Read Time:4 Minute, 50 Second

Numele cel mai asociat cu știința canabisului este, în general, chimistul israelian Raphael Mechoulam, căruia i se atribuie mai întâi izolarea și identificarea THC-ului. Dar, având în vedere nebunia actuală a CBD-ului, există o altă figură care ar trebui să primească credite: chimistul american Roger Adams, care a izolat mai întâi canabidiolul (CBD). Și, după unele relatări, el are chiar pretenția de a fi persoana care a identificat inițial vărul său psihoactiv, THC-ul.

În plus, Adams s-a confruntat cu rolul științei – și al abuzurilor sale – în război și totalitarism în timpul marilor răsturnări politice mondiale de la începutul secolului XX.

Un adevărat descendent direct al președintelui John Adams, descendent direct din Boston, a intrat la Harvard în 1905 la vârsta de 16 ani. În 1913, a călătorit într-o bursă în Germania, liderul mondial în chimie la acea vreme, și a studiat la prestigiosul institut din Berlin, „Kaiser Wilhelm Institute”. S-a întors în SUA pentru a ocupa un post la Universitatea din Illinois la Urbana-Champaign exact în momentul în care izbucnea Primul Război Mondial. Pentru prima, dar nu pentru ultima dată, evenimentele de pe scena globală au avut un impact asupra vieții, carierei și cercetării sale.

În 1917, Adams a luat o poziție în cadrul Consiliului Național de Cercetare din Washington, la Chemical Warfare Service. Germania folosea atunci notoriul gaz otrăvitor în războiul din Europa. Adams a studiat acest lucru având în vedere dezvoltarea profilacticilor împotriva atacurilor cu gaze – și potențialul de descurajare în capacitatea de a riposta. În mod ironic, expertiza pe care a învățat-o în Germania era acum folosită pentru efortul de război împotriva Germaniei. Chiar și după război, Adams a rămas aproape de instituția de securitate națională de atunci, care a avut un impact și asupra celei mai importante lucrări științifice din viața sa.

Începe cercetarea în materie de canabis a lui Roger Adams

În 1939 – la doar doi ani după ce canabisul a fost interzis de Congres – Adams a primit o licență de la Departamentului Trezoreriei pentru a lucra cu ulei de canabis la laboratorul său din Urbana-Champaign și a prezentat o lucrare la Academia Națională de Științe despre „Chimia Marihuanei”.

Următorul război mondial a izbucnit și în acel an, deși SUA nu a fost implicat decât după atacul de la Pearl Harbor din 1941. Unitatea de securitate națională avea în mod clar un interes deosebit pentru activitatea lui Adams. În 1942, nou-înființatul „Office of Strategic Services”, predecesorul din timpul războiului CIA, s-a bazat pe cercetările lui Adams în căutarea unui „ser de adevăr”. Canabisul a fost administrat soldaților americani și, de asemenea, oamenilor de știință care lucrează la „Proiectul Manhattan” – misiunea super-secretă de a dezvolta bomba atomică -, dar a produs rezultate neglijabile.

Statutul recent ilegal al marijuanei a făcut această cercetare controversată. În profilul său despre Adams în „No Boundaries: University of Illinois Vignettes” (2004), Ronald Doel relatează modul în care stimatul chimist a fost umilit public de Harry J. Anslinger, fanaticul anti-canabis care a fost figura cruciadă din spatele „Reefer Madness” din această epocă.

În calitate de comisar al Biroului Federal al Narcoticelor, Anslinger a fost primul țar al drogurilor din țară. Și întrucât cercetarea lui Adams a fost supravegheată de Birou, Anslinger l-a perceput aparent ca având un pic prea mult entuziasm pentru munca sa. După ce Adams ar fi lăsat să alunece într-o companie mixtă despre „efectele plăcute ale utilizării acestui medicament”, Anslinger l-a certat public. „În opinia mea, acest medicament este dăunător consumului uman și ar trebui să fie tratat astfel”, a susținut el.

În 1942, Roger Adams (stânga) a câștigat un brevet pentru metoda sa de izolare a CBD-ului și a fost, de asemenea, primul cercetător care a identificat THC-ul.

Adams sintetizează CBD-ul și identifică THC-ul

Din punct de vedere științific, cea mai importantă lucrare a lui Adams a fost cercetarea sa asupra canabisului la începutul anilor 1940, când a identificat și sintetizat canabidiolul (CBD) și canabinolul (CBN). În 1942, a câștigat un brevet pentru metoda sa de izolare a CBD-ului. Adams a fost, de asemenea, primul cercetător care a identificat tetrahidrocanabinolul (THC) și a publicat 27 de studii asupra canabisului în Jurnalul American de Chimie.

Dar Adams nu a izolat niciodată THC-ul direct de la plantă; în schimb, el a sintetizat-o în laborator modificând structura moleculară a altor canabinoizi, în principal CBD. Se pare că Adams căutase canabinoidul psihoactiv; știa că trebuie să existe și avea o idee bună despre structura sa moleculară, dar nu a identificat-o niciodată în plantă, se pare că tehnologia folosită ulterior de Mechoulam nu îi era disponibilă în anii ’40.

În timp ce lui Mechoulam i se atribuie în general izolarea THC la Universitatea Ebraică din Ierusalim în 1964 și a dat compusului numele său, Adams a produs analogi THC în laboratorul său cu vreo 20 de ani mai devreme și se spune că a „dedus” existența moleculei din planta de canabis. Mechoulam a confirmat descoperirea lui Adams folosind un spectrometru de rezonanță magnetică nucleară.

Potrivit hightideventures.com, „Izolarea delta-9-tetrahidrocannabinolului ca constituent psihoactiv primar în canabis a fost realizată pentru prima dată de Wollner, Levine și Lowe în 1942. Acest lucru a urmat lucrărilor lui Roger Adams. De atunci, (THC) a devenit cel mai studiat canabinoid”.

În 1944, „The Guardia Report on the Marihuana Problem” a recunoscut activitatea lui Adams: „Suntem datori doctorului Roger Adams de la Universitatea din Illinois și dr. HJ Wollner, chimist consultant al Trezoreriei SUA, care a furnizat o parte din principiile active ale marihuanei care au fost utilizate în studiu. ”

Roger Adams și-a riscat în mod repetat cariera și poziția atât pentru cercetarea sa asupra canabisului, cât și pentru idealurile sale politice, în fața forțelor intoleranței într-o epocă foarte paranoică.

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment