Read Time:5 Minute, 39 Second

Pe măsură ce reforma canabisului se răspândește în întreaga lume, mai mulți oameni se simt pregătiți să experimenteze canabis sau să discute în public despre consum. Un număr tot mai mare de consumatori de canabis sunt părinți. Dar mulți părinți au întrebări despre modul în care consumul de canabis le-ar putea afecta rolul de părinți. O astfel de îngrijorare se referă la posibilele efecte pe care consumul de canabis le poate avea asupra laptelui matern și alăptării.

Alăptarea joacă un rol important în planurile de creștere ale multor părinți și poate afecta multe dintre deciziile pe care le ia un părinte care alăptează (evitarea anumitor alimente, băuturi și medicamente, de exemplu). Dar există de fapt pericol în utilizarea canabisului în timpul alăptării unui nou-născut?

Având în vedere lipsa de răspunsuri definitive în acest moment, este firesc ca părinții să continue să își exprime îngrijorările și să pună întrebări precum: „Cât timp rămâne THC-ul în laptele matern?”

 

Poate THC-ul să intre în laptele matern?

Da, s-au găsit urme de THC în laptele matern.

Studiile clinice sunt puține în prezent, cu puțini subiecți testați în majoritatea analizelor. Un studiu a constatat că cantitatea de THC din laptele matern extras a variat, cercetătorii ajungând la concluzia că o doză medie pentru sugari se ridica la 8 micrograme per kilogram de THC consumat zilnic.¹

Un alt studiu din 2018 realizat de UC San Diego pare să susțină aceste constatări. Studiul a analizat mostre de lapte matern de la 54 de femei între 2014 și 2017. Cercetătorii au observat că nivelurile de THC au fost „foarte variabile” la subiecți. Examinarea a constatat că 63% din probele de lapte matern au conținut cantități detectabile de THC timp de până la șase zile. Concentrația medie din analiză a găsit 9,47 nanograme de THC per mililitru de lapte matern.²

În timp ce aceste studii indică faptul că THC-ul poate ajunge în laptele matern al părinților care alăptează, încă ne lipsesc răspunsuri la câteva întrebări importante:

Cât timp rămân canabinoizii în laptele matern?

Cum afectează prezența THC-ului laptele matern sau copilul care alăptează?

De asemenea, nu este clar cât de mult THC trece în laptele matern, deși recunoaștem unii dintre factorii care probabil joacă un rol, inclusiv: cantitatea și frecvența de canabis consumat, potența produsului și metabolismul părintelui.

 

Cât timp rămâne THC-ul în laptele matern?

Având în vedere lipsa cercetărilor disponibile, rămâne neclar cât timp rămâne THC-ul în laptele matern. Potrivit unui mic studiu din JAMA Pediatrics, THC-ul poate fi excretat în laptele matern al consumatorilor obișnuiți timp de până la șase săptămâni după încetarea utilizării.³

Dar știm și că canabisul se metabolizează în ritmuri diferite în organism. Și cu o dimensiune atât de mică a eșantionului (doar șapte participanți), sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a face declarații definitive despre cât timp rămâne THC-ul în laptele matern al părinților care alăptează.

Fără răspunsuri clare, unii părinți caută soluții alternative.

Metoda „pump-and-dump” este atunci când un părinte extrage laptele matern și îl aruncă în loc să-l dea bebelușului. Această abordare a fost folosită de unele mame consumatoare de canabis, care operează sub presupunerea că elimină laptele care a absorbit compușii THC și orice lapte nou va fi curat de canabinoizi. Cu toate acestea, un studiu a sugerat că THC-ul poate rămâne în fluidele corporale până la 30 de zile⁴, astfel încât abordarea prin pompare și descărcare ar putea să nu fie atât de eficientă pe cât cred unii părinți.

Încă avem nevoie de mai multe cercetări pentru a determina exact cât timp rămâne THC-ul în laptele matern și ce pot face, dacă este ceva, părinții pentru a-l elimina rapid. Deocamdată, grupuri precum ”Academia Americană de Pediatrie” recomandă părinților să evite consumul de canabis în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Unii specialiști în alăptare oferă recomandări mai liberale, sugerând că cantitatea de canabis consumată poate juca un rol în cazul în care un părinte ar trebui să se abțină de la canabis în timpul sarcinii și alăptării.⁵

În acest moment, părinții ar trebui să se consulte cu profesioniști medicali în care au încredere. Chiar și atunci, merită să ne amintim că acest domeniu de studiu este abia la început.

 

Pot să alăptez în timp ce folosesc canabis?

Fără dovezi suficiente pentru a susține un răspuns clar, mulți profesioniști greșesc din partea prudenței și îi sfătuiesc pe părinți că ar fi mai bine să evite consumul de canabis în timpul sarcinii sau alăptării.

Cu toate acestea, mulți părinți nu sunt pregătiți sau capabili (în cazul unor pacienți cu canabis medicinal) să renunțe la canabis în această perioadă lungă. Drept urmare, unii părinți apelează la diferiți canabinoizi, cum ar fi canabidiolul (CBD).

CBD-ul a fost remarcat ca o sursă de potențială alinare, inclusiv atenuare fizică și mentală. Iar studiile științifice timpurii despre beneficiile CBD-ului i-au determinat pe unii părinți să treacă la opțiunile CBD-dominante sau numai CBD.

Cu toate acestea, efectele CBD-ului asupra laptelui matern și a sugarilor rămân la fel de neclare ca și cele ale THC-ului.

 

Concluzie

Acest subiect va continua să evolueze pe măsură ce cercetări suplimentare vor fi făcute publice. Deocamdată, alegerea este în cele din urmă la latitudinea părintelui care alăptează și merită să vă acordați timp pentru a înțelege cele mai recente date clinice. Și nu uitați să vă consultați cu profesioniștii medicali ori de câte ori este posibil.

 

 


Referințe:

¹  Metz, Torri D., and Laura M. Borgelt. “Marijuana Use in Pregnancy and While Breastfeeding.” Obstetrics & Gynecology, vol. 132, no. 5, Nov. 2018, pp. 1198–1210, journals.lww.com/greenjournal/pages/articleviewer.aspx?year=2018&issue=11000&article=00017&type=Fulltext, 10.1097/aog.0000000000002878.

² Bertrand, Kerri A., et al. “Marijuana Use by Breastfeeding Mothers and Cannabinoid Concentrations in Breast Milk.” Pediatrics, vol. 142, no. 3, 27 Aug. 2018, p. e20181076, pediatrics.aappublications.org/content/142/3/e20181076, 10.1542/peds.2018-1076. Accessed 27 June 2019.

³ Erica M. Wymore, Claire Palmer, George S. Wang, Torri D. Metz, David W. A. Bourne, Cristina Sempio, Maya Bunik. Persistence of Δ-9-Tetrahydrocannabinol in Human Breast Milk. JAMA Pediatrics, 2021; DOI: 10.1001/jamapediatrics.2020.6098

⁴ Hadland, Scott E., and Sharon Levy. “Objective Testing.” Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America, vol. 25, no. 3, July 2016, pp. 549–565, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4920965/, 10.1016/j.chc.2016.02.005.

⁵  —. “Marijuana Use in Pregnancy and While Breastfeeding.” Obstetrics & Gynecology, vol. 132, no. 5, Nov. 2018, pp. 1198–1210, journals.lww.com/greenjournal/pages/articleviewer.aspx?year=2018&issue=11000&article=00017&type=Fulltext, 10.1097/aog.0000000000002878.


Distribuie și tu:

Leave a Comment