Read Time:8 Minute, 2 Second

Canabisul este asociat în mod tradițional cu fumatul, vapatul și cu gustări delicioase precum brownies-urile, așa că gândul de a-l consuma în formă brută poate părea inițial unora ca fiind neconvențional. Dar, tendința de a consuma frunze, muguri sau tulpini de canabis nefierte susține potențiale beneficii pentru sănătate. Există motive legitime pentru a mânca materie vegetală brută?
Hai să examinăm împreună dovezile științifice și interacțiunea curioasă dintre canabinoizi și corpul uman.

 

Ce este canabisul crud?

Canabisul brut sau crud, după cum sugerează și numele, se referă la materialul vegetal neprelucrat recoltat direct din planta de canabis. Deși nu are efectele psihoactive asociate de obicei cu forma decarboxilată, canabisul brut este o sursă bogată de canabinoizi, terpene și alți compuși bioactivi. Spre deosebire de canabisul consumat prin fumat sau comestibile, care trece prin procesul numit decarboxilare pentru a activa THC-ul și CBD-ul, canabisul crud conține predominant THCA (acid tetrahidrocanabinolic) și CBDA (acid canabidiolic).

Acești canabinoizi sub formă de acid sunt considerați precursori inactivi ai omologilor lor mai celebri, iar efectele consumului de canabis crud diferă semnificativ de metodele tradiționale.

Frunzele crude de canabis sunt de obicei de culoare verde închis, acoperite cu un strat fin de tricomi rășinoși care adăpostesc compușii valoroși ai plantei. Gustul canabisului crud este adesea descris ca pământesc, vegetal și ușor amar, ceea ce nu sună deosebit de apetisant pentru nimeni. Așadar, o tulpină cunoscută pentru aroma sa fructată nu va avea gustul unui pumn frumos de fructe de pădure dacă o consumi în formă crudă. Cu toate acestea, pentru cei intrigați de potențialele beneficii pentru sănătate, explorarea consumului de canabis crud deschide noi uși către o înțelegere mai profundă a minunatei domnișoare ”Mary Jane”.

Avantaje și dezavantaje ale consumului de canabis crud

Pro:

Unul dintre avantajele cheie ale consumului de canabis crud este profilul său nutritiv. Canabisul crud este o adevărată comoară de vitamine, minerale și fibre esențiale. Frunzele de canabis conțin cantități semnificative de vitamina C, vitamina K, fier și calciu, oferindu-le cel puțin potențial ca supliment alimentar. În plus, fibrele din canabisul crud pot contribui la sănătatea digestivă și pot ajuta la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat.

Dincolo de vitamine și minerale, canabisul crud este, de asemenea, o sursă de substanțe fitochimice precum flavonoidele și polifenolii, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante. Acești compuși pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la promovarea bunăstării generale. Dar, datorită prezenței canabinoizilor, atunci când este consumat ca parte a unei diete echilibrate, canabisul crud poate oferi beneficii unice pentru sănătate, rareori găsite în alte alimente pe bază de plante.

 

Contra:

În timp ce canabisul brut este promițător ca supliment nutrițional, este esențial să recunoaștem câteva avertismente. Canabinoizii acizi din canabisul crud, cum ar fi THCA și CBDA, nu oferă efecte psihoactive. Prin urmare, cei care caută un high euforic asociat cu THC-ul ar putea să nu găsească experiența pe care o caută atunci când consumă canabis crud. În plus, canabisul crud poate fi dur asupra sistemului digestiv datorită structurii sale dure de celuloză. Acest lucru poate duce la disconfort sau tulburări gastro-intestinale la unele persoane.

Mulți consumatori cred că canabisul crud, amestecat în sucuri, este cea mai terapeutică formă a plantei. Avantajul constă în faptul că există foarte puțină decarboxilare. Aceasta înseamnă proporții mari ale formelor acide ale canabinoizilor, precum și numeroși alți compuși vegetali care oferă o gamă largă de beneficii terapeutice potențiale, cum sunt cele descrise de ”efectul de anturaj”.

Este demn de remarcat faptul că biodisponibilitatea anumitor canabinoizi și a altor compuși bioactivi ar putea fi mai mică atunci când se consumă canabis crud. Sistemul digestiv uman nu este optimizat pentru a extrage eficient toți compușii, ceea ce duce la potențiale pierderi în timpul digestiei. Încălzirea sau procesarea canabisului prin alte metode permite o mai bună absorbție a canabinoizilor, motiv pentru care rămâne metoda de consum preferată pentru cei care caută efectele psihoactive.

 

Cum se confruntă corpul și creierul cu canabisul crud

Consumul de canabis crud declanșează o interacțiune unică între corpul uman și canabinoizii din interior. Odată ingerați, canabinoizii acizi THCA și CBDA se confruntă cu sistemul digestiv uman, iar ficatul joacă un rol crucial în această interacțiune. Cercetările arată că ficatul poate converti THCA în THC prin decarboxilare, alți factori cunoscuți includ expunerea la UV, căldura și depozitarea prelungită. THCA-A poate reprezenta până la 90% din conținutul total de THC din plantă, cu o rată de conversie între 70%-90% în THC atunci când este fumat. Cu toate acestea, acest proces este limitat sau neglijabil atunci când se consumă canabis în formă brută. În mod similar, CBDA poate fi convertit în CBD în anumite condiții.

Absența unor niveluri semnificative de THC în canabisul crud înseamnă că consumul acestuia este puțin probabil să provoace efect psihoactiv. În funcție de intențiile unui individ, acest lucru poate fi atât avantajos, cât și dezavantajos. Pe de o parte, consumul de canabis crud beneficiază în același timp de potențialele efecte terapeutice ale altor canabinoizi. Pe de altă parte, s-ar putea să nu ofere o ușurare pentru cei care caută efectele psihoactive specifice asociate cu THC-ul. THC-ul reacționează la aceiași receptori ca și THCA-ul, deși oferă un rezultat diferit.

Prezența CBD-ului în canabisul brut, chiar și în forma sa inactivă (CBDA), deschide ușa pentru a explora potențialele sale beneficii pentru sănătate. Cercetările preclinice au sugerat că CBDA-ul prezintă proprietăți antiinflamatorii și analgezice, făcându-l un candidat intrigant pentru investigații suplimentare în gestionarea durerii și a afecțiunilor legate de inflamație. CBDA vizează căi diferite în organism decât CBD-ul, iar acest lucru provoacă efecte diferite, așa cum se arată în studii, cum ar fi beneficii antiemetice și antiinflamatorii.

Dovezi privind consumul de canabis brut

Cercetările medicale privind consumul de canabis crud sunt încă în stadii incipiente, dar unele studii fac lumină asupra efectelor sale potențiale. Un studiu publicat în ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” a constatat că frunzele crude de canabis conțin niveluri substanțiale de canabinoizi, în special CBDA, împreună cu alți compuși benefici precum flavonoidele și polifenolii.

Un alt studiu din ”Jurnalul de Etnofarmacologie” a explorat potențialul antioxidant al canabisului crud, sugerând rolul său posibil în combaterea stresului oxidativ. Aceste studii indică potențiale beneficii de pe urma consumului de materie vegetală brută, iar mai multe studii ar ajuta la o evaluare concretă dacă această practică are sens sau nu.

În timp ce cercetările asupra canabisului crud avansează în mod constant, majoritatea studiilor în acest domeniu au fost efectuate în cadre preclinice sau prin studii observaționale. Pe măsură ce profesioniștii medicali și cercetătorii continuă să examineze complexitățile consumului de canabis, este important să interpretăm cu prudență dovezile disponibile și să așteptăm rezultatele unor studii clinice mai cuprinzătoare. Multe studii de caz din întreaga lume arată că formele acide ale canabinoizilor sunt extrem de terapeutice în anumite circumstanțe.

Iată câteva boli în care se crede că consumul crud, adică formele acide ale canabinoizilor, este factorul stării de bine:

  • Boala Crohn
  • Sindrom post-viral (inclusiv Long Covid)
  • Epilepsie
  • Cancer
  • Oboseala musculară

 

De ce să alegeți să consumați canabis crud?

Motivele consumului de canabis crud variază de la o persoană la alta și mai multe motivații conduc această tendință:

 

Pasionați de sănătate și pasionați de nutriție

Unii indivizi conștienți de sănătate văd canabisul brut ca un superaliment unic datorită conținutului său impresionant de nutrienți, ceea ce îi face să îl încorporeze în dieta lor pentru potențiale beneficii pentru sănătate. Pe măsură ce conștientizarea valorii nutriționale a canabisului brut crește, acesta ar putea apărea ca un plus valoros pentru diferite regimuri alimentare.

 

Alinare non-psihoactivă

Pentru cei care caută ameliorarea diferitelor afecțiuni fără efectele psihoactive ale THC-ului, canabisul brut oferă o cale potențială. Cercetările preclinice citate în ”Journal of Cannabis Research” evidențiază proprietățile analgezice ale CBDA-ului. Pe măsură ce cercetătorii continuă să exploreze potențialul terapeutic al canabinoizilor, canabisul brut poate deveni un punct important în căutarea unor opțiuni alternative de tratament.

 

Explorarea noilor frontiere

Odată cu extinderea statutului legal al canabisului în unele regiuni, curiozitatea cu privire la formele sale mai puțin cunoscute și la potențialele beneficii atrage atât entuziaști, cât și cercetători. Pe măsură ce mai mulți indivizi se aventurează în consumul de canabis brut, aceasta încurajează comunitatea științifică să investească în continuare în înțelegerea implicațiilor potențiale ale acestei abordări noi.

 

Tendința consumului de canabis brut

Tendința consumului de canabis brut a câștigat avânt în ultimii ani, stimulată de acceptarea tot mai mare a canabisului ca substanță medicinală și recreativă în diferite regiuni. Creșterea culturii wellness și interesul crescând pentru practicile de sănătate holistice au contribuit, de asemenea, la popularitatea canabisului brut ca potențial supliment alimentar. Dar, deși tendința este intrigantă, este esențial să o abordăm cu un ochi critic. Afirmațiile privind beneficiile sale potențiale pentru sănătate ar trebui interpretate cu prudență până când cercetările ulterioare le validează. Ca și în cazul oricărei modificări legate de dietă sau de sănătate, consultarea cu un profesionist calificat din domeniul sănătății este crucială, în special pentru persoanele cu afecțiuni medicale preexistente sau pentru cei care iau medicamente.

 

Gând final

Conceptul de a consuma canabis crud prezintă o explorare fascinantă în lumea canabinoizilor, a nutriției și a fiziologiei umane. În timp ce așteptăm dovezi științifice suplimentare, este esențial să ne amintim că canabisul crud nu este o scurtătură către un efect psihoactiv, ci mai degrabă o enigmă demnă de investigație suplimentară.

Pe măsură ce cercetarea canabisului continuă să înflorească, înțelegerea potențialelor beneficii și riscuri ale consumului de canabis brut va deveni mai nuanțată. Deocamdată, canabisul brut servește ca o nouă fereastră către posibilitățile diverse ale acestei plante remarcabile, captivând atât entuziaștii, cât și oamenii de știință.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment