Read Time:3 Minute, 40 Second

Sănătatea oamenilor poate fi menținută și promovată prin multe lucruri. Sportul este o parte importantă în acest sens. Într-adevăr, exercițiile fizice joacă un rol major în menținerea sănătății. Este cunoscut faptul că recuperarea musculară după sport joacă un rol important în procesul de construire a mușchilor.

Canabidiolul (CBD) este unul dintre cele mai cunoscute și mai importante componente ale plantei de canabis. Acest articol raportează modul în care CBD-ul ar putea ajuta la recuperarea mușchilor după sport.

 

Durerile musculare

După un antrenament fizic intens, a doua zi apare durerea mușchilor (febra musculară). Dacă sunteți neobișnuiți cu exercițiile fizice și vă forțați din prima zi, acest lucru poate duce la vătămarea fibrelor musculare.

În timpul procesului de vindecare puteți simți durerea musculară bine cunoscută. Această afecțiune poate persista 4-5 zile [1].

Multe persoane își încălzesc grupele musculare înainte de antrenament prin mișcări ușoare, pentru a preveni sau reduce durerea musculară. Cu toate acestea, dovezile sugerează că nu produce nicio reducere a durerilor musculare cu debut întârziat la adulții sănătoși [2]. Prin urmare, pentru a asigura o mai bună regenerare după sport, CBD-ul ar putea fi de folos.

 

Cum poate ajuta CBD-ul la regenerarea mușchilor?

Corpul uman are un sistem endocanabinoid și receptori. Acești receptori funcționează, de asemenea, cu CBD-ul sau THC-ul, cele două componente active principale care se găsesc în planta de canabis, numiți și canabinoizi exogeni sau fitocanabinoizi. Interacțiunea provoacă schimbări în celulele multor țesuturi, esențiale pentru funcționarea normală a întregului corp. [3]

Prin această interacțiune, CBD-ul a dovedit că are proprietăți vindecătoare și calmante. Datorită potențialului său antiinflamator, regenerarea mușchilor poate progresa mai repede, iar durerea musculară poate fi prevenită.

CBD-ul poate fi luat în mai multe forme diferite, fie că este ulei, capsulă sau ceai. Pentru a calma durerile musculare, este mai bine să utilizați un balsam sau cremă CBD, masând direct pe zona musculară afectată. Multe studii au arătat o concentrație mare de receptori endocanabinoizi (CB1 / CB2) pe piele, iar din această cauză, canabinoizii precum CBD-ul pot fi absorbiți ușor prin piele.  [4].

 

Somn și recuperare musculară

În timpul nopții, sunt eliberați hormoni de creștere care duc la creșterea mușchilor. În plus, mecanismele de reparare a leziunilor mici în mușchi (durerile musculare) sunt cele mai eficiente în timpul somnului.

În consecință, cu cât somnul este mai bun, cu atât aceste mecanisme pot funcționa împotriva problemelor musculare. În general, recuperarea musculară poate fi afectată de restricția/privarea somnului [5].

În plus față de proprietățile antiinflamatorii ale CBD-ului, dovezile indică și un efect calmant. În consecință, se declanșează o mai bună senzație de bunăstare (anti-anxietate), urmată de un somn mai bun. Sportivii pot profita de acest efect, deoarece procesul de recuperare musculară ar fi accelerat [6].

 

Gând final

CBD-ul poate ajuta la regenerarea musculară mai rapidă după sport prin proprietățile sale antiinflamatorii și prin îmbunătățirea somnului. Printr-o regenerare mai rapidă, corpul poate face față sarcinilor noi mult mai eficient, cu mai puțin handicap. Deoarece mulți sportivi profesioniști beneficiază deja de utilizarea acestei substanțe, tot mai mulți sportivi amatori descoperă acum proprietățile pozitive ale CBD-ului. Cu toate acestea, ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a investiga în continuare procesul complet din spatele acțiunii CBD-ului asupra recuperării musculare.

 


Referințe:

[1] Proske, U. (2005). Muscle tenderness from exercise: mechanisms? The Journal of Physiology, 564(1), 1–1. doi:10.1113/jphysiol.2005.085514

[2] Herbert, R. D., de Noronha, M., & Kamper, S. J. (2011). Stretching to prevent or reduce muscle soreness after exercise. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi:10.1002/14651858.cd004577.pub3

[3] Lu, H.-C., & Mackie, K. (2016). An Introduction to the Endogenous Cannabinoid System. Biological Psychiatry, 79(7), 516–525. doi:10.1016/j.biopsych.2015.07.028

[4] Bíró, Tamás et al. “The endocannabinoid system of the skin in health and disease: novel perspectives and therapeutic opportunities.” Trends in pharmacological sciences vol. 30,8 (2009): 411-20. doi:10.1016/j.tips.2009.05.004

[5] Shannon, Scott et al. “Cannabidiol in Anxiety and Sleep: A Large Case Series.” The Permanente journal vol. 23 (2019): 18-041. doi:10.7812/TPP/18-041

[6] Dattilo, M et al. (2011). Sleep and muscle recovery: Endocrinological and molecular basis for a new and promising hypothesis. Medical Hypotheses, 77(2), 220–222. doi:10.1016/j.mehy.2011.04.017


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment