Read Time:3 Minute, 45 Second

Cancerul pulmonar, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, poate fi un cancer dificil de tratat. În fiecare an sunt cheltuiți miliarde de euro pentru cercetarea noilor tratamente pentru cancer, care pot îmbunătăți ratele de supraviețuire. Printre puținele tratamente eficiente pentru această afecțiune se numără canabinoizii, compuși găsiți în planta de canabis, despre care se știe că au proprietăți antitumorale. În acest articol, vom arunca o privire la cele mai recente cercetări asupra CBD-ului și a cancerului pulmonar, pentru a vedea dacă acest canabinoid ar putea aduce speranță la milioane de pacienți cu cancer pulmonar de pe glob.

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este creșterea necontrolată a celulelor anormale în unul sau în ambii plămâni. În cele din urmă, aceste celule formează tumori, obstrucționând funcția normală a plămânilor și cauzând simptome precum scurtarea respirației, tuse persistentă, dureri în piept în timp ce tușesc și tuse cu sânge.

Cancerul pulmonar poate fi cauzat de fumatul țigărilor, de boli pulmonare anterioare și de expunerea la substanțe chimice, cum ar fi azbestul.

Cancerul pulmonar este al treilea cancer diagnosticat cel mai frecvent la nivel mondial și, potrivit Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, au existat 2 milioane de cazuri noi în 2018. Tratamentul poate include chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie, în funcție de stadiul cancerului.

Canabinoizii și cancerul

Începând cu anii ’70 cercetătorii din întreaga lume au investigat proprietățile antitumorale ale plantei de canabis. Cercetările lor s-au concentrat mai ales pe THC și CBD, cele mai active canabinoide din plantă.

Multe cercetări timpurii s-au concentrat în special asupra THC-ului, care s-a dovedit a avea efecte antitumorale clare în cancere precum glioblastomul. La acea vreme, CBD-ul s-a crezut că arată un potențial terapeutic mai puțin reflectând o convingere generală că lipsa ei de efect intoxicant a făcut ca CBD-ul să fie un canabinoid mai puțin interesant pentru cercetare.

CBD-ul nu activează direct receptorii endocanabinoizi CB1 sau CB2, cunoscuți ca fiind parțial responsabili de efectele anticancerigene (și psihoactive) ale THC-ului. Cu toate acestea, oamenii de știință știu acum că CBD-ul este de fapt o moleculă incredibil de complexă, cu multiple mecanisme de acțiune, multe dintre ele putând fi antitumorale.

De exemplu, CBD-ul este cunoscut că blochează receptorul GPR55, a cărui activare poate duce la creșterea celulelor canceroase, iar în studiile preclinice a cauzat apoptoza (moartea celulelor) la cancerul de sân, leucemie și neuroblastom.

Când este asociat cu receptorii CB2 ai unei celule canceroase, CBD-ul stimulează ceea ce este cunoscut sub numele de cascada caspasei, un proces implicat în uciderea celulelor canceroase. De asemenea, s-a descoperit că CBD-ul limitează creșterea tumorilor prin prevenirea angiogenezei – producerea de noi vase de sânge.

CBD-ul și cancerul pulmonar

Ar fi ușor să ne gândim că doar pentru că un compus prezintă efecte anticancerigene cu un singur tip de cancer, trebuie să fie același pentru toți ceilalți. Din păcate, termenul de cancer ar trebui cu adevărat gândit ca un termen colectiv care se referă la un grup de boli care au o caracteristică principală, creșterea incontrolabilă a celulelor anormale.

Când vine vorba de cancerul pulmonar, într-un studiu preclinic pe liniile de cancer pulmonar și celulele canceroase primare de la un pacient cu cancer pulmonar, CBD-ul a provocat apoptoză prin reglarea atât a COX-2, a unei enzime pro-inflamatorii cât și a PPAR-γ (Peroxisom receptor activat prin proliferator), un receptor nuclear de tip II care este codat de gena PPARG.

Prin diferite mecanisme, s-a descoperit că CBD-ul limitează invazia celulelor canceroase pulmonare. Un studiu a constatat că CBD-ul a provocat o „inhibare profundă” a unui tip de celule canceroase pulmonare prin scăderea secreției de inhibitor de activator plasminogen-1 (PAI-1) în timp ce un altul a observat cum CBD-ul a redus metastaza cancerului pulmonar prin inducerea molecula de aderenta intercelulara-1 (ICAM-1).

Până în prezent, aceste investigații inițiale explică doar mecanismele prin care CBD-ul poate produce un efect antitumoral. Ei nu au trecut la următoarea etapă crucială de cercetare, testând dacă CBD-ul reduce tumorile la modelele de animale. Aceasta înseamnă că suntem la mulți ani distanță de a ști cu siguranță dacă CBD-ul este un tratament eficient pentru cancerul pulmonar la om.

Între timp, dacă aveți cancer pulmonar și aveți în vedere să luați ulei CBD, mai întâi ar trebui să aveți o conversație cu medicul oncolog sau să căutați un medic cu experiență în prescrierea canabisului medical pentru cancer.

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment