Read Time:8 Minute, 12 Second

Un sistem de cultivare verticală ar putea suna ca ceva SF pentru unii, însă este ceva real. Mai mult, nu numai că este real, dar poate fi o modalitate incredibil de eficientă de a cultiva canabis, maximizând cantitatea care poate fi cultivată într-un anumit spațiu.

Deși eficientă, cultivarea verticală a canabisului poate fi considerabil mai complexă decât cultivarea orizontală și ar trebui gândită în mod corespunzător înainte de a fi încercată.

În acest material, explorăm diferite metode de cultivare verticală a canabisului și apoi vă voi oferi câteva sfaturi pentru cei care doresc să încerce această tehnică.

 

Ce este agricultura verticală?

Agricultura verticală este practica de a folosi nu numai spațiul orizontal pentru culturi, ci și spațiul vertical. Când lucrați cu câțiva metri cubi, aveți un spațiu foarte mare cu care să lucrați în comparație cu lucrul în aceeași zonă pe un plan orizontal.

Un sistem de creștere verticală înseamnă să se folosească cât mai mult posibil spațiul disponibil. În cele din urmă, acest lucru duce la un randament mai mare pe metru cub.

 

Care sunt beneficiile culturii verticale?

Sistemele verticale de cultivare a canabisului permit cultivatorilor să recolteze mult mai mulți muguri din spațiul lor în momentul recoltării. Într-adevăr, acesta este singurul beneficiu semnificativ pe care cultivarea canabisului vertical îl are față de metodele tradiționale orizontale de cultivare.

Dar dacă aveți spațiu și doriți randament, nu ar trebui să subestimați cât de mult este acest beneficiu. Într-un spațiu mic, cultivatorii ar trebui să poată cel puțin să-și dubleze randamentul total. Și dacă aveți o zonă de creștere cu spațiu vertical semnificativ (să zicem, unde puteți încadra trei sau mai multe plante), atunci puteți obține producții monstruoase în comparație cu cultivarea orizontală.

În funcție de metodele verticale pe care le utilizați, este posibil să observați și alte beneficii. De exemplu, dacă creșteți într-o configurație turn, atunci veți avea o fază vegetativă scurtă, ceea ce înseamnă că puteți încadra mai multe cicluri de recolte într-un an. În al doilea rând, deoarece aceasta este o metodă de creștere hidroponică (sau aeroponică), puteți pulveriza nutrienții direct pe rădăcini, ceea ce este mai eficient decât hrănirea plantelor în sol.

Care sunt dezavantajele agriculturii verticale?

Pentru mulți oameni, dezavantajele pot depăși beneficiile unui sistem vertical. În timp ce sistemele verticale permit cultivatorilor să ridice cantități uriașe de canabis, aceasta este mult mai practică și consumatoare de timp în comparație cu creșterea în sol.

Un dezavantaj major al unui sistem vertical este că acestea tind să ocupe mult spațiu – lucru pe care mulți oameni ar putea să nu-l aibă.

Mai mult decât atât, un sistem turn este o configurație hidrografică destul de tehnică, care necesită multă muncă și îngrijire – și este susceptibilă să meargă foarte prost dacă sunt erori umane. Cu toate acestea, o creștere verticală stivuită atenuează unele dintre aceste probleme.

În cele din urmă, iluminarea poate fi o problemă la cultivarea pe verticală. Deoarece plantele mai înalte vor bloca lumina de deasupra, cultivatorii trebuie să folosească lumină și pe verticală pentru a-și lumina toate plantele. O creștere verticală va însemna să investești într-o configurație nouă.

 

Două tipuri de tehnici de creștere verticală pentru canabis

Deși există variații ale fiecăreia, există două moduri generale de a crea o plantație verticală de canabis. Unul stivuiește în esență creșteri orizontale una peste alta (și este metoda mai simplă), în timp ce a doua îmbrățișează adevărata verticalitate.

 

  • Sisteme de creștere verticală stivuite

O configurație stivuită implică crearea unui sistem de rafturi. Fiecare raft va conține plante de canabis, iar numărul de rafturi va fi determinat de înălțimea camerei și de dimensiunea finală a plantelor.

Această metodă este mult mai asemănătoare cu creșterea normală și poate fi folosită chiar și alături de ghivece și sol. Având în vedere acest lucru, este primul pas firesc pentru cei care doresc să intre în creșterea verticală.

Deoarece nu puteți agăța lumini cu această metodă, va trebui să cumpărați tuburi de lumină verticale, care vă luminează plantele din lateral. Un avantaj al acestui lucru este că este mai ușor să obțineți o acoperire chiar ușoară pe o întreagă plantă, mai degrabă decât să fie concentrată în partea de sus.

Deși această metodă poate fi păstrată destul de simplă, cu siguranță se pretează la cel puțin un grad de automatizare, cum ar fi un sistem automat de udare. Acest lucru se datorează faptului că este probabil să aveți o cantitate suficientă de plante și accesarea acestora ar putea fi dificilă.

 

  • Adevărate sisteme de creștere verticală

O creștere verticală adevărată, sau o creștere în turn, utilizează un cilindru înalt din care cresc plantele. Cu această metodă, plantele sunt ținute pe partea laterală a cilindrului și cresc de acolo în sus.

În aproape toate cazurile, aceasta va fi fie o configurație hidroponică, fie aeroponică și va necesita îngrijire și atenție suplimentară.

Deși este costisitoare și complexă pentru început, o creștere în turn poate oferi un mijloc foarte eficient de creștere, din punct de vedere al spațiului. Încă o dată, iluminarea verticală va fi necesară dacă alegeți să utilizați această configurație de creștere.

Cum să cultivi canabis pe verticală

Acum că cunoașteți cele două sisteme de bază, vă voi oferi câteva indicații despre cum să obțineți cele mai bune rezultate dacă alegeți să urmați această metodă de creștere. Bineînțeles, este valabil doar dacă vă aflați într-o țară unde cultivarea canabisului este legal. Dacă vă aflați într-o țară unde imbecilitatea încă prosperă, cu siguranță cultivarea canabisului este încă ilegal, drept urmare, acest material este strict în scop informativ și educațional. Acestea fiind spuse, continui cu:

 

  • Alegeți tulpina potrivită

Deoarece trebuie să maximizați spațiul și să creșteți cât mai multe plante, de preferință uniforme, primul aspect important este tipul de tulpină pe care îl alegeți.

Ca și în cazul configurațiilor SOG, tulpinile Indica sau cu dominanță Indica sunt mai potrivite pentru acest stil de creștere decât tulpinile Sativa. Vreți plante cu creștere scurtă, care nu se întinde, care să rămână în spațiul acordat. De asemenea, faza de înflorire ar trebui să fie inițiată cât mai curând posibil pentru a le menține înălțimea gestionabilă. În plus, este o idee bună să optați pentru tulpini rezistente la boli, deoarece reprezintă o amenințare comună în culturile verticale.

 

  • Planificați-vă camera de creștere în consecință

Prin aceasta, mă refer la a lăsa suficient spațiu în jurul rafturilor pentru instalații sanitare, circulație a aerului și accesul lucrătorilor. Desigur, doriți să maximizați producția și să aveți cât mai multe plante într-o cameră, dar nu trebuie să uitați că încăperea trebuie să fie funcțională și pentru voi ca cultivator.

Aceasta înseamnă că tăvile de creștere trebuie îndepărtate în mod regulat pentru curățare și înlocuire. Dacă nu lăsați suficient spațiu pentru aceste tipuri de sarcini de cultivator, creșterea verticală poate deveni frustrantă și plină de surprize neplăcute.

 

  • Alegeți sistemul de iluminat corect

Aveți nevoie de o lumină care să pătrundă în întregul baldachin uniform și la o distanță apropiată. Deși există mai multe opțiuni pentru luminile menționate, cele mai bune sunt cu siguranță luminile LED datorită cantității foarte scăzute de căldură pe care o emit. LED-urile au cele mai bune opțiuni de spectru de lumină (de multe ori reglabile) pentru diferitele faze de creștere ale canabisului și sunt la fel de puternice ca și alte surse de lumină. Sigur, costul inițial este de obicei mai mare în comparație cu luminile HPS sau MH, dar LED-urile sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor pe termen lung, economisind și la factura de energie.

În plus, așa cum am menționat, va trebui să alegeți lumini care vin ca un tub vertical pentru a obține o acoperire uniformă a tuturor plantelor.

 

  • Păstrați sistemul de apă curat

Ca și în cazul tuturor sistemelor automate de udare, rezervoarele și conductele trebuie păstrate întotdeauna curate pentru a evita riscul acumulării de sare și a formării de bacterii. Mai mult, ar trebui să înlocuiți toate conductele la fiecare câteva cicluri pentru a asigura o livrare curată de nutrienți.

În plus, ar trebui să planificați cum să vă gestionați apele uzate. De cele mai multe ori, scurgerile pe jos acolo unde există un canal de scurgere vor fi suficiente, dar uneori configurația poate necesita pompe și rezervoare de reținere pentru scurgere. Acest punct este adesea trecut cu vederea, deoarece poate fi destul de costisitor, dar dacă nu sunteți sigur ce sistem ar trebui să implementați, obțineți ajutor de la un instalator experimentat în care aveți încredere.

 

  • Începeți simplu

Dacă nu ați mai făcut niciodată o creștere verticală, cel mai bine este să începeți încet și simplu; vă puteți extinde operațiunea mai târziu.

Utilizarea a două niveluri la început ar trebui să fie suficientă pentru a vă ține ocupat. De obicei, dacă utilizați mai mult de două niveluri, creșterea va deveni mult mai dificilă în ceea ce privește designul și funcționalitatea. Trei sau mai multe niveluri vă vor complica creșterea verticală și necesită echipamente de răcire și ventilație mult mai avansate și, prin urmare, costisitoare. În cele din urmă, menținerea simplă la început va asigura un mediu de creștere și de lucru mult mai sigur, astfel încât să puteți profita la maximum de operațiunea voastră.

 

Ar trebui să încerc cultivarea canabisului pe verticală?

Există două tipuri de cultivatori care ar trebui să ia în considerare să încerce cultivarea verticală: cei care deja stăpânesc cultivarea orizontală și își doresc recolte și mai mari și cei care sunt fascinați de cultivare și își doresc o provocare suplimentară.

Oricare ar fi motivul, este important să fiți conștient de faptul că, în cele mai multe cazuri, adăugarea de verticalitate creșterii va face ca aceasta să fie o operațiune mult mai complexă și, ca atare, probabil că va fi mai multă bătaie de cap, cu excepția cazului în care aveți deja ceva experiență.

 


Distribuie și tu:

Leave a Comment