Canabisul și rolul lui în chimioterapie

Val
Read Time:10 Minute, 14 Second

Chimioterapia este un curs inconfortabil de tratament care poate lăsa pacienții epuizați fizic și psihic. Canabisul sau derivații săi ar putea fi de ajutor în acest domeniu?

Canabisul a fost folosit de mult timp într-un efort de a aduce beneficii corpului și minții, strămoșii noștri invocându-l pentru tot felul de scopuri holistice. Astăzi, canabisul este supus constant unui studiu privind potențialul său terapeutic, cercetătorii dornici să stabilească dacă și cum planta și derivații ei pot fi exploatate pentru a reduce impactul diferitelor condiții.

Pacienții cu cancer care efectuează chimioterapie, în special, tind să aibă un interes personal dacă canabisul îi poate ajuta să facă față efectelor secundare ale tratamentului. Acest lucru nu este o surpriză, deoarece chimioterapie este renumită pentru distrugerea corpului.

 

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este un tratament medical care folosește substanțe chimice puternice pentru a ucide celulele în creștere rapidă din organism. Deși este cel mai frecvent utilizat pentru a trata cancerul, poate fi folosit și pentru a trata bolile măduvei osoase și tulburările imunitare.

Există mulți agenți de chimioterapie diferiți pe piață și toți funcționează interferând cu ciclul celular natural. Deoarece cancerele sunt definite de creșterea anormală a celulelor, aceste medicamente pot ajuta la încetinirea creșterii tumorilor și la inhibarea metastazei (sau răspândirea) acestora într-o oarecare măsură.

Modul exact în care agenții de chimioterapie interferează cu ciclul celular variază de la un medicament la altul. Deși nu putem analiza în detaliu toți agenții de chimioterapie în acest articol, unele dintre cele mai comune tipuri de agenți de chimioterapie utilizate pentru tratarea cancerului includ:

 

Agenți de alchilare: Aceste medicamente acționează prin deteriorarea ADN-ului unei celule, inhibând astfel capacitatea acesteia de a se reproduce. Din păcate, aceste medicamente pot deteriora și ADN-ul altor celule sănătoase. Atunci când deteriorează celulele din măduva osoasă, agenții de alchilare pot întrerupe capacitatea organismului de a produce noi celule sanguine. Acest lucru, în cazuri rare, poate provoca leucemie. Agenții de alchilare sunt utilizați în mod obișnuit pentru a trata cancerul pulmonar, de sân și ovarian, limfom, leucemie, sarcom și multe altele.

Nitrozoureele: Nitrozoureele sunt o clasă specială de agenți de alchilare care, spre deosebire de medicamentele pe care le-am menționat anterior, pot ajunge la creier prin traversarea barierei hemato-encefalice. Prin urmare, aceste medicamente sunt utilizate de obicei pentru a trata diferite tipuri de tumori cerebrale.

Antimetaboliți: Aceste medicamente interferează cu ciclul celular lucrând ca înlocuitori pentru blocurile de construcție normale ale ARN și ADN-ului. La fel ca agenții de alchilare, antimetaboliții împiedică reproducerea celulelor canceroase. Ele sunt de obicei utilizate pentru a trata leucemia, cancerul de sân și ovarian, precum și tumorile tractului intestinal.

Antibiotice antitumorale: Similar cu antimetaboliți și agenții alchilanți, antibioticele antitumorale funcționează prin modificarea ADN-ului din interiorul celulelor pentru a le împiedica să crească și să se reproducă. Antraciclinele, de exemplu, sunt un tip special de antibiotic antitumoral care inhibă activitatea enzimelor implicate în replicarea ADN-ului unei celule. În doze mari, aceste medicamente pot provoca leziuni permanente ale inimii.

Inhibitori ai topoizomerazei: Acești alcaloizi vegetali, după cum sugerează și numele lor, funcționează prin inhibarea topoizomerazei; enzime care ajută la separarea catenelor de ADN celular, facilitând reproducerea acestora. Ele sunt de obicei utilizate pentru a trata leucemia, precum și tumorile pulmonare, gastrointestinale, colorectale, pancreatice și ovariene.

Inhibitori mitotici: Aceste medicamente inhibă scindarea celulelor, un proces cunoscut sub numele de mitoză, care joacă un rol critic în reproducerea anumitor tipuri de cancer.

Corticosteroizi: În timp ce corticosteroizii sunt utilizați în mod obișnuit pentru a trata o mare varietate de simptome și afecțiuni, ei pot fi utilizați și în tratamentul cancerului, atât ca agenți de chimioterapie, cât și pentru a ajuta la prevenirea stărilor de greață și vărsăturilor, un efect secundar comun al multor medicamente menționate mai sus.

 

Efectele secundare ale chimioterapiei

Agenții de chimioterapie sunt substanțe chimice foarte puternice. Și, deși pot interfera cu creșterea și răspândirea celulelor canceroase, ele interferează adesea cu buna funcționare a celulelor sănătoase. Făcând acest lucru, ele creează o varietate de efecte secundare, inclusiv:

 

 • Greață, vărsături
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Diaree sau constipație
 • Oboseală
 • Febră și răni bucale
 • Durere, sângerare și vânătăi ușoare

 

Aceste efecte secundare sunt de obicei pe termen scurt și, în cele mai bune cazuri, pot fi tratate sau gestionate eficient. Uneori, totuși, chimioterapia poate provoca, de asemenea, reacții adverse pe termen lung sau daune care nu se fac cunoscute decât după câteva luni după începerea tratamentului.

Unele dintre efectele secundare pe termen lung sau cu debut tardiv ale chimioterapiei includ:

 

 • Probleme cu inima și rinichii
 • Infertilitate
 • Leziuni tisulare, în special în plămâni sau în țesutul nervos
 • Un risc crescut de a dezvolta cancer în viitor

 

Interacțiunea canabisului și a chimioterapiei

Deși încă nu știm multe despre canabis, cum afectează organismul și cum ar putea funcționa ca medicament, cercetările continuă pentru a determina dacă planta are un rol în tratamentul cancerului sau ca o completare la chimioterapie tradițională.

Dovezile anecdotice sugerează că mulți pacienți cu cancer (în special cei care trăiesc în zone în care canabisul a fost legalizat într-o oarecare măsură) apelează la canabis, fie ca alternativă la terapiile tradiționale disponibile, fie pentru a le completa.

Planta de canabis este cea mai importantă sursă de canabinoizi pe bază de plante. Acești compuși au similarități structurale și uneori chiar funcționale cu canabinoizii produși în mod natural de corpul uman și, prin urmare, pot interacționa cu sistemul endocanabinoid uman (ECS).

Făcând acest lucru, compușii găsiți în canabis pot avea un impact asupra vastei varietăți de procese corporale pe care ECS le reglementează în mod normal și pot induce efecte pe care pacienții cu cancer/chimioterapie le consideră benefice.

 

 • Greață și vărsături

Mulți pacienți cu chimioterapie raportează că folosesc canabis și derivații săi pentru a face față stării de greață, vărsăturilor și pierderii poftei de mâncare pe care le experimentează ca urmare a tratamentului. Mai mult, multe locuri care au legalizat canabisul medicinal permit medicilor să prescrie canabis pentru a face față acestor simptome, inclusiv California, Colorado, Alaska, Argentina, Germania și multe altele. De fapt, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat deja două medicamente canabinoide sintetice (dronabinol și nabilon) pentru tratamentul greaței și vărsăturilor induse de chimioterapie.

Și, încet, obținem mai multe date clinice pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine modul în care canabisul și compușii săi ar putea afecta greața și vărsăturile în diferite situații clinice. În 2001, de exemplu, British Medical Journal a publicat o revizuire detaliată[1] a literaturii de cercetare privind utilizarea canabisului medicinal pentru a trata greața și vărsăturile induse de chimioterapie.

Studiul a compilat și comparat rezultatele a 30 de studii randomizate diferite, efectuate în 2000 și 2001. Studiile au măsurat eficacitatea canabisului ca antiemetic atât împotriva medicamentelor placebo, cât și împotriva antiemeticelor tradiționale prescrise în mod obișnuit pacienților supuși chimioterapiei.

 

 • Apetit

Pe lângă greața și vărsăturile asociate cu chimioterapie, mulți pacienți cu chimioterapie se confruntă și cu lipsa poftei de mâncare ca efect secundar al tratamentului lor. La urma urmei, cu toții ne chinuim să mâncăm, sau chiar să ne gândim la mâncare, atunci când avem greață sau suntem în pragul vărsăturilor. Modul în care pacienții individuali experimentează pierderea poftei de mâncare ca urmare a chimioterapiei este foarte personal, dar mulți pacienți raportează că au probleme cu mâncarea în ziua ședințelor de chimioterapie, în special chiar înainte de sesiune și ore după aceea.

Din fericire, mulți pacienți care au norocul să aibă acces la canabisul medicinal găsesc că poate stimula cu adevărat apetitul. Și nu este greu de înțeles de ce; obținerea unui caz sever de „munchies” după fumatul sau ingerarea de canabis este, până la urmă, foarte frecventă. Acest articol din 2019[2], publicat în Jurnalul de Psihofarmacologie, de exemplu, a explorat efectul infam al „muchies” și al canabisului asupra apetitului în numeroase medii clinice.

În plus, unele țări au aprobat chiar stimulentele apetitului pe bază de canabis, inclusiv dronabinol (deși unii oameni de știință, cercetători și profesioniști medicali se îndoiesc de eficacitatea acestuia[3] în comparație cu alte forme de canabis).

 

 • Durere

Mulți pacienți cu cancer și chimioterapie suferă de durere, atât ca urmare a tumorilor lor, cât și ca efect secundar al agenților de chimioterapie care le sunt prescrise. Această durere are adesea efecte dăunătoare asupra calității vieții unui pacient și poate, în timp, să afecteze și sănătatea mintală a pacientului.

La fel ca în cazul greaței și vărsăturilor, există o bază solidă de dovezi anecdotice de la pacienții cu durere care susțin că canabinoizii ajută la ameliorarea simptomelor. Pentru a ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care canabisul ar putea afecta modul în care experimentăm diferite tipuri de durere (inclusiv durere nociceptivă, neuropatică, acută și cronică), un număr tot mai mare de cercetări analizează modul în care canabinoizii și alți compuși de canabis ar putea interacționa cu diferite căi de durere.

În 2011, Institutul Național al Cancerului din SUA a creat Cannabis and Cannabinoids PDQ[4], o carte actualizată în mod regulat, care vizează atât pacienții cu cancer, cât și profesioniștii din domeniul sănătății. Cartea prezintă numeroasele fațete ale canabinoizilor, modul în care funcționează, cercetările efectuate asupra lor și ce înseamnă toate acestea pentru pacienții cu cancer și echipele lor medicale. Cartea pune în lumină unele dintre studiile efectuate asupra receptorilor canabinoizi, a sistemului endocanabinoid și a implicării lor complexe în modul în care nu doar experimentăm, ci și îl tratăm.

 

Care sunt riscurile consumului de canabis în timpul chimioterapiei?

Din fericire, cercetările efectuate asupra canabisului arată că este foarte sigur, atât pentru uz recreațional, cât și pentru uz medical.

Toate medicamentele pe care le veți găsi la farmacia locală pot provoca efecte secundare. Mai devreme în acest articol, am făcut lumină asupra unora dintre efectele secundare comune pe termen scurt și lung ale medicamentelor pentru chimioterapie, care includ greață, vărsături, durere, sângerare, febră, probleme cardiace și multe altele.

Canabisul poate provoca și reacții adverse. Dar, în comparație cu cele ale agenților de chimioterapie, acestea sunt extrem de ușoare.

THC-ul, de exemplu, poate provoca în mod evident un „high” îmbătător, pe care unii oameni nu sunt familiarizați și îl pot găsi neplăcut. La unele persoane, poate incita, de asemenea, senzații de nervozitate sau somnolență, aceasta din urmă poate să nu fie neapărat o problemă în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Alte efecte secundare ale THC includ:

 

 • Tensiune arterială scăzută
 • Tahicardie
 • Ochi roșii
 • Digestie încetinită
 • Amețeli

 

În cele din urmă, o ultimă preocupare pentru pacienții cu cancer/chimioterapie interesați să consume canabis poate fi toleranța. De-a lungul timpului, consumatorii de canabis dezvoltă o toleranță la unii canabinoizi, în special la THC.

 

Pot folosi CBD cu chimioterapie?

Deoarece CBD-ul nu este psihoactiv, este mult mai ușor de accesat în diferite părți ale lumii. De fapt, este posibil să cumpărați produse CBD din cânepă în multe țări, chiar și în cele în care canabisul bogat în THC rămâne ilegal.

La fel ca și în cazul altor canabinoizi, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre CBD și mecanismele sale de acțiune în corpul uman. Cu toate acestea, este în mare măsură considerat un compus sigur, netoxic[5]. Mai mult, studiile sugerează că CBD-ul poate oferi unele dintre aceleași beneficii ca și THC-ul, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru pacienții care trăiesc în zonele în care produsele cu THC sunt ilegale sau greu accesibile.

 

Cum să utilizați canabisul în timpul chimioterapiei

Nu există o modalitate definitivă de a folosi canabisul alături de chimioterapie. Dacă aveți norocul să locuiți într-o zonă în care canabisul vă este disponibil, asigurați-vă că îi prezentați medicului dumneavoastră ideea de a-l folosi și lucrați cu ei prin tot procesul. Ei vă vor putea oferi toate informațiile de care aveți nevoie.

 


Referințe:

 1. Cannabinoids for control of chemotherapy induced nausea and vomiting: quantitative systematic review. https://www.researchgate.net
 2. Exploring the munchies: An online survey of users’ experiences of cannabis effects on appetite and the development of a Cannabinoid Eating Experience Questionnaire – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. What to Know About Dronabinol vs. Marijuana https://lakewoodmedicalclinic.com
 4. Cannabis and Cannabinoids (PDQ®) – PDQ Cancer Information Summaries – NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. WHO Expert Committee on Drug Dependence Critical Review: Cannabidiol (CBD) https://www.who.int

Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

CBD Center – Sponsor VIP al târgului EXPO LA CÂNEPĂ, Ediția a III-a

CBD Center este format dintr-o echipă mică din Oradea, și este sursa ta de încredere pentru toate produsele derivate din cânepă. CBD Center a fost fondat în 2019, iar misiunea noastră este să îndrumăm clientul către soluțiile cele mai potrivite și să vă oferim produse de calitate, certificate la nivel European. […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!