Read Time:8 Minute, 23 Second

Noi, oamenii, iubim uneori să ne modificăm conștiința, iar alcoolul și canabisul ne-au ajutat să atingem acest obiectiv de-a lungul a mii de ani. Dar ambele au efecte foarte diferite asupra corpului.

Preferați o halbă rece într-o seară de vară? Sau un joint? Sau poate alegeți să consumați o bere și un joint simultan.

Canabisul și alcoolul au mai multe lucruri în comun; ambele modifică conștiința și ambele s-au confruntat cu interdicția la un moment dat în secolul trecut. Dar asemănările se cam termină aici. Aceste substanțe funcționează foarte diferit în corp, creează stări de spirit aproape opuse și au efecte foarte diferite pe termen scurt și lung.

 

Dezbaterea eternă: canabis vs alcool

Oamenii au folosit de mii de ani substanțe care modifică conștiința, inclusiv alcool și canabis. Aversiunea pe scară largă a speciei noastre față de sobrietate înseamnă că aceste substanțe au rămas cu noi de milenii. Astăzi, aproximativ 2,3 miliarde de oameni[1] se bucură de un pahar de alcool, iar 200 de milioane apreciază consumul ocazional de canabis.

Desigur, mulți oameni se încadrează în ambele grupuri, iar unii chiar folosesc ambele substanțe în același timp. Dar există și o schismă între cei care consumă alcool și canabis.

Preferința personală face mult pentru a menține această divizare, dar multe dintre aceste opinii apar dintr-un loc neinformat.

Mulți băutori, de exemplu, dau pe gât o sticlă de vodcă în timp ce resping canabisul ca fiind un drog periculos. În schimb, mulți consumatori de canabis refuză alcoolul din cauza pericolului său inerent și a tendinței de a susține un comportament violent.

Mai jos, vom analiza în detaliu diferențele dintre a fi high și a fi beat. Vom explora efectele fizice și psihologice, cum vede societatea ambele substanțe și dacă este o idee bună să le amestecăm.

High vs Beat

Fumatul unui joint și consumul de alcool produc două stări de spirit foarte diferite. Consumul în exces a celor două substanțe face chiar mai mult pentru a evidenția aceste diferențe.

Dar distincțiile psihoactive și comportamentale nu sunt singurul motiv pentru care oamenii au opinii contrare asupra mugurilor și băuturilor alcoolice. Zeci de ani de propagandă au forțat, de asemenea, societatea să accepte una, evitând-o pe cealaltă.

 

     High vs Beat: Acceptare culturală

Acceptarea culturală a alcoolului și a canabisului variază masiv de la o țară la alta. În lumea islamică veți găsi alcoolul foarte strict. Într-un pub din Anglia consumul de alcool este la ordinea zilei, chiar și două vizite pe zi. În Colorado sunt magazine care vând canabis recreativ, în timp ce acest lucru sunt încă interzise în multe țări din Asia, Europa și nu numai.

În majoritatea lumii occidentale, alcoolul rămâne drogul preferat. În ciuda unei scurte perioade de interdicție, alcoolul a jucat roluri istorice cruciale în multe regiuni. În Evul Mediu, când aprovizionarea cu apă a fost în cel mai bun caz discutabilă, alcoolul a primit titlul de „aqua vitae” care înseamnă „apa vieții” și a furnizat o sursă de lichid steril și calorii.

În zilele noastre, nu depindem de alcool pentru a supraviețui. Dar joacă în continuare un rol cultural important. Mulți dintre noi suntem supuși unei inițieri celebrative când ajungem la vârsta legală de consum (deși acest lucru se întâmplă adesea mult mai devreme!). Băutura rămâne centrul multor interacțiuni sociale.

Nu este un secret faptul că alcoolul provoacă și un comportament indisciplinat, cum ar fi: violență, vandalism, probleme de sănătate și chiar și decese. În ciuda acestui istoric teribil, mulți dintre noi încă consumăm alcoolul și eliminăm rapid aceste inconveniente.

Dar canabisul? Această plantă are o istorie bogată de utilizare în sistemele holistice tradiționale, agricultură și industrie. Planta a jucat un rol important în dezvoltarea lumii occidentale și chiar a deținut un loc respectat în farmacopeea Statelor Unite până în 1942 [2].

Cu toate acestea, viziunea publică asupra canabisului a suferit unele daune grave înainte. Eforturile de interzicere din anii 1920 și epoca Reefer Madness din anii 1930 au schimbat drastic modul în care oamenii percep efectele canabisului, plasând canabisul în categoria unui drog periculos, care distrug mințile consumatorilor. Războiul Împotriva Drogurilor (The War on Drugs), inițiat de președintele Nixon la începutul anilor 1970, a perpetuat acest mit până în prezent.

Însă canabisul a deținut un statut controversat în multe momente de-a lungul istoriei. Autoritățile au scos în afara legii planta în 1387 în Arabia, iar multe națiuni au interzis planta în anii 1800.

În ciuda acestor aberații, legislația amplă a făcut multe pentru a normaliza canabisul. Mai multe țări au dat undă verde canabisului recreativ și medical, restabilind parțial imaginea ”neagră” a plantei. Milioane de oameni din întreaga lume consumă canabis frecvent, social și responsabil, chiar și în zonele în care rămâne interzis.

     High vs Beat: Efecte fizice

Alcoolul și canabisul acționează în organism în moduri foarte diferite, dând naștere unor stări fizice și psihologice contrastante. Când vine vorba de alcool, acesta se leagă direct de receptorii acidului gamma-aminobutiric (GABA). GABA și glutamatul sunt doi neurotransmițători majori din creier. GABA amortizează activitatea sistemului nervos central, în timp ce glutamatul accelerează lucrurile.

Prin capacitatea sa de a se lega de receptorii GABA, alcoolul imită efectele acestei substanțe chimice cerebrale. După consumul de alcool, acest mimetism chimic dă naștere efectelor fizice ale băuturii.

Acestea includ:

Vorbire neclarăSomnolenţăViziunea și auzul distorsionateScăderea percepției și coordonăriiVărsături și inconștiență

Canabisul funcționează diferit în creier. THC-ul, principalul constituent psihotrop, se leagă de receptorii CB1. Aceste site-uri aparțin sistemului endocanabinoid (ECS), o rețea care guvernează aproape toată fiziologia noastră. La fel ca alcoolul, THC-ul produce efectele imitând moleculele noastre interne. În acest caz, THC-ul imită anandamida, un neurotransmițător endocanabinoid.

În loc să imite GABA, THC-ul determină celulele creierului să elibereze mai puțin din acest neurochimic de amortizare. Acest lucru pune pauzele semnalelor GABA care spun anumitor celule ale creierului să limiteze producția de dopamină. Rezultatul? Celulele creierului eliberează niveluri mai ridicate de dopamină, rezultând un efect euforic plăcut. Dar THC-ul afectează și receptorii din afara creierului. Împreună, aceste acțiuni au ca rezultat următoarele efecte fizice:

Poftă de mâncareOchi roșiiGură uscatăCreșterea frecvenței cardiaceRelaxarea mușchilorDisconfort de stomac

     High vs Beat: Efecte psihologice

Prin modificarea chimiei creierului, atât alcoolul, cât și canabisul ne pot schimba starea de spirit, percepția și comportamentul.

Efectele psihologice ale beției includ:

Întreruperea gândirii raționale

Comportament violent

Memorie compromisă

Reduceri pe termen scurt ale anxietății sociale

Confuzie

Neatenție

 

Efectele psihologice ale canabisului includ:

Stare de spirit ridicată

Euforie

Gânduri mai profunde

Neliniște

Panică

Paranoia

Percepția modificată a timpului

Impactul asupra sănătății

Există diferențe semnificative între canabis și alcool în ceea ce privește riscul pentru sănătate. Ambele substanțe pot provoca probleme fizice și psihologice atunci când sunt abuzate în timp. Cu toate acestea, atunci când este utilizat cu moderație, canabisul poate oferi unele beneficii pentru sănătate, în timp ce consumul de alcool este considerat destul de unanim lipsit de potențial terapeutic.

În țările în care canabisul este legal, medicii pot prescrie planta pentru diferite condiții. Desigur, niciun medic nu dă prescripții pentru alcool. Cu toate acestea, în timp ce consumul de alcool are un impact negativ asupra sănătății, unele forme de alcool oferă molecule care aduc beneficii corpului uman. De exemplu, vinul conține resveratrol, un antioxidant investigat pentru potențialul său de a proteja organismul împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Whisky-ul conține, de asemenea, polifenoli, care ar putea ajuta la promovarea nivelului de colesterol sănătos. Dar efectele negative pe termen lung ale alcoolului depășesc cu siguranță beneficiile potențiale.

 

Alcoolul și canabisul pot afecta mult sănătatea noastră după consumul pe termen scurt și lung. Consultați mai jos consecințele potențiale asupra sănătății.

Termen scurt

Canabisul și alcoolul pot expune utilizatorii la provocări de sănătate mintală și fizică pe termen scurt

 

Alcool

Canabis

Dureri de cap

Diaree și vărsături

Dificultăți de respirație

Anxietate

Paranoia

Risc crescut de atac de cord la cei sensibili

 

 

 

Termen lung

Ambele substanțe prezintă, de asemenea, probleme semnificative de sănătate atunci când sunt abuzate frecvent pentru perioade lungi de timp

 

Alcool

Canabis

Dependență

Pierderea memoriei

Fibroza hepatică

Hepatita alcoolică

Pierderea atenției

Substanță gri și albă diminuată în creier

Accident vascular cerebral

Cancer

Bătăi neregulate ale inimii

Tensiune arterială crescută

Dependență psihică

Dezvoltarea creierului afectată atunci când este abuzată în adolescență

Posibilă scădere a IQ atunci când este abuzat în adolescență

Sensibilitate crescută a bolilor mintale

Probleme cardiovasculare legate de fumat

Sindromul hiperemezei canabisului

 

Se poate amesteca alcoolul cu canabisul?

Depinde. Unele persoane au o relație foarte sănătoasă cu alcoolul și canabisul și pot obține un efect dulce satisfăcător atunci când le folosesc împreună. Făcut corect, acest lucru poate duce la o stare psihologică distractivă. Cu toate acestea, este foarte ușor să exagerați. Dacă aveți tendința de a ”sări calul” atunci când beți și fumați, ar trebui să evitați amestecul de alcool cu ​​canabis.

Cercetările au descoperit că amestecarea celor două duce la concentrații mult mai mari de THC în sânge [3] – adică, alcoolul poate amplifica efectele canabisului.

Canabisul și alcoolul poate fi o combinație nesatisfăcătoare pentru unele persoane și una satisfăcătoare pentru altele. Ascultați-vă corpul și consumați responsabil!

Și totuși, ce este mai bine: high sau beat?

Această dezbatere se reduce pur și simplu la preferință. Ar trebui să avem dreptul la o alegere personală cum să ne relaxăm. Canabisul ne ajută să ne creștem creativitatea, ne permite să explorăm gânduri profunde și ne permite să ne trezim fără mahmureală. Alcoolul ne ajută pe plan social să ne conectăm cu ceilalți, dar ne vom simți destul de cumplit în dimineața următoare.

Închei prin a vă da un sfat: indiferent ce consumați, consumați responsabil!

 


Disclaimer

Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

  1. Global status report on alcohol and health 2018 https://www3.paho.org
  2. Medicinal Cannabis: History, Pharmacology, And Implications for the Acute Care Setting https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol | Clinical Chemistry | Oxford Academic https://academic.oup.com

 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment