Ce sunt flavanolii?

Val
Read Time:4 Minute, 3 Second

Flavanolii sunt o subclasă a unui grup mai mare de substanțe chimice cunoscute sub numele de flavonoide. Flavonoidele în ansamblu se găsesc într-o mare varietate de specii și se pare că acestea contribuie la beneficiile de sănătate ale acestor grupe alimentare. Se consideră că o clasă de flavanoli cunoscuți sub denumirea de catechine contribuie la efectele antioxidante și cardioprotectoare ale alimentelor și băuturilor populare pentru sănătate.

Plantele sintetizează flavanolii ca metaboliți secundari. Nu contribuie la reproducere și dezvoltare, dar ar putea ajuta anumite specii să facă față stresului din mediu. Flavanolii pot avea efecte antioxidante și protectoare pentru plante, deși rolul lor exact rămâne neclar.

Culoare

Spre deosebire de rudele lor apropiate—antocianine și flavanone—flavanolii sunt complet incolori. Când sunt extrase, aceste molecule formează un lichid incolor condensat.

Flavanolii apar în diferite fructe populare și produse alimentare și băuturi. Ei se găsesc mai ales în coaja și semințele fructelor și legumelor, spre deosebire de miez.

Flavanolii pot fi găsiți în cantități relativ mari în sucuri de fructe, gemuri, mere, avocado, smochine, mango, căpșuni, cacao, cireșe, ceai negru, ceai verde, vin roșu și vin alb.

Aportul de flavanol variază în funcție de dietă, dar cercetările indică un aport mediu de aproximativ 50 mg pe zi în unele părți ale Europei.

Studiile de cercetare

Cercetările timpurii aruncă o lumină asupra efectelor terapeutice potențiale ale flavanolilor. Ei nu au primit la fel de multă atenție ca alți compuși din această clasă de substanțe chimice, însă cercetările limitate au adus până acum câteva rezultate promițătoare.

• Sănătatea inimii

Catechinele, un tip de flavonoid, ar putea fi benefice pentru sănătatea cardiovasculară, în parte datorită efectelor lor antiinflamatorii și antioxidante.

Catechina principală găsită în ceaiul verde, galatul de epigalocatechină (EGCG), ar putea reduce inflamația vasculară prin inhibarea generării de oxid de azot. Mai puțin oxid de azot poate ajuta la scăderea exocitozei endoteliale.

Celulele endoteliale căptușesc suprafața interioară a vaselor de sânge. Exocitoza apare atunci când granulele din aceste celule fuzionează cu membrana plasmatică. Aceasta duce la eliberarea de proteine pro-inflamatorii care contribuie la inflamația vasculară—o stare precursoare a aterosclerozei (întărirea arterelor).

Cercetări ulterioare au confirmat efectele de inhibare ale flavanolilor asupra oxidului de azot. Cercetări publicate în „Revista de hipertensiune arterială” au testat efectele pe care le are cacaua, bogată în flavanoli, asupra vasodilatației la persoane sănătoase.

Cacaua—componenta principală a ciocolatei—conține niveluri ridicate din numeroși flavanoli, inclusiv epicatechină, catechină și oligomeri procianidină. Cercetătorii au oferit subiecților un total de 821 mg de cacao în fiecare zi. În timpul testării de cinci zile, au descoperit că această cacao induce dilatarea periferică consistentă și uimitoare a vaselor de sânge. Acest lucru sugerează că alimentele bogate în flavanoli ar putea ajuta la protejarea împotriva evenimentelor coronariene, inclusiv a atacurilor de cord.

• Activitatea antioxidantă

Datorită activității lor antioxidante, flavanolii găsiți în ceaiul verde ar putea ajuta la eliminarea stresului oxidativ. Stresul oxidativ își are originea în numeroși factori, inclusiv poluarea, dieta și expunerea la substanțe chimice. Aceste evenimente pot contribui la un dezechilibru între radicalii liberi și capacitatea organismului de a-i neutraliza.

Radicalii liberi—produși secundari toxici ai metabolismului oxigenului—pot provoca pagube semnificative celulelor și stau la baza multor afecțiuni cronice diferite.

Flavanolii din ceai verde au manifestat activitate antioxidantă în studiile pe celule. Antioxidanții realizează aceste efecte prin donarea unui electron către moleculele de radicali liberi—oprirea sau reducerea daunelor oxidative. Flavanolii din ceai verde EGCG și EGC pot dona un electron fără a utiliza multă energie. Acest lucru face ca abilitatea lor de a curăța radicalii liberi să fie superioară renumitei vitamine E antioxidantă.

• Neuroprotecția și performanța cognitivă

Un studiu din „Revista de Farmacologie Cardiovasculară” sugerează că flavanolii ar putea ajuta la întârzierea bolilor cognitive. Mecanismul ar putea consta în capacitatea lor de a mări fluxul de sânge către creier.

Cercetările pe oameni au demonstrat că un tratament de o săptămână cu cacao bogată în flavanoli (900 mg pe zi) a mărit fluxul de sânge cerebral din materia cenușie și a anulat disfuncția endotelială. Aceste rezultate sugerează efectele neuroprotectoare ale flavanolilor, deoarece declinul cognitiv și demența sunt în strânsă legătură cu fluxul sanguin cerebral redus.

Pe lângă faptul că ajută la protejarea creierului, flavanolii ar putea îmbunătăți, de asemenea, performanța acestui organ. Un studiu publicat în „Frontiere în Nutriție” detaliază efectele flavanolilor din cacao asupra funcției cognitive, sugerând că un consum pe termen scurt pare să ajute memoria și timpul de reacție, în timp ce consumul pe termen lung poate ajuta la „îmbunătățirea eficienței neuronale”.

Siguranță și efecte secundare

Consumul de până la 2000 mg de flavanoli din cacao pe zi timp de 12 săptămâni pare să fie sigur pentru persoanele sănătoase. Totuși, sursele de flavanoli—cacao și ceai—conțin molecule stimulante, cum ar fi cofeina. Consumul ridicat al acestor produse ar putea duce la reacții adverse de la cofeină, cum ar fi greață, nervozitate, insomnie și creșterea ritmului cardiac.

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

THC-ul ajută la tratarea sindromului de stres post-traumatic, conform studiului

Compușii THC au fost eficienți într-un studiu împotriva sindromului de Stres Post-Traumatic și a influenței sale asupra activităților creierului care îl generează. Potrivit cercetătorilor științifici, THC-ul a reușit să scadă reactivitatea amigdalei. Aceasta din urmă este o glandă a cărei structură cerebrală joacă un rol foarte important în modul în […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!