Read Time:10 Minute, 16 Second

Cultivarea canabisului din semințe feminizate poate produce rezultate excelente, dar semințele sunt, prin natura lor, nesigure. Indiferent cât de stelară este reputația unei bănci de semințe, nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță ce fenotip vor exprima semințele. Din fericire, există o modalitate pentru cultivatorii de canabis de a elimina toate presupunerile din cultură: clonele.

Clonarea este o parte indispensabilă a culturii comerciale de canabis. Deși stăpânirea clonării canabisului necesită puțină practică, niciun cultivator nu va regreta că a adăugat această tehnică la setul de abilități.

 

Ce este o clonă de canabis?

O clonă de canabis este exact ceea ce sună – o copie genetică a unei plante de canabis existente. Pentru a crea o clonă, cultivatorul va tăia o ramură (butaș) dintr-o plantă femelă care s-a dovedit a fi o plantă mamă demnă și apoi o va pune într-un mediu de creștere pentru a ajuta la încurajarea dezvoltării rădăcinilor.

Odată ce rădăcinile clonei sunt suficient de puternice, aceasta poate fi transplantată în sol și va continua să crească și să se dezvolte la fel ca planta originală (planta mamă). Veți observa în curând această clonă care exprimă aceleași trăsături ca și planta mamă.

 

De ce ar vrea cineva să cloneze canabis?

S-ar putea să vă întrebați de ce oamenii ar trece prin toate problemele de a tăia și clona o plantă de canabis. La urma urmei, nu este mai „natural” să începi cu semințe de înaltă calitate?

Deși înmulțirea semințelor poate fi în conformitate cu Mama Natură, clonarea unei plante mamă are multe avantaje. Cel mai important, clonele sunt mai fiabile decât semințele. Deoarece aceste clone sunt copii genetice ale plantei mamă originale, cultivatorii știu la ce să se aștepte în ceea ce privește potența, aspectul, sexul și modelul de creștere. Folosirea clonelor de la o planta mamă sănătoasă elimină multe presupuneri din creștere.

Pe lângă fiabilitate, clonele sunt mai ieftine decât semințele. În loc să investești într-un lot de semințe care pot germina sau nu, puteți tăia clonele gratuit. În plus, clonele nu trebuie să treacă printr-o etapă de germinare sau de răsad, ceea ce reduce semnificativ timpul de creștere.

Ce ar trebui să caute cultivatorii într-o plantă-mamă? Planta-mamă este planta de canabis din care veți lua o clonă. Deoarece clonele vor împărtăși genomul plantei mamă, trebuie să alegeți planta de cea mai bună calitate. Dacă selectați o tulpină bolnavă, va fi imposibil să eliminați acele trăsături nedorite din clone.

Să trecem peste câteva reguli de bază care trebuie respectate pentru a ne asigura că clonele vor deveni plante puternice și sănătoase.

 

Asigurați-vă că planta mamă este într-adevăr femelă

Prea mulți începători au făcut greșeala de a clona o plantă prea devreme, doar pentru a afla că de fapt au clonat o plantă masculină. Cel mai simplu mod de a verifica sexul plantelor este să verificați nodurile dintre tulpină și ramuri ale plantei. Plantele femele vor avea întotdeauna structuri asemănătoare părului lung cunoscute sub numele de „stigmat”. Deloc surprinzător, plantele masculine vor avea „bile” de polen. Hermafrodiții vor avea atât stigmat, cât și saci de polen.

Nu folosiți niciodată o plantă mamă care a fost cultivată din semințe feminizate

În timp ce semințele feminizate sunt fantastice pentru cultivatorii care nu doresc să aibă de-a face cu plantele masculine care le polenizează recolta, ele nu sunt tocmai potrivite pentru potențiale clone. Plantele care au fost crescute din semințe feminizate au șanse mai mari de a se transforma în hermafrodite atunci când sunt stresate. Tăierea constantă și ciclul vegetativ lung (mai multe despre asta mai târziu) pun mult stres pe planta mamă.

Asigurați-vă că alegeți o plantă puternică și sănătoasă ca potențială plantă mamă

Plantele mamă de înaltă calitate ar trebui să aibă un aspect sănătos, robust în comparație cu alte plante. De asemenea, o plantă mamă nu ar trebui să prezinte semne de deficiențe de nutrienți, mucegai sau infestări cu dăunători. Rețineți că veți face zeci de copii genetice ale acestei plante și orice trăsătură negativă sau pozitivă va fi replicată în acele clone.

Verificați ce clonați

Înainte de a decide ce plantă să clonați, asigurați-vă că știți calitatea mugurului pe care planta mamă îl poate furniza. Dacă nu sunteți 100% sigur că planta mamă este o campioană, asigurați-vă că a trecut printr-un ciclu de înflorire și că ați putut testa calitatea și potența mugurelui pe care îl produce. Dacă doriți neapărat să economisiți timp pentru a face acest lucru, vă puteți face o idee aproximativă despre mugurii pe care planta i-ar putea produce prin adulmecarea tulpinii. De obicei, plantele cu o aromă intensă vor produce muguri mai rășinoși.

Înălțimea tulpinii

Luați în considerare înălțimea tulpinii înainte de a alege o plantă mamă. Dacă creșteți în spații înghesuite, ar trebui să vă asigurați că clonele se vor potrivi în mod fiabil spațiului de creștere.

 

 

Când se ia butașii?

De obicei, primii butași sunt prelevați de la planta mamă după ce aceasta a fost în faza vegetativă de aproximativ două până la trei luni. Din punct de vedere tehnic, puteți tăia și o clonă în timpul fazei de înflorire, dar majoritatea cultivatorilor recomandă să lucrați cu plante vegetative. Plantele mamă sunt de obicei tăiate în mod regulat și menținute în faza vegetativă prin expunerea lor la cel puțin 18 ore de lumină pe zi. Ori de câte ori luați o clonă de la planta mamă, clona va fi în același stadiu de creștere. Mai ales dacă este prima dată când clonați o plantă de canabis, veți avea o rată de succes mult mai mare dacă luați clone dintr-o plantă vegetativă.

 

De ce echipament e nevoie pentru a lua clonele?

Acum că știți elementele de bază ale alegerii unei plante-mamă, este timpul să vă adunați echipamentul de clonare. Iată principalele elemente pe care ar trebui să le aveți în trusa de instrumente înainte de a începe clonarea:

 

 • Un bisturiu sterilizat
 • Cuburi de Rockwool
 • Lămpi fluorescente T5 sau CFL
 • Hormonii de înrădăcinare
 • Șervețele dezinfectante (de exemplu, tampoane cu alcool izopropilic)
 • Mănuși
 • pahar(e) din sticlă sterilă
 • scanner de pH
 • Higrometru
 • Apă de izvor sau apă filtrată cu pH între 5,5 – 6,5
 • Pulverizator
 • Dom de umiditate

 

Notă: importanța curățeniei pe tot parcursul procesului de clonare nu poate fi suprasolicitată. Dacă nu vă faceți timp pentru a vă steriliza uneltele, spațiul de lucru și mâinile, există șanse mari ca clonele să se îmbolnăvească.

 

Care este cel mai bun mediu de înrădăcinare pentru clone?

Cele mai populare trei medii de plasare a clonelor sunt cuburile Rockwool, apa sau pământul. Deși rădăcinile ar trebui să se formeze în oricare dintre aceste metode, majoritatea cultivatorilor recomandă utilizarea cuburilor Rockwool.

Deoarece Rockwool este un mediu inert, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la supraîncărcarea de nutrienți suplimentari a clonelor. Cuburile Rockwool asigură, de asemenea, o aerare fenomenală și reținerea apei. În plus, puteți urmări cu ușurință dezvoltarea rădăcinii clonei aruncând o privire pe părțile laterale ale cuburilor Rockwool.

Singurul dezavantaj real asociat cuburilor Rockwool este că necesită muncă suplimentară de pregătire. Cuburile Rockwool trebuie înmuiate în apă cu pH de 5,5 cu cel puțin 2 ore înainte de a le folosi.

Deci, ce este atât de rău în folosirea apei sau a solului? Ei bine, nu este nimic „greu” în utilizarea acestor materiale, dar ele nu sunt la fel de ușor de utilizat ca Rockwool.

 

Cum se alege cea mai bună clonă?

Odată ce aveți aleasă plantă mamă, este timpul să alegeți ramura ideală care va deveni clonă. Pentru cele mai bune rezultate, concentrați-vă pe ramurile de lângă partea de jos a plantei care prezintă semne de creștere nouă.

Nu există o „lungime ideală”, dar majoritatea cultivatorilor spun că tăierea ar trebui să măsoare cel puțin 8 cm. De asemenea, este o idee bună să tăiați o ramură cu cel puțin trei noduri.

 

Care este cel mai bun mod de a lua o clonă?

Există multe tehnici diferite de preluare a unei clone, dar cele mai multe implică tăierea ramurii alese la câțiva milimetri sub cel mai de jos nod, la un unghi de 45°. Motivul pentru care cultivatorii sunt atât de dornici să taie în acest unghi este acela de a maximiza suprafața, facilitând formarea rădăcinilor.

Rețineți că atunci când tăiați o ramură, s-ar putea forma pungi de aer în butași. Pentru a minimiza acest risc, imediat după tăiere, introduceți butașii într-un pahar cu apă cu pH de 5,5.

După aplicarea hormonilor de înrădăcinare (aceștia vin sub formă de pulbere, lichid sau gel), cel mai bine este să tăiați frunzele cele mai de jos și să tăiați capetele frunzelor de sus. Acești pași simpli vă vor ajuta planta să-și redirecționeze energia spre construirea unei structuri rădăcinoase sănătoase.

 

 

Aveți grijă de clone

Clonele se comportă cel mai bine în medii calde și umede, ceea ce explică de ce cultivatorii recomandă utilizarea unui dom de umiditate și a unei plăci de încălzire. În primele 48 de ore, clonele se dezvoltă într-un mediu cu umiditate de 90 – 95%. După două zile, puteți reduce umiditatea la intervalul de 80%. În ceea ce privește temperatura, cel mai bine este să vă păstrați camera la 21°C.

Domurile de umiditate vă ajută, de asemenea, să urmăriți câtă apă primesc plantele. Ori de câte ori observați că umiditatea scade sub nivelurile recomandate, pulverizați puțină apă neclorinată. Dacă nu utilizați un dom de umiditate, ar trebui să vă pulverizați clonele de câteva ori pe zi.

În ceea ce privește iluminarea, cel mai bine este să utilizați lumini fluorescente de joasă intensitate, cum ar fi becurile CFL sau neoanele T5. Deși nu este niciodată recomandat să utilizați HID-uri, puteți experimenta modele de 400 W atâta timp cât sunt departe de clone. Cultivatorii țin adesea luminile aprinse timp de 18-19 ore pe zi.

 

Cât timp durează până cresc rădăcini?

Nu există un timp stabilit pentru cât durează clonele să dezvolte rădăcini, dar majoritatea tulpinilor dezvoltă rădăcini în aproximativ 1-2 săptămâni. Cu toate acestea, chiar dacă nu folosiți trucuri precum domul de umiditate sau hormonii de înrădăcinare, ar trebui să observați rădăcini la un moment dat – chiar dacă durează câteva luni.

 

Cum se transplantează clonele?

Odată ce observați că rădăcinile ies la cel puțin 3 cm în mediul de creștere al clonei, este timpul să începeți transplantul. Dar înainte de a fi prea entuziasmat, nu uitați să dezinfectați totul. La fel ca atunci când ați făcut prima tăiere, trebuie să vă asigurați că zona de lucru este 100% sterilă.

Pentru cele mai bune rezultate, purtați mănuși pe toată durata procedurii de transplant. De asemenea, manipulați-vă clona cu grijă extremă, ca și cum ar fi un răsad.

Mai întâi, udați solul din timp și lăsați excesul de apă să se scurgă. Apoi, faceți o gaură în sol suficient de mare pentru a acoperi complet rădăcinile clonei. Acum, acoperiți rădăcinile din sol.

 

Sfat final: Nu vă temeți de eventualele greșeli!

Oricine este la început în acest proces de clonare, este posibil să facă unele greșeli iar unele clone să nu supraviețuiască. Pentru cele mai bune rezultate, luați cât mai mulți butași puteți încadra confortabil în spațiul dvs. de creștere. Cu cât aveți mai multe clone, cu atât sunt mai mari șansele să fie câteva care să reușească.

De asemenea, este esențial să vă verificați clonele de mucegai pe tot parcursul procesului de creștere a rădăcinilor. Deoarece clonele au nevoie de un mediu umed pentru a prospera, este obișnuit să se formeze mucegai în aceste zone. Ori de câte ori observați un semn de infestare cu mucegai, îndepărtați plantele bolnave cât mai repede posibil.

Clonarea profesionistă se face doar prin practică și perseverență!

 


Înainte de a încheia acest articol, țin să reamintesc că cultivarea canabisului pe teritoriul României este ilegală iar acest articol este strict informativ și educațional!


Pentru cei care sunt în industria cânepei legale autorizate, ofer asistență în domeniile:

Horticultură cu grad medical: cultivare, operațiuni comerciale;
Chimia plantei: cercetare, canabinoizi, analiză;
Management: raport de urmărire a produselor de la sămânță până la vânzarea produsului către client;
Instruire, Mobilizare, Educație: condiții de muncă sigure și sănătoase pentru angajații din industria CBD-ului;
Monitorizare: asigurarea cultivării corespunzătoare prin aplicații și notițe.


 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment