Canabisul și sistemul nervos

Val
Read Time:3 Minute, 34 Second

Sistemul nervos acționează ca sistemul de comunicare al corpului nostru, conectând corpul și creierul cu lumea exterioară. Prelucrează informațiile și le transformă în mesaje la care organismul răspunde prin creier și măduva spinării. Atunci când apar probleme la nivelul sistemului nervos, aceasta ne poate scădea dramatic calitatea vieții și poate fi chiar mortală. Canabisul s-a dovedit foarte promițător în reducerea simptomelor cauzate de bolile sistemului nervos, unde receptorii CB1 sunt abundenți. De fapt, impactul plantei asupra acestui sistem i-a determinat pe mulți activiști să declare că planta de canabis ar trebui să fie un medicament legitim și acoperit de asigurarea de sănătate.

 

Sistemul nervos

Există nervi localizați în fiecare centimetru din corpul nostru, în cap, picioare, mâini și, de asemenea, părți mai sensibile ale anatomiei noastre, mai sensibile la stimul decât orice altă parte a corpului. Acest sistem face posibil ca creierul nostru să comunice cu diverse țesuturi și invers – controlând mișcarea, simțurile noastre și influențând gândurile și emoțiile. Când apare o problemă în sistemul nervos, aceasta poate afecta o multitudine de alte sisteme ale corpului, perturbând funcția și influențând negativ calitatea vieții.

Corpurile noastre produc de fapt molecule de canabinoide, cunoscute sub numele de canabinoizi endogeni sau endocanabinoizi. Acestea interacționează cu sistemul endocanabinoid al corpului. Dintre canabinoizii sintetizați de corpul nostru, anandamida este cea care are o structură chimică similară cu THC-ul. Receptorii CB1 sunt abundenți în sistemul nervos, acei receptori care se leagă cu anandamida, se leagă și cu THC-ul. Când avem THC în sistemul nostru, acesta poate influența memoria, concentrarea, gândirea, coordonarea, toate simțurile noastre, modul în care trăim plăcerea și chiar percepția noastră asupra timpului. Acest lucru se datorează faptului că THC-ul se leagă de acești receptori, trimițând mesaje sau impulsuri false în tot sistemul nervos, ceea ce poate fi benefic dacă este făcut cu o dozare adecvată.

 

Studii și cercetări

Bolile neurogenerative precum epilepsia, Parkinson, Alzheimer și scleroza multiplă au prezentat rezultate pozitive atunci când se administrează canabis. S-a dovedit că CBD-ul are proprietăți neuroprotectoare care încurajează și protejează creșterea de noi neuroni, conducându-ne către crearea de noi studii privind creierul, măduva spinării și consumul de canabis. Una dintre cele mai notabile proprietăți ale canabisului folosit ca medicament este capacitatea sa de a ajuta pacienții cu diferite forme de epilepsie, cu o mulțime de dovezi anecdotice, cum ar fi imagini video cu copii și adulți care folosesc ulei CBD pentru a preveni sau a opri crizele severe. O criză este definită de o activitate neuronală în exces și incontrolabilă, iar canabinoizii încetinesc semnalizarea dintre neuroni prin legarea de receptori și prevenind comunicarea hiperactivă.

S-a demonstrat că durerile nervoase cauzate de boli precum fibromialgia sau neuropatia diabetică scad atunci când canabisul este administrat fie ca topic, fie când este ingerat. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece CBD-ul este adesea folosit de pacienți pentru durere, studiile susținând utilizarea acestuia ca analgezic.

Francesca Filbey, profesor asociat la ”School of Behavioral and Brain Sciences” de la Universitatea Texas din Dallas, a descoperit că fumătorii regulari de canabis care fumează de cel puțin patru ani au avut tendința de a avea un volum mai mic de materie cenușie în cortexul orbitofrontal, o regiune a creierului asociată cu dependența dar și asociată cu inteligența și cogniția. Dacă acesta este sau nu un efect secundar bun sau rău este adesea dezbătut, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a trage concluzii în această privință.

 

Gând final

Poate că suntem familiarizați cu efectele canabisului asupra sistemului nervos în ceea ce privește unele boli, dar încă nu ne-am angajat cu adevărat în studii care implică creier și măduva spinării sănătoase. Există dovezi anecdotice care sugerează că canabisul întărește toate simțurile, afectează memoria pe termen scurt la unii consumatori și acționează ca o alternativă sau un medicament suplimentar pentru cei cu depresie, anxietate sau alt dezechilibru neurochimic în creier. Știm că nivelurile de dozare, proporțiile de canabinoizi și terpenele prezente în tulpină pot crea efecte sinergice, iar schimbarea oricăruia dintre ele poate duce la rezultate diferite la aceeași persoană. Pe măsură ce canabisul continuă să câștige sprijin din partea cercetătorilor, pe măsură ce instituțiile medicale și universitățile fac studii în jurul plantei, cu atât vom afla mai multe despre potențialele beneficii ale plantei asupra corpului nostru.


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Canabisul și sistemul muscular

Poziția noastră, echilibrul și toate mișcările voluntare pot fi atribuite unor părți specifice ale sistemului musculo-scheletic. Când ne gândim la efectele canabisului asupra sistemului muscular, primul nostru gând ar putea fi folosirea acestuia pentru durere sau la pacienții care au spasticitate musculară. Alături de o mulțime de dovezi anecdotice, câteva […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!