Read Time:5 Minute, 0 Second

Cultivarea diferitelor specii de plante aproape una de alta poate preveni dăunătorii și îmbogăți solul. Menta este o plantă însoțitoare excelentă pentru culturile de canabis și este un ingredient popular în rețetele gustoase și uleiurile esențiale.

Canabisul poate crește și în singurătate, dar preferă mult prezența altor plante. Speciile însoțitoare benefice, inclusiv menta, ajută la alungarea dăunătorilor și la atragerea insectelor benefice. În plus, se crede că substanțele chimice din mentă pot îmbunătăți potențial profilurile terpene ale canabisului. Iată ce trebuie să știți despre menta și prezența ei în culturile de canabis.

 

Ce trebuie să știți despre familia Mentei

Mentă. Această plantă umilă contribuie la notele răcoritoare de mojito, ceaiuri din plante și salate. Chiar dacă nu le vedeți, cu siguranță veți recunoaște gustul distinctiv atunci când luați o mușcătură sau o înghițitură dintr-un fel de mâncare sau băutură care conține mentă. Alături de alte plante culinare de bază, inclusiv cimbru, oregano, salvie și rozmarin, menta aparține familiei Lamiaceae.

Ceea ce mulți dintre noi numim mentă este de fapt o colecție de plante aparținând genului Mentha. Printre speciile bine cunoscute se numără spearmint (mentha spicata), apple mint (mentha suaveolens), și peppermint (mentha x piperita).

Membrii familiei mentei apar în toată lumea, din Europa și Africa de sud până în Asia și Australia. Fie în natură, fie în limitele unei grădini, ele prosperă lângă corpuri de apă la umbră parțială. Natura lor perenă înseamnă că se întorc an de an; grădinarii rareori trebuie să semene semințe pentru a menține aceste plante în creștere.

Speciile de mentă sunt o sursă bogată de fitochimicale, conținând o bogăție de fenoli, flavonoide, glicozide și taninuri. De asemenea, conțin terpene—hidrocarburile care stau la baza mirosurilor de canabis—cum ar fi mentolul, mentonul și cineolul.

După utilizările lor culinare, mulți grădinari aleg să cultive mentă pe baza funcției sale de plantă însoțitoare. Rapoartele anecdotice susțin că speciile de mentă sunt eficiente în respingerea dăunătorilor și în creșterea plantelor vecine.

 

Care sunt beneficiile mentei în culturile de canabis?

Amploarea impactului său depășește cu mult o simplă adăugare aromatică. Speciile de mentă sunt eficiente în alungarea insectelor dăunătoare, mascarea mirosului de canabis și (eventual) îmbunătățirea aromelor florilor de canabis.

 

Controlul dăunătorilor

Data viitoare când sunteți în preajma unei plante de mentă, frecați o frunză între degete și adulmecați mirosul. Această aromă provine din compuși care sunt produși din mai multe motive—inclusiv apărarea plantelor. Ca metaboliți secundari, nu sunt implicați direct în creștere și reproducere, dar joacă un rol important în supraviețuirea plantelor.

Printre multe fitochimicale diferite, plantele de mentă conțin nenumărate terpene. Aceste hidrocarburi volatile sunt în esență agenți ai războiului chimic. Deoarece miros atât de puternic, lucrează pentru a descuraja insectele erbivore[1] de la hrănire în primul rând. Aceste substanțe chimice sunt, de asemenea, capabile să schimbe comportamentul insectelor, făcându-le mai puțin capabile să detecteze anumite plante.

Plantele de mentă ar putea, de asemenea, să vă alerteze plantele de canabis atunci când insectele dăunătoare sunt la panda. Când insectele atacă țesutul plantelor, ele declanșează eliberarea de terpene volatile în aer. Aceste molecule funcționează ca semnale pentru a alerta plantele din apropiere, ceea ce le determină să stimuleze producția de substanțe chimice toxice create pentru a descuraja insectele.

 

Camuflaj aromatic

Planta de canabis produce peste 150 de compuși terpenici diferiți care contribuie la aromele și gusturile distincte și diverse ale fiecărei tulpini. Cu toate acestea, aroma puternică “skunky” care poate da cu ușurință o operațiune în creștere este susținută de compuși volatili de sulf[2].

Din fericire, menta emite, de asemenea, o aromă puternică și recunoscută care vă poate masca mirosul canabisului. Mirosul se poate simți de la câțiva metri distanță, iar plantele mai mari își pot trimite compușii volatili mult mai departe.

 

Utilizări holistice și culinare

Există multe motive pentru a crește menta în grădină. Una dintre ele este protecție și camuflaj pentru plantele de canabis. Această plantă robustă și utilă servește ca ingredient important în mai multe rețete și are, de asemenea, un potențial holistic. Tăiați câteva crenguțe din planta de mentă ori de câte ori doriți să preparați:

 • Supe
 • Salate
 • Sirop
 • Ceai
 • Mojito
 • Înghețată
 • Limonadă

 

Unele specii de mentă au o lungă istorie de utilizare terapeutică în cadrul anumitor populații; indigenii din Anzi apreciază genul de mentă Sud-American Minthostachys pentru calitățile sale medicinale percepute[3]. Studiile în curs de desfășurare explorează potențialul mentei și nenumăratele sale molecule în următoarele contexte:

 

 • Digestie
 • Probleme respiratorii și dureri în gât
 • Potențial antimicrobian
 • Dureri
 • Stres

 

Îmbunătățirea gustului canabisului

După cum am menționat mai sus, se dovedește că unele plante eliberează terpene în aer atunci când sunt atacate. În loc de un țipăt de durere, această ejecție aromatică servește ca un semn de avertizare pentru vecinii vegetativi din apropiere. După detectarea acestui lucru, alte plante încep să crească producția de metaboliți secundari care ajută la combaterea formelor de stres biotice și abiotice.

Pe baza acestui fapt, unii cultivatori susțin că plantarea mentei și a altor plante aromatice apropiate de canabis creează profiluri terpene mai favorabile. Terpenele din mentă nu aterizează fizic pe florile de canabis și nu le pătează aromele. În schimb, ele reacționează pur și simplu la terpenele altor plante și modulează producția lor de aceste molecule. Deși nu există studii privind interacțiunea chimică specifică dintre mentă și canabis, știința a confirmat puterea de semnalizare a terpenelor.

 

Canabisul și menta: trăind în armonie

Speciile de mentă sunt aliați cheie în culturile de canabis, atâta timp cât sunt cultivate având în vedere tendințele lor invazive. Uleiurile lor esențiale, ambalate cu terpene precum mentolul, ajută la alungarea afidelor și a altor dăunători. De asemenea, ele pompează terpene atunci când sunt atacate, alertând plantele vecine cu privire la o potențială amenințare. Desigur, accesul la frunze proaspete de mentă în fiecare zi le face, de asemenea, o plantă obligatorie pentru fiecare grădină!

 


Referințe:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8199371/
 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211201085147.htm
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18579110/

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment