului cel mai bun de a promova sănătatea plantelor noastre și, prin urmare, de a ne bucura de o recoltă de înaltă calitate. Când vine vorba de combaterea dăunătorilor pentru plantele de canabis, vedem că majoritatea cultivatorilor optează pentru o abordare hibridă care le permite să culeagă roadele metodelor de combatere a dăunătorilor atât biologice, cât și sintetice.

De exemplu, cultivatorii își pot inocula solul cu nematode și micorize la începutul creșterii și pot folosi plantarea însoțitoare pentru a încerca să împiedice dăunătorii să se instaleze în grădină. Cu toate acestea, atunci când se confruntă cu o infestare, aceștia pot apela la pesticide și fungicide sintetice pentru a face față situației cât mai curând posibil, înainte de a reveni încet la o abordare mai ecologică.

Adevărul este că nu există o abordare universală pentru a trata dăunătorii canabisului. Găsirea abordării potrivite va depinde de abilitățile și preferințele fiecărui cultivator, precum și de tipul de configurație pe care o executați.

 


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce este cultivarea verticală de canabis?

Un sistem de cultivare verticală ar putea suna ca ceva SF pentru unii, însă este ceva real. Mai mult, nu numai că este real, dar poate fi o modalitate incredibil de eficientă de a cultiva canabis, maximizând cantitatea care poate fi cultivată într-un anumit spațiu. Deși eficientă, cultivarea verticală a […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!