Read Time:9 Minute, 26 Second

Canabinoizii sintetici sunt substanțe chimice artificiale care arată sau acționează ca și canabinoizii naturali. Cei doi canabinoizi cei mai cunoscuți și studiați sunt THC-ul și CBD-ul. Dar alți peste 100 de canabinoizi sunt produși de planta de canabis. Canabinoizii sintetici sunt molecule care interacționează cu sistemul endocanabinoid sau au asemănări structurale cheie cu THC-ul. Majoritatea (dar nu toate) sunt psihoactive. Unele, cum ar fi THC-O-acetatul, sunt semnificativ mai puternice decât THC-ul natural.

 

Ce este un canabinoid sintetic?

Canabinoizii sintetici sunt compuși care au proprietăți similare cu canabinoizii derivați ​​din plante, dar sunt fabricați în laboratoare de om. Ele nu includ izomerii de THC care apar în mod natural, cum ar fi delta 7 THC, delta 8 THC sau delta 10 THC. Majoritatea canabinoizilor sintetici sunt agonişti ai sistemului endocanabinoid. Sunt concepute pentru a imita THC-ul și pentru a produce asupra utilizatorului efecte similare cu cele ale fumatului de canabis. Există sute de compuși individuali clasificați ca THC sintetic sau CBD sintetic – marea majoritate dintre care nu au fost niciodată evaluați pentru siguranță. Există rapoarte despre oameni care au avut efecte secundare fizice sau psihologice severe și imprevizibile după ce au folosit produse sintetice de canabis. Este foarte puțin probabil ca formele naturale de THC să conducă la dependență sau la supradozaj și există multe cercetări științifice care susțin acest lucru.

Cu toate acestea, acest lucru nu se poate spune despre canabinoizii sintetici. Toate activează ECS într-un fel, dar multe afectează și alte tipuri de receptori, cum ar fi receptorii NMDA, GABA, dopamină, serotonină sau opiacee. Când substanțele vizează mai mulți receptori separați, ei sunt denumiți „droguri murdare”. Rezultatul poate fi o multitudine de efecte secundare nedorite sau neașteptate.

 

Sunt canabinoizii sintetici legali?

Astăzi, canabinoizii sintetici sunt ilegali în majoritatea părților lumii, inclusiv în SUA, Canada, Marea Britanie și Australia. Dar nu a fost întotdeauna așa. Canabinoizii sintetici au fost legali în multe țări, inclusiv România. Acești compuși au fost vânduți sub multe denumiri diferite, dar cel mai utilizat este ”K2” sau ”Spice”, care anterior erau disponibile în magazine fizice și online. Se lăudau adesea cu ambalaje viu colorate, atrăgătoare și aveau tot felul de nume atrăgătoare, precum Joker, Black Mamba, Kush sau Kronic.

După multe rapoarte despre oameni care suferă de efecte secundare fizice sau psihologice permanente după ce au luat canabinoizi sintetici, guvernele au început să le interzică. Dar problema este că, odată ce guvernul a interzis o anumită moleculă, producătorii au inventat și au comercializat altele care nu au fost afectate de noul regulament. A fost un joc nesfârșit între autoritățile de reglementare și laboratoarele de canabis sintetic, până când, în cele din urmă, guvernul federal al SUA a introdus o nouă lege care interzice orice substanță psihoactivă nouă (NPS).

Această decizie practic face ilegale toate substanțele care au efect psihoactiv. Doar după o analiză atentă o substanță psihoactivă nou creată poate deveni legală, nu invers. Mai multe medicamente eliberate pe bază de rețetă clasificate drept canabinoizi sintetici au trecut prin acest proces. Acestea includ Nabilone, Marinol (Dronabinol), Dexanabinol Cannabinor și CT-3.

 

 

”Spice” pe piața neagră

Interzicerea utilizării Spice nu a rezolvat problema – de fapt a fost mult mai rău. Ca și în cazul altor droguri ilegale, producătorii au fost încurajați să producă versiuni noi mai puternice. Piața a trecut de la comerțul public care operează într-o zonă gri la marginea legalității la piața neagră. Spice, care a început să apară pe străzi la aproximativ un an după ce a fost interzis, era mult mai dependent, mult mai puternic și mult mai periculos. Acum milioane de oameni sunt dependenți de substanță. Unii dintre ei au trecut chiar de la utilizarea Spice la droguri puternic dependente, cum ar fi heroina.

 

Ce este K2 sau Spice?

Produsele sintetice care imită canabisul (cum ar fi Spice sau K2) sunt produse prin pulverizarea oricărei cantități de canabinoizi sintetici sau alte substanțe chimice pe material vegetal uscat (de obicei măceș, urzică, lucernă și alte frunze). Oamenii fumează apoi frunzele în același mod ca și pentru produsele de canabis.

Rareori se știa ce conțineau aceste produse. Cele mai multe dintre ele erau o combinație de câteva ingrediente care nu fuseseră deloc testate. În unele probe din SUA s-au găsit chiar substanțe chimice dăunătoare, inclusiv medicamente farmaceutice precum benzodiazepinele sau opiaceele. Înainte de interzicerea NPS, Spice era făcut în întregime din canabinoizi sintetici. Acum poate conține practic orice.

 

Sunt canabinoizii sintetici periculoși?

Da, au existat în trecut decese legate de utilizarea canabinoizilor sintetici. În afară de produsele farmaceutice aprobate, nu există nicio cercetare oficială privind canabinoizii sintetici. Sunt considerate substanțe chimice de laborator, deoarece se cunosc puține lucruri despre efectele sau profilul lor de siguranță. Au existat, de asemenea, nenumărate rapoarte despre utilizatori care dezvoltă dependență atât comportamentală, cât și fizică de acești diferiți canabinoizi sintetici, uneori după câteva săptămâni de utilizare.

Nu toți canabinoizii sintetici sunt în mod inerent periculoși sau creează dependență, dar fără testarea adecvată este aproape imposibil să știm ce produse vor provoca efecte secundare grave, dependență sau chiar moartea. Pentru a înrăutăți lucrurile, majoritatea produselor sintetice conțin un număr dintre acești compuși, dintre care niciunul nu este cunoscut public în produs. Adăugarea altor aditivi precum benzodiazepine, opiaceele sau alte medicamente prezintă, de asemenea, un risc major atunci când se utilizează aceste produse.

 

Efectele secundare observate la persoanele care au folosit canabinoizi sintetici includ:

 • Tensiune arterială crescută
 • Ritmul cardiac rapid
 • Percepție alterată
 • Gânduri de sinucidere
 • Vărsături
 • Comportament violent
 • Psihoză sau delir
 • Aritmii cardiace
 • Leziuni renale
 • Convulsii

 

Au fost raportate și decese în urma consumului de canabis sintetic!

Unii canabinoizi sintetici sunt de până la 100 de ori mai puternici decât canabinoizii naturali. Este obișnuit ca oamenii să ia prea mult din aceste substanțe, ceea ce duce la supradozaj. Majoritatea deceselor cauzate de supradozaj din cauza utilizării acestor produse au fost cauzate de substanțe străine periculoase, cum ar fi opiaceele sau benzodiazepinele.

Un fenomen comun în cazurile de supradozaj cu Spice este că acestea apar în valuri. Acest lucru sugerează că există anumite loturi care prezintă un pericol deosebit de mare. De exemplu, în mai 2018, aproape 100 de persoane au murit și alte sute au suferit reacții adverse grave după ce au fumat Spice.

 

 

Tipuri de canabinoizi sintetici

Există trei tipuri principale de canabinoizi sintetici. Unii au exact aceeași structură ca și THC-ul sau alți canabinoizi produși de planta de canabis (canabinoizi clasici). Alții imită forma și structura endocanabinoidului produs în corpul nostru. Ultimul grup nu are nimic de-a face cu nicio clasă, ci se leagă de aceiași receptori (canabinoizi neclasici).

 

 1. Canabinoizi clasici

Canabinoizii clasici se referă la compuși produși în mod natural de plante sau la izomerii sintetici ai acestor molecule. Au aceeași formă și structură generală ca și fitocanabinoizii precum THC-ul sau CBD-ul. Definiția tehnică a unui canabinoid clasic este orice compus triciclic ABC natural sau sintetic care conține o porțiune benzopiran. Ele constau din două părți – aromatice și aliciclice.

Canabinoizii sintetici clasici includ:

 • HU-210
 • 9-cetocannabinoid (nabilona)
 • AM-2389
 • AM-993
 • AM-994
 • AM-7499
 • THC-O-acetat

 

 1. Eicosanoide sintetice

Corpul uman își produce propriile canabinoide pentru a interacționa cu sistemul endocanabinoid. Acești compuși sunt clasificați ca ”eicosanoizi”. Un eicosanoid este un grup mare de molecule de semnalizare similare hormonilor sau neurotransmițătorilor care se formează din acidul arahidonic. Mai multe substanțe sintetice pot interacționa cu sistemul endocanabinoid, inclusiv versiuni sintetice ale endocanabinoizilor care apar în mod natural.

Eicosanoidele includ:

 • N-arachidonoiletanolamină – anandamidă (AEA)
 • 2-arahidonoilglicerol (2-AG)
 • N-arahidonoil dopamină (NADA)
 • O-arachidonoil etanolamină (Virodhamin)

 

 1. Canabinoizi non-clasici

Odată ce intrăm în domeniul canabinoizilor non-clasici, posibilitățile sunt practic nesfârșite. Canabinoizii non-clasici sunt cele mai comune versiuni stradale ale canabinoizilor sintetici. Această clasă se referă la orice compuși care interacționează cu sistemul endocanabinoid căruia îi lipsește inelul benzopiran al canabinoizilor clasici. Au multe dintre aceleași proprietăți ca și canabinoizii, cum ar fi THC-ul, dar au o structură chimică complet diferită. Pfizer a dezvoltat primii canabinoizi sintetici în anii 1970. Ei au dezvoltat o serie de canabinoizi AC-biciclici și ACD-triciclici, cum ar fi CP-47, 497. Din punct de vedere tehnic, CBD-ul este un canabinoid neclasic, deoarece îi lipsește inelul benzopiran din structura sa chimică.

Există mai multe clase de canabinoizi non-clasici:

 • Naftalicilindre – JWH-007, JWH-018, JWH-073, JWH-200, JWH-398, AM-1221, AM-2201, AM-694, WIN-55,212-2
 • Fenilacetilindoli – JWH-250, RCS-8
 • Ciclohexilfenoli – CP-47.947, CP-55.940
 • Benzoilindoli – AM-2233
 • Cilindri de tetrametilciclopropil – UR-144, XLR-11
 • Adamantoilindoli – 5F-AKB-48, APICA, STS-135
 • Indazol carboxamide – AB-PINACA, AB-FUBINACA
 • Ester chinolinil – PB-22, 5F-PB-22

 

 1. Canabinoizi hibrizi

Canabinoizii hibrizi sunt derivati ​​din canabinoizi clasici și neclasici. Primul canabinoid hibrid a fost identificat în 1994 de către Makriyannis și Tius. De atunci, companiile farmaceutice investighează acești canabinoizi hibrizi pentru valoarea lor medicinală.

Canabinoizii hibrizi includ:

 • Diarilpirazol – SR-141716A, SR-144528
 • Aminoalchilindoli – WIN-55,212-2
 • Derivate HU-210 – AM-4030

 

 

Canabinoizi sintetici pe bază de rețetă

Cele mai multe dintre medicamentele canabinoide farmaceutice de pe piață astăzi sunt sintetice. Singurul produs farmaceutic aprobat pentru uz medical care provine direct din planta de canabis este Sativex.

 

 • Cesamet® (Nabilone) – canabinoid clasic
 • Epidiolex® (Cannabidiol) – canabinoid non-clasic
 • Dexanabinol® (HU-211) – canabinoid hibrid
 • Dronabinol® (trans-Δ9-tetrahidrocannabinol) – canabinoid clasic
 • Cannabinor® (PRS-211 375) – canabinoid non-clasic
 • CT-3 (acidulemic) – canabinoid clasic
 • Taranabant (MK-0364) – canabinoid non-clasic

 

 

Este Delta 8 THC un canabinoid sintetic?

Răspunsul scurt este nu. Delta 8 THC nu este un canabinoid sintetic, deoarece se găsește în mod natural în planta de canabis. Cu toate acestea, produsele cu delta 8 THC nu sunt obținute prin extracție directă din planta de canabis deoarece nu este prezentă în concentrații suficient de mari pentru a fi utilă. Ar trebui să procesați un întreg câmp de canabis pentru a obține chiar o doză mică de delta 8 THC. În schimb, companiile convertesc canabinoizi mai obișnuiți, cum ar fi CBD-ul, în izomerul delta 8 THC.

În timp ce procesul în sine este „sintetic” și necesită echipamente de laborator, este departe de ceea ce vorbim aici în ceea ce privește canabinoizii sintetici. Acest proces este clasificat drept „derivat natural”. Implică conversia unei substanțe naturale (CBD) într-o altă substanță naturală (delta 8 THC). Delta 8 THC nu a fost niciodată asociat cu niciunul dintre efectele nocive asociate cu adevărații canabinoizi sintetici.

 

 Rezumat: Ce sunt canabinoizii sintetici?

Canabinoizii sintetici sunt orice substanță artificială care arată sau acționează ca și canabinoizii naturali. Există patru clase principale de canabinoizi sintetici – canabinoizi clasici, canabinoizi non-clasici, canabinoizi hibrizi și eicosanoizi. Canabinoizii care apar în mod natural, cum ar fi THC-ul sau CBD-ul, nu sunt considerați „canabinoizi sintetici”. Acest termen se referă în mod specific la canabinoizii care nu se găsesc în natură. Această clasă de canabinoizi este foarte mare și diversă și se cunosc foarte puține despre valoarea medicinală, profilul efectului sau siguranța majorității canabinoizilor sintetici. Ca urmare a multor probleme cu efecte secundare și chiar moarte, toți canabinoizii sintetici sunt considerați ilegali dacă nu se dovedesc că sunt siguri.

 

Din motive de siguranță, vă recomand să rămâneți la lucruri naturale. Fitocanabinoizii naturali au dovedit siguranța și au o lungă istorie de utilizare.

Distribuie și tu:

Leave a Comment