Read Time:6 Minute, 26 Second

Canabisul este o plantă incredibil de plină de satisfacții care poate fi văzută în creștere, fiecare tranziție către următoarea fază oferind un feedback vizual bogat pentru cultivator. Înțelegând elementele de bază despre ciclul de viață al canabisului în sălbăticie, grădinarii vor putea răspunde furnizând cerințele necesare pentru ca planta să-și stimuleze creșterea. În acest material te voi ghida prin ciclul natural de viață al plantei de canabis, dezvăluind diferitele etape ale creșterii plantei și de ce au nevoie plantele de canabis pentru a supraviețui în sălbăticie.

 

Canabisul este o plantă anuală

Canabisul este o plantă anuală, ceea ce înseamnă că își va finaliza întregul ciclu de viață, de la a fi sămânță până la a-și produce propriile semințe și nu numai, în decurs de un an. În special cu canabis, acest lucru poate fi oriunde în intervalul de la patru până la zece luni. Stadiile de creștere ale canabisului pot fi împărțite în patru etape principale:

 • Germinare (3-10 zile)
 • Răsad (2-3 săptămâni)
 • Vegetativ (3-16 săptămâni)
 • Înflorire (8-16 săptămâni)

 

Există diferențe în timpul de înflorire între cele două soiuri principale de canabis. Acest lucru se datorează faptului că ceea ce sunt cunoscute în mod obișnuit ca soiuri Indica și Sativa au originea în diferite părți ale lumii. Prin urmare, cu mediile naturale diferite vine un set diferit de caracteristici datorate adaptării.

În sălbăticie, diferite tipuri de plante au evoluat în medii diferite

Plantele Indica își au originea în jurul emisferei nordice, în principal în jurul Orientului Mijlociu și al Africii de Nord, unde umiditatea este mai scăzută, nopțile sunt mai reci și vara este mai scurtă. Adaptandu-se la un climat mai rece, aceste plante sunt mai scurte, cu frunzele de culoare verde mai închis și cu o distanță mai mică între internoduri. Perioada generală de înflorire a plantelor Indica tinde să fie de 7-9 săptămâni.

Plantele Sativa, pe de altă parte, s-a adaptat la climatele mai calde din Asia de Sud-Est și America Centrală/Sud. Aceste plante tropicale, ecuatoriale cresc mai înalte, cu spații mai mari între internoduri și frunze verzi mai deschise. Plantele Sativa durează în general între 10 – 12 săptămâni pentru a înflori, dar unele pot dura până la 16 săptămâni.

 

Selecția umană și naturală

Oamenii au început să cultive selectiv canabis în urmă cu aproximativ 4000 de ani. Unele tipuri au fost crescute pentru fibrele lor lungi și puternice; unele pentru proprietăţile lor psihoactive. Pe măsură ce timpul a trecut și oamenii au călătorit, unele dintre tulpinile crescute selectiv au „scăpat” înapoi în sălbăticie și au continuat să evolueze, adaptându-se la noul lor mediu. Ele poartă trăsături atât din selecția umană, cât și din selecția naturală.

 

Etapa de germinare

 • Temperatura: 21°C
 • Umiditate: 65 – 80%
 • Fotoperioada: 24 de ore de întuneric

 

Ciclul de viață al unei plante de canabis începe primăvara. După răspândirea din generația anterioară în timpul iernii, canabisul începe ca o sămânță în sol. La fel ca majoritatea semințelor de plante, canabisul are nevoie de combinația potrivită de umiditate, oxigen, temperatură și condiții de lumină pentru a începe germinarea. Când începe procesul de germinare, carcasa semințelor începe să se deschidă.

Embrionul seminței se sparge pentru a forma o rădăcină care va începe să iasă din crăpătură. Această rădăcină va împinge în jos, permițând tulpinii să se împingă în sus. Această tulpină crește în cele din urmă două frunze de cotiledon care vor fi deasupra suprafeței solului pentru a capta energia din lumina soarelui.

 

Etapa de răsad

 • Temperatura: 22 – 27°C
 • Umiditate: 65 – 80%
 • Fotoperioada: 18 ore de lumină / 6 ore de întuneric

 

În acest moment, planta intră în stadiul de răsad. Această etapă va dura aproximativ două sau trei săptămâni, deoarece va începe să încolțească frunzele emblematice de canabis. Pe măsură ce se dezvoltă mai multă creștere, frunzele plantei vor începe să producă mai multe lame, cunoscute și sub denumirea de ”degete”. Frunzele unei plante mature vor avea între cinci și șapte degete.

Plantele de canabis sunt încă considerate în general a fi un răsad până când încep să crească frunze cu această gamă de degete. În etapa de răsad, plantele sunt foarte delicate și necesită minim 6 ore de lumină directă a soarelui pentru a supraviețui.

 

Etapa vegetetivă

 • Temperatura: 22 – 26°C
 • Umiditate: 40 – 60%
 • Fotoperioada: 18 ore de lumină / 6 ore de întuneric

 

Etapa vegetativă este următoarea parte a dezvoltării unei plante de canabis. Durata acestei etape variază foarte mult, în funcție de cât de târziu este sezonul când germinează sămânța. În această etapă, creșterea plantei crește dramatic, deoarece va începe să dezvolte mult frunziș și să crească în dimensiune.

Sub sol, sistemul radicular se va dezvolta și se va întinde în căutarea umidității și a nutrienților. Această etapă se suprapune între anotimpurile de primăvară și de vară, deoarece unele dintre cele mai lungi și mai calde zile sunt vara, ceea ce face din începutul verii o etapă vitală a creșterii plantei de canabis.

 

Etapa de înflorire

 • Temperatura: 18 – 26°C
 • Umiditate: 40 – 50%
 • Fotoperioada: 12 ore de lumină / 12 ore de întuneric

 

Pe măsură ce vara se încheie și începe toamna, se declanșează etapa de înflorire. Acest lucru se datorează faptului că zilele încep să se scurteze, trecând de la zile mai lungi și nopți mai scurte la un program care seamănă mai mult cu un ciclu de 12 ore de zi, 12 ore de noapte. Acest lucru semnalează plantelor că vor muri în curând; încep să producă flori, pentru a favoriza polenizarea și ulterior producerea de semințe pentru ciclul următor.

Plantele vor avea nevoie în continuare de cel puțin 6 ore de lumină solară directă în această etapă. Inițial, planta va continua să crească, de obicei dublându-se sau chiar triplându-se în înălțime în funcție de tulpină. Planta va începe să scoată pistili sau fire de păr albe, iar ciorchinii din acestea vor începe să se formeze împreună ca locuri înainte de înflorire.

În timpul înfloririi mijlocii, planta își va opri creșterea în înălțime și va începe să-și concentreze dezvoltarea spre îngrășarea/dezvoltarea mugurilor. Pe măsură ce floarea ajunge la etapele târzii ale florii, densitatea tricomilor începe să crească, iar plantele vor deveni din ce în ce mai lipicioase. Pistilii, care au fost inițial albi, încep să se transforme într-o culoare portocalie-maro.

Flori masculine

Canabisul este ceea ce se numește o plantă dioică, ceea ce înseamnă că organele reproducătoare masculine și feminine – florile – nu se găsesc pe aceeași plantă. Din semințele produse de canabisul sălbatic, aproximativ jumătate dintre plante vor fi masculine, iar jumătate vor fi femele.

Florile plantelor masculine se dezvoltă mai întâi ca bile mici, care cresc pe măsură ce planta crește. În cele din urmă ele se deschid pentru a elibera polenul acolo unde este dus, de obicei de vânt, dar și de insecte, animale sau chiar oameni care se lovesc de plante.

 

Flori feminine

O floare femelă de canabis arată mai degrabă ca ciocul de papagal, cu două fire de păr albe, ușor lipicioase, care ies din ea. Când polenul masculin întâlnește o floare feminină, are loc polenizarea. Semințele încep să se dezvolte în interiorul florilor feminine. Pe parcursul verii târzii și toamnei, semințele se umflă, se coc și se maturizează în interiorul ciorchinelor de flori. Odată ce sunt coapte, încep să cadă pe pământ, unde multe dintre ele vor fi mâncate de păsări sau rozătoare.

Odată cu schimbarea anotimpurilor din toamnă în iarnă, vine și moartea plantei sălbatice de canabis. De asemenea, în acest moment semințele de la plantele femele polenizate încep să se împrăștie pe sol, rămânând latente în timpul iernii până în primăvară, când încep să se formeze din nou condițiile potrivite pentru germinarea semințelor.

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment