Read Time:8 Minute, 19 Second

Este o vorbă din popor care spune așa: Dacă vrei un lucru bine făcut, fă-l singur! Totuși, cultivarea canabisului necesită anumite experiențe, iar experiența se câștigă prin practică și în timp. Decizia asupra metodei de creștere care funcționează cel mai bine pentru fiecare dintre noi este o parte importantă a procesului.

Înainte de a începe acest material, trebuie să precizez că, cultivarea canabisului pe teritoriul României este ilegal. Acest material este pentru cei ce se află într-o țară unde cultivarea canabisului este permisă și/sau în scop de informare și educație!

 

Cultivarea canabisului în sol

Cum este descrisă creșterea canabisului în sol în două cuvinte? TREBUIE RĂBDARE!

Plus monitorizare regulată și cunoștințe de bază despre cultivarea în sol. Deși această metodă este o soluție pentru majoritatea începătorilor, poate cauza destul de multe probleme înainte de a ajunge la recoltare. Dacă ai experiență anterioară în cultivarea plantelor în aer liber sau de interior, procedura nu va fi prea dificilă de urmat.

Cel mai mare avantaj al cultivării canabisului în aer liber este potențialul plantei. Dacă ai suficient spațiu, înălțimea și dimensiunea pe care plantele le pot atinge îți vor oferi o rezervă uriașă de muguri. Trucul este să pregătești și să menții condițiile ideale de creștere care depind nu numai de conținutul solului ci și de calitatea de creștere.

Cultivarea canabisului în sol în anumite zone depășește nutrienții și îngrășămintele recomandate. Trebuie să iei în considerare condițiile climatice și meteorologice, de cât soare și apă are nevoie planta, temperatura și umiditatea. Crearea unui mediu de creștere ideal pentru plantă este cheia succesului.

 

Avantaje și dezavantaje ale creșterii canabisului în sol

PRO:

 • Costuri mai mici
 • Proces ușor de urmat
 • Nu este necesar un echipament special
 • Recoltare abundentă
 • Procesul de grădinărit în sine poate fi distractiv

 

CONTRA:

 • Mai puțin control al rezultatului
 • Clima locală și vremea pot fi o problemă
 • Este necesară supravegherea continuă
 • Impact imprevizibil al materiei organice și al bacteriilor

 

Tipsuri pentru cultivarea în sol

În primul rând, decide locul: vrei să crești în interior sau în aer liber? O grădină, un balcon sau un acoperiș sunt ideale pentru a oferi plantei suficientă lumină solară. În plus, cu cât oferi mai mult spațiu pentru a crește, cu atât recolta va fi mai mare.

În al doilea rând, pentru a dezvolta o rețetă perfectă de fertilizare pentru sol, consultă specificațiile tipului de tulpină pe care urmează să o crești. Este bine să alegi nutrienți și îngrășăminte suplimentare pentru cultivare, în funcție nu numai de tipul de sol (nisipos, argilos, lutos, etc.), ci și de tipul de canabis (Indica, Sativa, Auto).

În al treilea rând, fă un program pentru udarea plantelor. Apa este o parte esențială a procesului de creștere ca și solul. Este magia din spatele fotosintezei, germinării semințelor, transportului nutrienților și transpirației. Frecvența de udare a mediului de creștere depinde, încă o dată, de tipul de sol pe care îl folosești pentru cultivare.

De unde știi că solul este suficient de sănătos pentru a oferi plantelor un mediu de creștere sigur? Fă un test de sol. Testarea solului nu este mare lucru, iar pe cele mai simple le poți efectua singur. Există kituri speciale de testare și clipuri video care te vor ghida prin proces pas cu pas. Cunoașterea punctelor forte și a punctelor slabe ale solului va permite plantelor să prospere.

 

Cultivarea canabisului în sisteme hidroponice

Pe măsură ce cultivarea hidroponică devine din ce în ce mai populară în rândul crescătorilor de canabis, dezbaterea asupra metodei care este mai practică rămâne deschisă. Unii susțin cultivarea în sol, apărând simplitatea ei de odinioară și costurile mici de întreținere. Iar unii preferă să cultive pe cale hidroponică și nu pot decât să admire avantajele inovatoare ale acestei metode.

Principala diferență a culturii hidroponice este absența solului, adică toate provocările legate de sol. Gata cu testele solului, cu programele de udare, dăunători, boli și rezultate neașteptate. Dar, la fel de grozav pe cât arată creșterea hidroponică, această metodă are câteva dezavantaje care nu pot fi ignorate.

Te întrebi cum să cultivi canabis hidroponic? Prin stăpânirea artei cultivării hidroponice pas după pas. Acesta ar putea să nu fie cel mai bun punct de plecare pentru cultivatorii începători. Spre deosebire de cultivarea în sol, tehnica hidroponică necesită mai multă experiență.

 

Avantaje și dezavantaje ale creșterii canabisului în sisteme hidroponice

PRO:

 • Ciclu mai rapid de creștere
 • Accesul mai rapid la nutrienți are ca rezultat producții mai mari
 • Tehnica de creștere mai eficientă din punct de vedere al apei
 • Planta este expusă la mai puține substanțe chimice
 • Mai puțină supraveghere umană, adică mai multă libertate pentru tine

 

CONTRA:

 • Este nevoie de timp și practică
 • Costuri suplimentare pentru sistemele hidroponice și mediile de cultură
 • Mai multe costuri pentru nutrienții bio hidroponici
 • Preocupările privind umiditatea-temperatura-lumina rămân, dar sunt mai ușor de gestionat

 

Cultivarea canabisului în rockwool (vată minerală)

Rockwool este un substrat creat din filarea rocii bazaltice topite în fibre fine. Cum este legat de cultivarea canabisului? Aparent, vata minerală este un mediu perfect pentru instalațiile de creștere hidroponică. Datorită proprietăților sale inerte și capacității naturale de a reține apa și de a oferi suficientă aerare rădăcinilor plantelor, vata minerală este utilizată masiv în producția comercială de canabis și nu este neglijată de cultivatorii hidroponici.

Pare puțin ciudat prima dată când te gândești la asta. Dar beneficiile sunt numeroase, ceea ce o face cea mai potrivită pentru prima experiență de cultivare hidroponică. Vata minerală nu este mai puțin solicitantă decât celelalte, dar este 100% organică. În plus, mediul este steril și lipsit de metale grele.

Dacă cultivarea canabisului în vată minerală este atât de ideală, de ce să te deranjezi și să cercetezi alte medii de cultură? Pentru că niciun mediu nu este perfect, iar vata minerală nu face excepție de la regulă. Cel mai mare dezavantaj este impactul său asupra mediului. Nu este biodegradabilă, nu este recomandată pentru reciclare, iar producția sa este de obicei departe de a fi sustenabilă.

 

Avantaje și dezavantaje ale creșterii canabisului în vată minerală

PRO:

 • Este potrivită atât pentru sol, cât și pentru cultivarea hidroponică
 • Este ușor de configurat și de îngrijit
 • Mediul de creștere este steril, lipsit de metale și amenințări organice
 • Vata minerală asigură un drenaj bun și o pătrundere ușoară a rădăcinilor
 • Întunericul, umezeala și căldura cuburilor de vată minerală au ca rezultat o germinare în plină expansiune.

 

CONTRA:

 • Aceasta nu este o metodă prietenoasă cu mediul
 • Stabilizarea pH-ului apei poate fi o problemă reală
 • Nu este biodegradabilă

 

Cultivarea canabisului în mușchi de turbă

Cultivarea canabisului în mușchi de turbă crește șansele de a obține o recoltă bogată și scade riscurile de eșec. Mușchiul de turbă este un amendament util de care pot beneficia atât cultivatorii de sol, cât și cultivatorii hidroponici.

Cel mai mare avantaj este că poți atinge cel mai bun pH în mușchi de turbă. Un cultivator cu experiență cunoaște importanța unui pH bine echilibrat. Deoarece nivelul pH-ului mușchiului de turbă este acid, acesta permite utilizarea amendamentelor alcaline ale solului. Asigurând astfel absorbția corespunzătoare a tuturor nutrienților necesari și cultivarea cu succes.

 

Avantaje și dezavantaje ale creșterii canabisului în mușchi de turbă

PRO:

 • Are un potențial promițător de reținere a apei
 • Joacă un rol vital în procesul de acidifiere
 • Îmbogățește mediul de creștere cu microorganisme utile
 • Are proprietăți de rezistență deosebite și nu conține contaminanți

 

CONTRA:

 • Poate provoca comprimarea solului
 • Ridicați preocupările privind sustenabilitatea
 • Este nevoie de mult timp pentru pregătire

 

Cultivarea canabisului în cocos și perlit

Cultivarea canabisului în coji de nucă de cocos este o altă metodă alternativă populară printre fanii canabisului. Coaja de nucă de cocos a fost considerată un deșeu până când a fost folosită de cultivatorii de canabis. Fibrele sale procesate oferă un mediu aproape perfect pentru cultivarea canabisului. Atât plantațiile interioare, cât și cele exterioare pot beneficia de acest mediu bogat în oxigen și excelent de reținere a apei, cu un pH mediu de 6,5-7,0.

Dacă îți pasă de mediu, cultivarea canabisului în cocos este cea mai bună opțiune de cultivare. Această metodă este 100% ecologică și reciclabilă. Cu toate acestea, este recomandat să adaugi și perlit pentru a crește șansele de a obține o recoltă reușită și fructuoasă. Perlitul este un supliment de obsidian recomandat atât în culturile hidroponice, cât și în cele de cultivare în sol. Când este adăugat în nucă de cocos, crește nivelul de oxigen, ajută la dezvoltarea rădăcinilor și scade greutatea solului. Cultivarea canabisului în nucă de cocos în comparație cu solul oferă rezultate mult mai bune, dar necesită mai mult efort și experiență.

Decizia între nucă de cocos și mușchi de turbă este mai dificilă. Dacă ești un pasionat de mediu sau te afli într-o criză de timp, alege nuca de cocos. Dacă ești pasionat de grădinărit în general, optează pentru cel mai bun rezultat posibil și ai suficient timp pentru a pregăti mediul de creștere, încearcă turba. Caracteristicile acestor medii sunt greu de contrastat.

 

Avantaje și dezavantaje ale creșterii canabisului în coji de nucă de cocos și perlit

PRO:

 • Tehnica este simplă
 • Cocosul este la fel de accesibil ca solul
 • Proces de cultivare 100% ecologic
 • Rezistent la insecte și boli
 • Are o structură ușoară care este benefică pentru dezvoltarea rădăcinilor

 

CONTRA:

 • Necesită perlit
 • Trebuie hidratat pentru a se activa

 

Gând final

Acum că am trecut în revistă cele mai populare tehnici de cultivare a canabisului, este timpul să tragem concluzii și să alegem cea mai bună metodă de cultivare.

Hidroponie vs sol? Este dificil de ales, deoarece ambele metode oferă beneficii unice și dezavantaje inevitabile. Totuși, experții spun că canabisul cultivat hidroponic este mai potent, dar potența depinde în mare măsură de tulpină și de efortul pe care îl depune cultivatorul. Acestea fiind spuse, recomandarea oricărui expert în cultivare este că fiecare ar trebui să înceapă cu cultivarea în sol. Odată ce cultivatorul capătă experiență, poate trece la nivelul următor.

 


Acest material este strict în scop informativ și educațional!


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment