Ce sunt fitocanabinoizii?

Val
Read Time:3 Minute, 30 Second

Planta de canabis produce sute de constituenţi chimici de la canabinoizi şi terpene la flavonoide şi lipide. Printre aceştia, fitocanabinoizii sunt cei mai originali. Nu se găsesc exclusiv în planta de canabis, dar specia conţine unele dintre cele mai mari concentraţii din aceşti compuşi.

Deoarece aceste molecule sunt produse în plante şi nu în corpul uman sau în laborator sunt denumite fitocanabinoizi (fito=plantă), fiind denumite în continuare mai simplu canabinoizi. Oamenii au folosit canabinoizii de mii de ani în diverse scopuri spirituale, terapeutice şi recreative.

O utilizare atât de îndelungată şi consistentă reflectă cât de valoroase sunt aceste molecule cu adevărat. Ştiinţa modernă a cercetat mulţi canabinoizi în căutarea potenţialelor utilizări terapeutice şi industriale. După doar câteva decenii de studiu, cercetătorii au identificat peste 100 de canabinoizi doar în planta de canabis.

 

Prezentarea canabinoizilor şi a sistemului endocanabinoid

Studiile pe celule, animale şi om au descoperit, în parte, cum funcţionează aceste substanţe chimice în organism. Identificarea sistemului endocanabinoid relevă modul în care canabinoizii pot imita moleculele de reglare (endocanabinoizi) produse în propriile noastre corpuri. Aceste descoperiri au deschis calea pentru a înţelege modul în care aceste molecule îşi produc efectele.

Fiind poate cel mai cunoscut canabinoid, THC-ul produce un efect euforic psihoactiv. Cu toate acestea, cercetătorii au găsit, de asemenea, canabinoidul unic care pare să aibă succes în alinarea durerilor fizice, a unui stomac deranjat şi în reglarea apetitului scăzut.

Canabisul oferă, de asemenea, mulţi canabinoizi non-psihoactivi. De exemplu, cercetările au descoperit că CBD-ul produce o gamă largă de efecte pozitive asupra organismului. Datorită acestui lucru, CBD-ul a devenit un supliment extrem de popular folosit pentru a susţine homeostazia (echilibrul intern).

THC-ul şi CBD-ul sunt canabinoizii predominanţi în majoritatea soiurilor moderne. Cu toate acestea, alţi canabinoizi mai puţin abundenţi au demonstrat, de asemenea, efecte promiţătoare în cadrul cercetărilor. CBG, CBN, CBC, THCV, CBDV şi alţii au prezentat o gamă largă de efecte pozitive.

Canabinoizii apar şi în alte părţi din regnul vegetal. Aşa-numitul „canabinoid dietetic”, cariofilena, o terpenă găsită şi în canabis poate fi găsită în piperul negru, hamei, roiniţă, cuişoare şi rozmarin. Cariofilena este considerat un canabinoid deoarece interacţionează cu receptorul CB2 al sistemului endocanabinoid.

Canabinoizii care influenţează celălalt receptor canabinoid major, CB1, apar în salvia divinorum, morcov, kava, liverwort din Noua Zeelandă şi maca.

 

Cum sunt produşi canabinoizii?

Plantele produc canabinoizi ca metaboliţi secundari. Ei nu sunt implicaţi direct în creştere, dezvoltare sau reproducere. În schimb, ajută plantele să supravieţuiască apărându-le de speciile dăunătoare şi de temperaturile extreme. Plantele de canabis produc canabinoizi în glande minuscule în formă de ciuperci numite „tricomi”. Aceste structuri transparente produc şi alţi metaboliţi, cum ar fi terpenele aromatice. Seria de reacţii chimice care creează canabinoizi este denumită „biosinteză canabinoidă”.

Procesul începe atunci când coenzima A şi acizii graşi se intersectează. Aceasta dă naştere la o serie de reacţii chimice care formează în cele din urmă CBGA şi CBGVA, doi precursori majori ai canabinoizilor. Reacţiile enzimatice transformă aceste molecule în canabinoizi diferiţi. De exemplu, enzima THCV sintază transformă CBGVA şi CBGA în THCV. În schimb, enzima CBDA sintază transformă aceste molecule în CBDA.

Toată această magie apare în primul rând în florile de canabis uimitoare la aspect şi plăcute la aromă. În cele din urmă, tricomii produc canabinoizi şi alţi metaboliţi sub formă de răşină vâscoasă. Apoi producătorii folosesc această răşină pentru a produce o gamă întreagă de produse, de la uleiuri şi alte extracte până la cristale şi produse cosmetice.

 

Gând final

Canabinoizii sunt metaboliţi secundari care se găsesc în planta de canabis şi alte câteva specii. Ei lucrează pentru a menţine sănătoase plantele de canabis, iar ştiinţa le-a dezvăluit potenţialul terapeutic şi la om. Până în prezent, am studiat în profunzime doar o părticică din aceste molecule interesante. Cercetările ulterioare vor continua să elucideze valoarea completă a canabisului şi a altor plante producătoare de canabinoizi.

 


Acest website este susținut din vânzarea de eBook-uri personale, publicitate online, colaborări, sponsorizări și din donațiile cititorilor!
Dacă vrei să te implici și tu, mă poți contacta la:
Email: chipervalentin76@gmail.com
Telefon: +40 764 671 711 (L-V: 09:00 – 17:00)
sau la rubrica contact de pe website.

 

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Consumul de canabis în timpul sarcinii – este sigur?

De ce unele femei folosesc canabis în timpul sarcinii și ce spun cercetările? În Canada, în unele state din SUA și în alte locuri din lume, legalizarea canabisului medicinal și recreativ oferă un număr tot mai mare de persoane cu acces la canabis. Acest lucru provoacă întrebări pe diferite subiecte, […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!