Christiania – Orașul liber din Danemarca

Val
Read Time:2 Minute, 51 Second

Pe fondul mișcărilor hippie din anii ’60 – ’70, o fostă zonă militară din cartierul Christianshavn din Copenhaga a fost îngrădită de o mână de artiști și transformată într-un cartier autonom. Ministerul de Interne a acceptat crearea acestui cartier, numindu-l un experiment social.

Christiania se consideră a fi un stat sau un organism autonom în interiorul Copenhagăi care acoperă o zonă de 34 de hectare, mare parte fiind zonă verde, lacuri, păduri și este vizitată de peste 1 milion de vizitatori pe an. Trăiește în simbioză cu restul locuitorilor, dar are propria sa conducere și propriile sale reguli. Comunitatea este acceptată de autoritățile statului, poliția nu intervine, dar se vorbește despre faptul că nu i-ar lipsi informatorii din interiorul Christianiei, doar pentru a ține lucrurile sub control. De asemenea, accesul mașinilor este restricționat, fiind acceptate doar cele care aduc provizii sau câteva automobile ale rezidenților, pentru care au obținut un mic loc de parcare de la autorități.

Sursă foto: Culture Trip

Intrarea este liberă, doar că trebuie să vă abțineți de la fotografiat pe Pusher Street, strada principală de cumpărături, iar dacă veți ignora semnele cu “NO FOTO”, fără îndoială că din senin o să vă roage cineva să ștergeți poza.

Regulile locale interzic furtul, violența, armele, cuțitele, vestele antiglonț și drogurile puternice. Pe lângă afinitatea sa pentru consumul de canabis, Christiania este, de asemenea, cunoscută pentru dragostea locuitorilor săi pentru meditație și yoga, iar în străinătate este considerat un exemplu al stilului de viață progresiv și liber.

Până în anul 2004, traficul de canabis se desfășura liber pe strada Pusher din orășel. Existau tarabe viu colorate, de unde oricine își putea cumpăra hașiș sau canabis.

Guvernul a închis ochii până în anul 2004, când punctele de vânzare au fost strânse chiar de rezidenți, ei aflând din timp de operațiunea poliției. Lupta cu drogurile care prezintă un risc ridicat a fost dusă constant în comunitate, rețeaua consumatorilor fiind eradicată prin presiuni ale localnicilor. Golul lăsat, însă, de interzicerea traficului de canabis a fost repede umplut de rețele de traficanți din afară, lucru ce a dus la conflicte grave de-a lungul anilor. Bandele de traficanți au fost interesate de banii pe care îi pot câștiga prin consumul liber de droguri de aici, iar violențele nu au întârziat să apară.

Sursă foto: Culture Trip

Guvernul conservator încearcă de aproape 10 ani să “normalizeze” societatea din Christiania, lucru care ar distruge munca de câteva decenii ai unor oameni uniți. Între aceste două părți se poartă constant discuții cu privire la viitorul comunității, iar ultima decizie are ca scop instituirea proprietății private în zonă. Autoritățile au decis să scoată la vânzare, la prețuri mai mici decât cele de pe piață, terenurile din Christiania, pentru ca rezidenții să dețină pământul pe care locuiesc și să existe reglementări solide legate de această zonă.

Clădirile vechi au fost ocupate, iar cele noi au fost construite din materiale naturale și au o arhitectură simplă, compatibilă cu natura din zonă. Plantele cresc nestingherite, necontrolate prin pesticide sau alte metode invazive. Pereții caselor sunt împodobiți cu murale colorate, fiecare transmițând un mesaj de pace și libertate.

Sursă foto: Culture Trip

Christiania reprezintă un sistem unic în Danemarca și în Europa. Construit pe idealul libertăți individuale și a cooperării pașnice dintre indivizi.

 


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Ce este hidroponia?

Hidroponia este arta de a crește plantele direct în apă. Cuvântul provine de la cuvintele grecești “hidros” care înseamnă apă, și “ponos” care înseamnă muncă. Acest concept a fost redescoperit în anii ’30 ai secolului trecut la universitatea Berkeley din California, de Dr. Gericke – și spun redescoperit pentru că […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!