Ce cauzează petele maronii pe frunzele de canabis?

Val
Read Time:11 Minute, 12 Second

Petele maronii de pe frunzele de canabis indică întotdeauna o problemă! Marcajele maro sau bronz pe frunze sunt simptome extrem de frecvente la cultivarea canabisului. Din fericire, este de obicei simplu și ușor de remediat odată ce ați determinat cauza principală.

Diagnosticarea frunzelor maro poate fi dificilă, deoarece multe probleme ale plantelor de canabis pot provoca simptome similare. De exemplu, aceste semne maro au fost cauzate de prea multă căldură și lumină.

 

Prima problemă majoră la cultivarea canabisului sunt petele maronii de pe frunze. De când am început să cultiv în 2008, m-am confruntat cu aproape toate problemele de pe această listă și am descoperit încet soluțiile. Sper să vă ajute această listă de probleme și soluții.

 

 1. PH scăzut (în special sub 6)

Indiferent dacă creșteți în sol, cocos sau hidroponic, principalul motiv pentru care cultivatorii văd urme maro este că pH-ul este prea scăzut la rădăcini (de obicei sub 6).

Următoarele simptome au fost toate cauzate de pH scăzut la rădăcini

 

Unii cultivatori vor avea în mod natural apă cu pH scăzut (acid), ceea ce poate provoca aceste simptome dacă nu utilizați o soluție PH Up pentru a corecta problema.

 

Anumite substanțe nutritive sau soluri pot reduce pH-ul, așa că este întotdeauna bine să testați pH-ul înainte de udare.

 

Aceste simptome sunt frecvente atunci când utilizați mai mult timp soluție de PH Down (de exemplu, pentru a corecta apa de la robinet cu pH foarte ridicat), deoarece se poate acumula în mediul de creștere în timp. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă folosiți PH Down „natural” precum cristalele citrice.

Testați pH-ul apei de scurgere pentru a afla dacă acest lucru se întâmplă. Dacă apa care iese pe fundul vasului este la un pH mult mai scăzut decât apa pe care o puneți, acesta este un semn că există un pH scăzut la rădăcini.

 

 1. Arsuri

Plantele din imaginea de mai jos au avut o creștere fără probleme până m-am decis să mai adaug lumină suplimentară în perioada de înflorire. Producătorul acestor LED-uri a spus că le pot pune la doar câțiva centimetri de plante. Așa a și fost până când am adăugat două noi panouri LED-uri deasupra luminilor pe care le foloseam.

 

Am început să observ frunze maro și galbene lângă vârful plantelor.

Câteva săptămâni mai târziu, plantele arătau așa.

 

M-am gândit că trebuie să fie o deficiență de nutrienți.

 

Mi se pare evident acum că problema a fost că arsurile ușoare de la luminile de creștere sunt prea aproape, mai ales având în vedere că semnele galbene și maro au apărut imediat după ce am adăugat cele două noi lumini de creștere cu LED-uri. Din păcate, nu am făcut această conexiune la început. Apoi am observat că părțile plantei cele mai îndepărtate de LED-uri rămâneau verzi. Lumina intensă de la panourile LED a cauzat problema.

Tot ce trebuia să fac era să îndepărtez luminile.

Iată un alt exemplu de ardere ușoară. Observați cum simptomele apar cel mai mult în partea de sus a plantei.

 

Arsurile ușoare sunt cele mai frecvente în cazul luminilor de creștere cu LED-uri, deoarece pot fi ținute aproape fără a produce multă căldură. Cu toate acestea, puteți experimenta arsuri ușoare sub orice lumină puternică de creștere.

 

În timp ce vorbim despre stres ușor, vreau doar să menționez că vârfurile galbene ale frunzelor sunt un alt simptom comun al excesului de lumină (în special la anumite lumini de creștere de proastă calitate).

 

Vârfurile galbene ale frunzelor pot fi un semn că lumina de creștere este prea aproape. Dacă vedeți acest lucru combinat cu semne maro, încercați să mutați lumina de creștere puțin mai departe pentru a vedea dacă simptomele încetează să se răspândească.

 

Din fericire, cea mai grea parte a arderii din cauza luminii este doar să o recunoști pentru ceea ce este. Odată ce ați realizat conexiunea, doar mutarea luminii de creștere cu câțiva centimetri mai sus vă rezolvă problema.

 

Sfaturi pentru problemele arsurii ușoare a plantelor

Cerințele de lumină se modifică în timp – Plantele devin adesea mai rezistente la lumina intensă în timp (gândiți-vă la un răsad în soarele arzător față de o plantă mare). Dacă trebuie să mutați lumina de creștere din cauza arsurilor ușoare pe frunze, puteți deseori să reduceți treptat lumina de creștere din nou pe măsură ce planta se adaptează.

Alte posibile probleme – Deficiențele de calciu și pH-ul scăzut în încăperi provoacă, de asemenea, simptome care arată ca niște arsuri ușoare, deoarece aceste probleme fac frunzele mai sensibile la lumină. Este întotdeauna o idee bună să luați în considerare dacă acestea contribuie sau ar putea fi de fapt adevărata problemă.

 

 1. Probleme de căldură și circulație a aerului

Dacă planta trece printr-un eveniment major de încălzire, nu este neobișnuit să vedeți o grămadă de urme maro ca răspuns la stresul termic.

 

În mod similar, alte tensiuni ale mediului, cum ar fi prea mult vânt/briză, pot provoca uneori pete maro. Acest lucru este cel mai frecvent atunci când aveți un ventilator care suflă direct pe frunzele plantelor, făcându-le să fluture.

Prea multă briză pe o parte a unei plante pot provoca „arsuri de vânt”, care pot provoca diverse simptome ale frunzelor (ondulare, deficiențe, subdezvoltare, etc.). Ocazional, simptomele includ pete maro. Observați cum petele arată similar cu petele cauzate de stresul termic.

 

 1. Probleme de udare – prea multă sau prea puțină apă

Problemele de udare pot provoca tot felul de simptome neașteptate, în special la plantele mai tinere. Udarea excesivă este cea mai frecventă la începători, dar udarea insuficientă poate provoca simptome similare.

Observați în poza de mai jos cum partea superioară a ghiveciului are o nuanță verde. Acesta este rezultatul creșterii algelor la suprafață. Ori de câte ori vedeți asta, planta primește prea multă apă.

 

Aceste frunze inferioare maro arată ca o deficiență de nutrienți, dar adevărata cauză este udarea excesivă.

 

Această plantă a fost udată în exces, apoi a trecut printr-o noapte rece (aproape de îngheț). În dimineața următoare, aceste pete apăruseră pe multe dintre frunze.

 

”Wet Feet” provoacă simptome care sunt de obicei confundate cu o deficiență de nutrienți.

 

Când plantele se lasă în jos pe lângă semnele frunzelor, este de obicei un fel de problemă de udare.

 

 1. Deficit de calciu

O deficiență de calciu este de obicei rezultatul unuia dintre aceste 3 lucruri:

 

 1. pH scăzut la rădăcini – Am vorbit despre asta mai devreme, dar pH-ul este întotdeauna primul lucru de luat în considerare atunci când observați o deficiență de nutrienți
 2. Apă prea pură care nu conține minerale – De exemplu: apa filtrată. De obicei, majoritatea apei de la robinet conține suficiente minerale pentru a oferi plantei calciul de care are nevoie atunci când este combinată cu nutrienți.
 3. Lipsa nutrienților – Dacă creșteți în sol și nu adăugați nutrienți în apa cu care udați, este mult mai probabil ca planta să aibă deficiențe, mai ales în perioada de înflorire.

 

Alte cauze posibile

 1. Lumini de creștere cu LED-uri – Frunzele plantelor lucrează din greu sub LED-uri, astfel încât obțin randamente grozave, dar face plantele mai predispuse la deficiențe. Din fericire, dacă aveți grijă de plante și folosiți panouri LED de calitate, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la deficiențele de nutrienți.
 2. Nucă de cocos – De când am început să cresc, am auzit că plantele de canabis au mai multe șanse să experimenteze deficiențe de calciu în nuca de cocos, comparativ cu cultivarea în sol sau hidroponic. Din această cauză, o voi menționa aici, dar am crescut foarte mult în toate cele 3 medii și personal nu am observat asta.

 

Uneori, un deficit de calciu este confundat cu dăunători, deoarece petele maro arată un pic ca semnele mușcăturii unui dăunător. Un indiciu cheie este că petele afectează unele frunze, dar nu și altele, majoritatea frunzelor pătate fiind în lumină directă. Un alt indiciu important este că nu veți putea găsi niciun dăunător nicăieri.

 

La un deficit de calciu, unele frunze vor fi foarte afectate, în timp ce altele nu vor prezenta niciun simptom. Acest lucru este diferit de o infestare cu dăunători care tinde să afecteze aproape toată planta.

Observați cum unele frunze sunt acoperite cu pete, în timp ce altele sunt complet verzi chiar lângă ele. Acesta este un semn cheie că aveți de-a face cu un deficit, nu cu un dăunător.

 

Alte deficiențe nutritive

Imaginile următoare arată diferite deficiențe de nutrienți, care sunt mai puțin frecvente decât calciul, dar pot provoca și pete maronii. În cele din urmă, toate acestea sunt cauzate fie de pH-ul incorect, fie lipsa de nutrienți.

Deficitul de potasiu – cauzat de pH-ul incorect

 

Mai multe exemple de deficiențe de potasiu cauzat de un pH incorect

 

O deficiență de potasiu face uneori vârfuri maro care arată un pic ca substanțele nutritive să ardă înainte de a progresa mai departe. Cu toate acestea, aceste simptome au fost cauzate de pH.

 

Plantele au nevoie de azot pentru a face frunze verzi. Canabisul este de fapt destul de bun la absorbția azotului la toate intervalele de pH, așa că atunci când observați această deficiență înseamnă aproape întotdeauna că planta are nevoie de niveluri mai mari de azot.

Deficiența de azot face ca frunzele inferioare să se îngălbenească și în cele din urmă să devină maro pe măsură ce se usucă. În cele din urmă, frunzele cad de la sine. Această serie de simptome (frunzele inferioare devin galbene, se usucă și cad de la sine) înseamnă de obicei că planta dorește niveluri mai mari de nutrienți.

 

Această deficiență de bor relativ rară a fost cauzată de un pH incorect la rădăcini.

 

 1. Probleme la rădăcină

Problemele la rădăcină, cum ar fi udarea excesivă, pot provoca un număr surprinzător de simptome ciudate.

Acest deficit de fosfor a fost cauzat de probleme legate de rădăcini

 

Putregaiul rădăcinilor este o problemă comună atunci când se cultivă într-o configurație hidroponică

 

Putregaiul rădăcinilor cauzează adesea o mulțime de simptome, inclusiv frunze maronii sau pârjolite

 

 1. Insecte și dăunători

Există câteva insecte sau dăunători care pot provoca pete maro pe frunze, așa că am postat imagini aici pentru a încerca să vă ajut să obțineți o potrivire vizuală rapidă.

Petele de la trips apar adesea palide sau galbene la început, dar se pot întuneca în timp și pot deveni maro.

 

Leafhoppers lasă semne maronii.

 

 

Minerii de frunze lasă linii lungi și ondulate pe frunze, care devin maro în timp.

 

Putregaiul mugurilor este ceea ce se întâmplă atunci când mucegaiul sau ciuperca începe să crească în interiorul mugurilor. Aceasta va face ca mugurii și frunzele din jur să devină maronii și să moară.

 

Primul semn de putrezire a mugurilor este adesea frunzele care devin maronii sau mor pe locurile mugurilor.

 

Acarienii largi sunt atât de mici încât probabil că nu îi veți vedea niciodată, dar frunzele noi vor fi vezicule, răsucite și lucioase, adesea devin galbene sau maro în timp.

 

Musculițele apar atunci când solul plantei rămâne prea umed prea mult timp.

 

Deși câțiva musculițe nu vor afecta prea mult plantele, frunzele încep să prezinte simptome atunci când o infestare de musculițe scăpa de sub control. Acest lucru se datorează stresului plantelor la rădăcini, spre deosebire de gândacii care afectează direct frunzele.

 

Asemenea musculițelor, ciupercile de plante nu vor crea de obicei frunze maro, decât dacă aveți o infestare. De exemplu, această infestare scăpată de sub control a început să streseze serios aceste plante și să provoace frunze maro.

 

Spider Mites lasă pete albe revelatoare pe frunze.

 

Cu toate acestea, dacă acești mici păianjeni devin numeroși și încep să facă țesături vizibile, frunzele devin adesea maro sau bronz.

 

Concluzie:

3 cei mai importanți factori pentru a preveni frunzele maro

Dacă ați citit până aici, probabil că veți începe să vă dați seama că aceste probleme sunt adesea legate, stresul crescând șansele de probleme, iar problemele de pH/nutrienți/dăunători fiind un vinovat de bază comun al semnelor maro pe frunze.

Iată cei 3 factori principali cărora să le acordați atenție și nu veți mai vedea niciodată urme maro pe frunze:

 1. Mediu de creștere bun

Evitați căldura excesivă și mențineți temperatura sub 27°C, dacă este posibil.

Mențineți luminile de creștere la distanța recomandată (mutați lumina de creștere mai departe dacă observați simptome pe frunzele superioare.

Oferiți plantei aer curat în spațiul de creștere.

 

 1. Nutrienți și PH

Evitați pH-ul scăzut – Rădăcinilor de canabis nu le plac condițiile prea acide. Testați și ajustați pH-ul pentru a vă asigura că rămâne peste 6 pH dacă observați urme maro. Ph-ul scăzut la rădăcini este motivul cel mai frecvent pentru o deficiență de nutrienți care provoacă pete maro sau arsuri.

Utilizați un sistem nutritiv prietenos cu canabisul, mai ales dacă observați deficiențe nutritive continue după ajustarea pH-ului sau dacă utilizați apă filtrată.

 

 1. Îngrijirea de bază a plantelor

Udați plantele în mod regulat, dar niciodată nu lăsați rădăcinile să se înmoaie în apă prea mult timp.

Atenție la orice semne de sănătate a plantelor (pete pe frunze, insecte, etc.)

Petreceți timp cu plantele și analizați-le cu atenție. Uneori veți observa ceva ciudat. Cu cât observați mai devreme probleme, cu atât mai rapid și mai ușor sunt de rezolvat!

 

 


Acest articol este strict în scop informativ și educațional!


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Cum și când facem transplantul plantei?

Transplantul de canabis dintr-un ghiveci într-unul mai mare este o tehnică foarte recomandată de experți, pe lângă faptul că este atât de benefică pentru sănătatea plantelor. Canabisul, ca multe alte plante, are tendința de a trimite rădăcini pe fundul și laturile ghiveciului, lăsând nesupravegheată zona centrală a ghiveciului, ceea ce […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!