Read Time:7 Minute, 52 Second

Pentru unii dintre noi, este încă ciudat cumpărarea canabisului legal. Cu toate acestea, într-un număr tot mai mare de țări și state, este posibilă procurarea canabisului fără a încălca legea. Aici examinăm două unități legale care oferă produse de canabis: dispensare și cafenele (coffeeshop).

În timp ce majoritatea dintre noi trăim în umbră când vine vorba de canabis, unii oameni trăiesc în locuri în care canabisul este fie dezincriminat, fie legalizat. În aceste locuri, poți pur și simplu să intri într-un dispensar, cafenea sau club de canabis, să citești despre o gamă de produse de canabis și să cumperi oricare ți se potrivește – și apoi poți merge acasă cu ele fără a încălca legea!

Ce norocoși sunt unii, nu?

 

Ce sunt Coffeeshop-urile?

Cafenele cu canabis sunt mai mult sau mai puțin unice în Olanda. În anii 1970, guvernul olandez a introdus o nouă legislație care a dezincriminat efectiv vânzarea, cumpărarea, deținerea și consumul de canabis. În mod remarcabil, totuși, producția de canabis este încă ilegală în Olanda.

Cu toate acestea, coffeeshop-urile există într-o ”zonă gri” legală. Din punct de vedere tehnic, vânzarea și consumul de canabis acolo este ilegală. Dar anumite cafenele pot obține licențe care le permit să faciliteze aceste activități. Aceste cafenele există ca atare deoarece, în anii 1970, cafenelele au început să acționeze ca acoperire pentru comerțul ilicit cu produse de canabis. În timp, aceste cluburi ilegale au devenit oarecum instituționalizate.

Deci, coffeeshop-urile sunt cafenele autorizate să vândă canabis. Acesta este motivul pentru care nu veți găsi un dispensar de canabis în Olanda care să vândă canabis fără mâncare și băuturi.

 

Ce sunt dispensarele de canabis?

Dispensarele de canabis, pe de altă parte, sunt magazine care există exclusiv pentru a vinde canabis și produse legate de canabis. Sunt magazine licențiate în acest scop, mai degrabă decât cafenele care au și licență de a vinde canabis.

Ele există aproape exclusiv în SUA, unele dintre ele și în Canada. Exact unde se încadrează dispensarele în lege și modul în care li se permite să funcționeze, diferă de la stat la stat. Unii pot vinde canabis doar celor care dețin certificare medicală, alții pot vinde doar membrilor, în timp ce unii au voie să vândă oricui depășește vârsta necesară.

Dispensarele de canabis au personal numiți „budtenders” care cunosc produsele pe care le vând și pot sfătui clienții cu privire la achizițiile lor. Pe măsură ce dispensarele își aprovizionează canabisul din operațiuni legale de cultivare, acestea tind să stocheze o mare varietate de produse de canabis de foarte înaltă calitate.

Cum se compară cafenelele și dispensarele?

Deși există asemănări evidente între cafenele și dispensare, există și distincții clare între cele două.

 

  • Selecție

În general, dispensarele stochează mai multe tulpini și produse de canabis. De exemplu, este posibil să găsiți floare de canabis, haș, concentrate, comestibile, cartușe de vape și multe altele. În cafenele, alegerea voastră se va limita probabil la flori, haș și comestibile – iar selecțiile în sine vor fi probabil mai limitate.

În plus, dispensarele oferă mai multe în ceea ce privește plantele de canabis și necesitățile de cultivare. De exemplu, puteți găsi semințe, clone și plante de canabis de vânzare în unele dispensare. Astea, nu le vei găsi în cafenelele olandeze.

 

  • Preț

Prețurile pot varia semnificativ atât în cafenele, cât și în dispensare. În dispensare, totuși, probabil veți găsi o gamă mai largă. Magazinele pot stoca produse care variază de la pungi cu reducere de „shake” de canabis până la flori de top, comestibile, concentrate și blunturi realizate manual gata de consum.

În cafenelele olandeze, alegerea va fi mai limitată și, ca atare, la fel va fi și gama de prețuri.

 

  • Servicii

Coffeeshop-urile există în primul rând pentru a servi clienții care vor să consume canabis în scop recreațional. Cu siguranță sunt autorizați să vândă doar pe bază de agrement și nu ca serviciu medical. Prin urmare, serviciile pe care le oferă ar putea fi limitate, deși acest lucru diferă de la o cafenea la alta. Unii au personal foarte bine informat, capabil să ofere sfaturi cuprinzătoare despre mugurii oferiți, în timp ce alții nu vor ști prea multe despre produsele lor.

Dispensarele, pe de altă parte, tind să-și ia rolurile foarte în serios. În parte, acest lucru se datorează faptului că au fost înființați pentru a deservi clienții care au nevoie de canabis din motive medicale. Ca atare, a fost necesar ca personalul să fie foarte informat cu privire la produsele disponibile. Această cultură a continuat, iar cei care fac cumpărături în dispensarele de canabis consideră adesea că personalul este un ”depozit de cunoștințe”.

 

  • Accesibilitate

Cine poate accesa cafenele și dispensare depinde de locație și de legile locale. De exemplu, în majoritatea Olandei, oricine cu vârsta peste 18 ani poate intra într-o cafenea cu canabis. Dar există locații în care accesul este mai strict.

Să luăm Maastricht, de exemplu, un oraș care se află lângă granițele Germaniei și Belgiei. Pentru o lungă perioadă de timp, localnicii din aceste țări au trecut în Maastricht pentru a-și cumpăra canabis și a-l duce înapoi în țara lor de origine. Ca răspuns la această mișcare, există acum legi locale care permit doar rezidenților olandezi să intre în cafenele din Maastricht – și sunt stricte în acest sens.

După cum am menționat, locul în care vă aflați în SUA determină cine poate accesa dispensarele. În unele locuri este foarte liberal, în timp ce în altele poate fi destul de limitat. În cele mai multe cazuri, trebuie să aveți 21 de ani sau mai mult pentru a avea acces la canabis de agrement sau 18 ani și un card medical pentru a avea acces la canabis medicinal.

Ce alte unități de canabis mai există?

În timp ce dispensarele și cafenelele sunt probabil cele mai faimoase două exemple de unități în care puteți cumpăra canabis în mod legal, există alte câteva locuri de unde se poate cumpăra canabis, produse legate de canabis și alte produse psihoactive.

 

  • Cluburi de canabis

Cluburile de canabis sunt răspunsul Uruguayului și Cataloniei la întrebarea: ”Cum putem să vindem iarba?” Acestea funcționează în mod similar cafenelelor olandeze, funcționând și prin zonele gri legale. De asemenea, tind să funcționeze ca coffeeshop-urile.

Cele două diferențe principale sunt că cluburile de canabis sunt din punct de vedere tehnic cluburi numai pentru membri, unde noii membri trebuie să fie invitați de membrii existenți. În timp ce unele rămân destul de exclusive, există și cele care oferă invitații în esență oricui dorește să devină membru.

A doua diferență este că nu au voie tehnic să profite din vânzarea canabisului. Prin urmare, orice bani care li se dau sunt dați clubului pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor, nu ca o tranzacție directă între un client și un stabiliment care vinde canabis. Se întâmplă că, pentru a le oferi membrilor canabis, este de obicei necesară o ”donație” de 10–20 de euro pe gram.

Spre deosebire de Olanda, unde producția de canabis este ilegală, cluburilor de canabis li se permite legal să cultive o anumită cantitate de canabis pe an, care este determinată de numărul de membri care aparțin unui club.

 

  • Headshop-uri

Headshop-urile sunt unități fizice sau online care vând accesorii legate de canabis, dar nu și substanțele în sine. Prin urmare, orice magazin care are spre vânzare pipe, bonguri, hârtie de rulat, etc., ar putea fi numit ”headshop”. Acestea pot fi găsite în toată lumea. Și, în timp ce unele unități pot oferi și canabis ”pe sub masă”, majoritatea funcționează complet legal și nu vă vor vinde iarbă.

 

  • Smartshop-uri

Smartshop-urile sunt foarte asemănătoare cu headshop-urile, cu excepția faptului că vând și substanțe psihoactive și, uneori, semințe de canabis. În Olanda, aceste substanțe includ trufe magice și cactusi care conțin mescalină, care sunt așa-numitele „soft drugs”.

În alte țări, magazinele inteligente ar putea vinde „substanțe chimice de cercetare” legale care se comercializează drept „nu pentru consumul uman”, dar sunt de fapt droguri netestate și nereglementate.

Un cuvânt de precauție: de obicei se știe foarte puține despre efectele acestor noi substanțe chimice de cercetare și, prin urmare, probabil că cel mai bine este să le evitați. Faptul că sunt legale nu indică în niciun fel că sunt sigure.

 

  • Organizații nonprofit

Aceste organizații nonprofit sunt practic aceleași cu cluburile de canabis, cu excepția faptului că ele există ca nonprofit prin alegere, mai degrabă decât prin necesitate legală.

Aceste cluburi sunt formate din membri care practic adună bani, timp și energie împreună pentru a produce canabis. Lucrând împreună, oamenii sunt capabili să cultive o varietate de plante diferite de canabis și, prin urmare, au acces la o gamă mult mai largă de produse.

Obținerea accesului la canabis legal

Dacă locuiți într-un loc care permite vânzarea de canabis, atunci folosirea acestor unități este, pentru majoritatea, cel mai bun drum pentru a obține canabis de bună calitate. De obicei, veți putea găsi un produs/tulpină care vi se potrivește, iar personalul vă va putea informa despre produse.

Dacă locuiți într-un loc unde canabisul este ilegal, precum România, atunci cea mai bună alegere este să încercați să găsiți un dealer bun și de încredere (dacă mai există așa ceva).

Se pare că momentan statul român preferă traficul în sine (sau câștigul de pe urma traficului) decât taxele unor dispensare, cafenele, noi locuri de muncă, educație și alte beneficii care ar putea veni odată cu  legalizarea canabisului.

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment