Read Time:2 Minute, 32 Second

Endocanabinoizii sunt molecule de semnalizare produse de organism, care acţionează pentru a modula sistemul endocanabinoid (ECS). „Endo” derivă din cuvântul grecesc antic „endon” şi înseamnă „înăuntru”, iar „canabinoid” se referă la molecule capabile să se lege la receptorii canabinoizi.

Canabinoizii pot fi găsiţi în alte locuri în natură. Fitocanabinoizii, precum THC-ul şi CBD-ul, apar în canabis şi alte plante medicinale. Pentru că au o structură moleculară similară cu cea a endocanabinoizilor noştri, sunt capabili să se lege la şi/sau să influenţeze receptorii canabinoizi.

 

Până în prezent, cercetătorii au identificat doi endocanabinoizi cheie:

  • Anandamida (AEA)
  • 2-arachidonoilglicerol (2-AG)

 

Prin acţiunea lor asupra receptorilor canabinoizi, ambele molecule influenţează factori precum starea de dispoziţie, somnul, apetitul, memoria şi capacitatea de învătare. Cu toate acestea, fiecare endocanabinoid stimulează sistemul endocanabinoid în măsuri diferite.

Cercetările au arătat că AEA este un agonist cu eficienţă scăzută atât al receptorului CB1, cât şi al receptorului CB2. Acest lucru înseamnă că molecula produce doar un răspuns parţial la aceste locaţii ale receptorilor. În schimb, studiile arată că 2-AG este un agonist complet al receptorilor CB1 şi CB2. Endocanabinoidul se leagă la ambele locaţii cu un nivel ridicat de eficacitate şi sporeşte activarea receptorului.

Atât AEA, cât şi 2-AG sunt mesageri retrograzi de semnalizare. Spre deosebire de majoritatea formelor de transmitere ale sistemului nervos, care se deplasează de la un neuron presinaptic la unul postsinaptic, aceşti endocanabinoizi acţionează în sens invers.

Sintetizaţi în neuronii postsinaptici, endocanabinoizii sunt eliberaţi în fanta sinaptică şi se leagă la locurile ţintă ale neuronului presinaptic. Acest lucru le permite să producă efecte prin inhibarea eliberării altor neurotransmiţători.

Acest mecanism de acţiune „în sens invers” stă la baza efectului homeostatic al endocanabinoizilor – capacitatea lor de a ajuta organismul să îşi menţină echilibrul fiziologic. Dacă celula postsinaptică detectează o fluctuaţie ce influenţează homeostaza – sub forma unui baraj al anumitor neurotransmiţători – endocanabinoizii pot fi lansaţi pentru a inhiba producerea excesivă şi pentru a impune homeostaza.

Ambii canabinoizi funcţionează şi în locaţii din afara sistemului endocanabinoid. De exemplu, AEA se leagă şi la receptorii TRPV1 – locaţii implicate în durere şi inflamaţie.

2-AG joacă un rol important în creier, ficat şi plămâni. Acolo asigură o sursă majoră de acid arahidonic, care este utilizat în sinteza prostaglandinelor. Aceste substanţe au un rol major în inflamaţie, fluxul de sânge şi coagularea sângelui.

 

Concluzie

Endocanabinoizii joacă roluri vitale în cadrul sistemului endocanabinoid şi în corpul uman, în ansamblu. Capacitatea lor de a traversa fanta sinaptică le permite să controleze eliberarea neurotransmiţătorilor şi să menţină homeostaza. Aceste molecule sunt implicate intim în multe procese fiziologice importante, de la apetit şi starea de spirit până la somn. Cercetările continuă să elucideze rolurile lor extinse în fiziologia umană.

 


Acest website este susținut din vânzarea de eBook-uri personale, publicitate online, colaborări, sponsorizări și din donațiile cititorilor!

Dacă vrei să te implici și tu, mă poți contacta la:
Email: chipervalentin76@gmail.com
Telefon: +40 764 671 711 (L-V: 09:00 – 17:00)
sau la rubrica contact de pe website

 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment