Ce sunt flavonoidele și cum funcționează ele

Val
Read Time:6 Minute, 24 Second

Flavonoidele sunt pigmenți responsabili pentru aromele și culorile plantelor, inclusiv canabisul. Flavonoidele se găsesc în multe alimente și ar putea fi utile pentru tratarea durerii cronice, a cancerului, a bolii Alzheimer și a altor afecțiuni.

Există peste 6.000 de tipuri diferite de flavonoide în lumea plantelor care sunt clasificate în trei grupuri principale:

 • Flavonoide
 • Izoflavonoide
 • Neoflavonoide

 

Aflați rolul fiecărui flavonoid din planta de canabis în acest ghid cuprinzător.

 

Ce sunt și ce fac flavonoidele?

În primul rând, flavonoidele sunt esențiale pentru numeroase funcții ale plantelor, inclusiv reproducerea și filtrarea de ultraviolete (UV). Acești compuși cheie acționează și ca mesageri chimici și regulatori fiziologici. Pe scurt: flavonoidele sunt esențiale pentru supraviețuirea și reproducerea plantei.

Dincolo de rolul lor în ciclul de viață al unei plante, flavonoidele oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

 

Beneficiile pentru sănătate ale flavonoidelor

Fiecare flavonoid oferă beneficii pentru sănătate, dar acestea sunt unele dintre cele mai comune utilizări terapeutice:

 

 • Protejează celulele de daune (antioxidanți)
 • Combate inflamația
 • Îmbunătățește funcția cardiovasculară
 • Previne sau reduce declinul cognitiv, inclusiv demența
 • Tratează infecțiile virale
 • Reduce riscul de diabet, cancer și multe alte boli

 

Riscuri și efecte secundare

Flavonoidele nu au efecte secundare cunoscute. Cu toate acestea, administrarea de suplimente de flavonoide poate prezenta anumite riscuri, la fel ca orice alt supliment alimentar. Problemele de toxicitate și interacțiunile medicamentoase pot apărea din anumite suplimente de flavonoide. Cel mai bine este să consumați acești compuși botanici direct de la sursă: fructe, legume și ierburi.

 

Flavonoidele și canabisul

Canabinoizii, flavonoidele și terpenele/terpenoidele interacționează pentru a produce efecte fiziologice unice. Flavonoidele pot fi utilizate pentru mai multe afecțiuni la diferite concentrații și doze prin interacțiunea cu sistemul endocanabinoid (ECS).

Flavonoide majore din canabis

Cannflavine A, B și C

Cannflavinele sunt produse exclusiv de planta de canabis și aparțin clasei de flavonoide. S-a demonstrat că sunt:

 • Neuroprotector
 • Antioxidant
 • Anticancer

Cannflavina A este fascinantă și a fost cea mai studiată dintre canaflavine. Cannflavina A poate interacționa cu CBD-ul și THC-ul și poate reduce inflamația.

 

βeta-sitosterol

Beta-sitosterolul este un flavonoid alb, ceros, cu o structură chimică similară cu colesterolul, dar poate scădea nivelul colesterolului. Acest flavonoid ar putea fi folosit împreună cu THCV-ul pentru a trata obezitatea și bolile coronariene. Beta-sitosterolul se găsește adesea în avocado și nuci; unii susțin că are un miros/gust de iaurt.

 

Kaempferol

Kaempferol are o nuanță galbenă și poate fi găsit în kale, fasole, ceai, spanac și broccoli. Acest flavonoid are o aromă amară și ar putea fi de ajutor pentru tratamentul cancerului. Kaempferolul poate preveni, de asemenea, răspândirea tumorilor canceroase în tot organismul. În cele din urma, kaempferolul ajută organismul să producă noi celule sanguine și afectează efectele antioxidante ale organismului împotriva radicalilor liberi nocivi.

 

Quercetină

Quercetina este un flavonoid în aproape toate plantele vasculare (în special capere, kale, mere și ceapă roșie). Oferă efecte antiinflamatorii, antimutagene (adică poate preveni modificările secvențelor ADN), antivirale, antifungice și antioxidante. Quercetina poate îmbunătăți, de asemenea, performanța mentală și fizică. Quercetina are o aromă amară și se găsește în băuturi, inclusiv în vinul roșu.

 

Orientin

Orientin este un antioxidant puternic cu proprietăți antibiotice, antiinflamatorii și anticancerigene. Este comună atât în plantele de canabis, cât și în plantele de ceai, cum ar fi rooibos. Orientin a fost descris ca având un gust ascuțit sau amar.

 

Luteolina

Luteolina se găsește în țelină, cimbru, ardei verzi și ceai de mușețel. Ca și în cazul orientinei, luteolina are un puternic efect antioxidant și anticancerigen, dar este mai fructat și mai dulce ca aromă.

 

Vitexină și izovitexină

Vitexinul se găsește în floarea pasiunii, boabe caste, păducel și mei perlat. Vitexin are proprietăți de blocare a durerii și poate ajuta la protejarea celulelor creierului. Există mult interes științific pentru vitexină pentru efectele sale anti-Alzheimer. Izovitexina are o structură chimică și proprietăți farmacologice similare cu vitexina și ar putea fi benefică din aceleași motive.

 

Apigenina

Apigenina oferă efecte de relaxare musculară, sedative și anti-anxietate. Apigenina poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și se găsește în ceaiul de mușețel, motiv pentru care musetelul este folosit frecvent ca ajutor pentru somn. Acest flavonoid cu gust amar se găsește și în muguri de grâu, ceapă, portocale și pătrunjel.

Apigenina este activă ca antioxidant și are numeroase alte beneficii terapeutice. Apigenina este utilă în special pentru pacienții cu transplant de organe, în special pentru cei care au suferit de leziuni renale și au nevoie de un transplant de rinichi. Apigenina s-ar putea combina cu CBD-ul pentru a ajuta la tratarea pacienților cu transplant de rinichi și pentru a reduce teoretic nevoia de medicamente imunosupresoare puternice.

 

Galangin

După cum sugerează și numele, galanginul se găsește în rădăcina condimentului galangal, care este legată de ghimbir și turmeric. Spre deosebire de ghimbir, galangalul are o aromă mai ascuțită, de citrice și de pin și este adesea folosit în bucătăria și în medicină thailandeză și indiană. S-a demonstrat că galanginul are proprietăți antitumorale, antibacteriene și antivirale.

 

Naringin

Naringina apare în citrice și este deosebit de importantă în grapefruit, contribuind la aroma sa amară. Naringina este un flavonoid versatil care prezintă următoarele proprietăți:

 • Antiinflamator
 • Anti-cancer
 • Regenerarea osoasă – utilă pentru artrită și osteoporoză
 • Sindrom metabolic (obezitate, diabet și hipertensiune arterială)
 • Protecție împotriva deteriorării ADN-ului și a genelor care codifică aminoacizii și proteinele esențiale ale organismului
 • Ajută la tratarea afecțiunilor care afectează sistemul nervos central (SNC), cum ar fi epilepsia, boala Alzheimer, boala neuronului motor (MND), neurofibromatoza și boala Parkinson

 

Rutin

Rutina este un alt flavonoid amar găsit în canabis, care este prezent și în citrice, mere și cereale precum hrișca. Rutina poate preveni formarea cheagurilor de sânge.

 

Hesperetin

Hesperetin este un flavonoid cu aromă de citrice, dar este mai dulce decât amar. Hesperetina se găsește în portocale dulci și lămâi. Hesperetina poate fi utilă în tratarea aritmiilor cardiace letale.

 

Taxifolin

Taxifolinul are o aromă astringentă asociată cu alimente și produse bogate în tanin, cum ar fi oțetul învechit în lemn de cireș, ceai, vin, cacao și semințe de ciulin de lapte. Taxifolinul ar putea ajuta la gestionarea inflamației, tumorilor, infecțiilor microbiene, stresului oxidativ și afecțiunilor cardiovasculare și hepatice.

 

Aromadendrene

Aromadendrene este un compus cu gust de mentă/lemnos găsit în șofran, maghiran dulce, dafin dulce, eucalipt și mentă. Când aromadendrenul și terpenul cineol interacționează, ele promovează efecte antibacteriene puternice. Ar putea exista și o interacțiune cu THC-ul, contribuind la efectele sale bronhodilatatoare (adică, deschide gâtul și plămânii pentru a ajuta sistemul respirator să primească mai mult oxigen).

 

Catechina

Catechina este un flavan-3-ol și are un gust ușor acid. Catechina se găsește în piersici, ceai verde, oțet și cereale de orz. Catechina ar putea fi utilă în tratarea bolilor precum artrita, cancerul, bolile cardiovasculare (CVD), diabetul și obezitatea, infecțiile și sănătatea neurologică și orală.

 

Gând final

Experimentați flavonoidele și alți compuși terapeutici din canabis pentru un trup curat și sănătos. Natura, de când lumea, ne-a oferit cele mai bune remedii și-a ne-a învățat că putem avea o viață activă și sănătoasă.

 


Referințe:

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-004-0049-7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027123/

https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10959944/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042792/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31437460/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4567552/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15691067/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990861/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2615542/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472148/


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Endoca – Sponsor General al târgului EXPO LA CÂNEPĂ, Ediția a III-a

Experți în ulei CBD Suntem dedicați producerii celor mai bune și mai pure produse din cânepă, cum ar fi uleiul CBD. La Endoca, obiectivul nostru principal este să cercetăm și să dezvoltăm extracte inovatoare de canabis și să le facem accesibile în întreaga lume, astfel încât să poată ajuta la […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!