Canabisul provoacă o scădere a IQ-ului?

Val 1
Read Time:8 Minute, 14 Second

Canabisul este supus multor calomnii, inclusiv afirmații cum că îi fac pe oameni mai puțin inteligenți. Deși există foarte multe cercetări pe acest subiect, hai să aruncăm o privire asupra unor meta-analize și studii pentru a vedea care ar putea fi relația cauzală dintre canabis și IQ.

Canabisul a fost asociat de mult timp de un IQ scăzut, cu o reputație generală cum că îi fac cumva pe oameni mai puțin inteligenți. Cu toate acestea, problema este incredibil de complexă și încă nu știm care sunt efectele canabisului asupra inteligenței. De altfel, nu știm încă ce este inteligența. Cu toate acestea, studiile încep să dezvăluie că, deși există o legătură între consumul de canabis și IQ, este posibil să nu fie unul cauzal.

 

Ce este IQ-ul?

IQ înseamnă „coeficient de inteligență” și servește ca un mod cuantificabil de testare și măsurare a inteligenței unei persoane. IQ-ul se măsoară prin celebrul test IQ. Există multe versiuni ale testului IQ. Cu toate acestea, acestea tind să fie destul de standardizate în zilele noastre. Ei pot testa raționamentul abstract, raționamentul logic, raționamentul verbal, cunoștințele generale și multe altele.

Aproximativ două treimi dintre participanți vor avea un rezultat IQ 85 și IQ 115. Aproximativ 2,5% vor avea peste 130 sau sub 70.

 

Ce ne spune de fapt IQ-ul?

Departe de a fi o metrică pură a inteligenței, IQ-ul a fost examinat pentru a fi influențat de mulți factori diferiți, dintre care puțini ne spun direct despre funcțiile fundamentale ale creierului cuiva, ci mai degrabă despre o serie de factori fizici și de mediu care interacționează. Mai mult, „inteligența” în sine este un concept evaziv, ceea ce face ca măsurarea să fie foarte dificilă.

Deși testele IQ pot fi o măsură valabilă a unui tip limitat de „inteligență academică”, nu reușesc să ne spună multe despre inteligența socială sau creativitatea. Prin urmare, chiar și prin plasarea stocului în IQ, ne putem observa propriile prejudecăți în ceea ce privește inteligența și valorile înrădăcinate cultural pe care le avem în jurul ei.

Mai mult, tipurile de măsuri ale coeficientului de inteligență ale capacității cognitive au fost strâns legate de factorii de mediu. Deși acest lucru nu înseamnă că nu măsoară inteligența – nu există niciun motiv pentru care inteligența nu ar trebui să fie o interacțiune sociobiologică – înseamnă că aduce prejudecăți și le perpetuează. De exemplu, IQ-ul tinde să recompenseze oameni ca cei care l-au creat – bărbați albi din clasa mijlocie.

Studiile arată că diferențele rezultatelor medii între diferitele grupuri rasiale pot fi atribuite mai mult factorilor socioeconomici [1] decât factorilor genetici. Într-adevăr, o închidere rapidă a decalajului [2] este o dovadă clară că diferențele de mediu, mai degrabă decât inerente, sunt cauza acestor constatări. Ce ne spune asta? IQ-ul poate fi luat ca o măsură a fondului cuiva [3] la fel de mult ca inteligența acestuia.

 

De ce este important acest lucru?

Un mic background al defectelor asociate cu IQ este important, deoarece corelația dintre consumul de canabis și IQ redus poate depinde de aceste defecte. Pur și simplu, consumul de canabis este legat de un IQ mai mic. Cu toate acestea, la o inspecție mai atentă, se pare că consumul de canabis și un IQ scăzut pot avea cauze similare, mai degrabă decât una care o provoacă pe cealaltă.

 

Canabisul scade IQ-ul?

Se spune despre consumul de canabis, în special în adolescență, că, în timp, provoacă o reducere a IQ-ului. Există multe studii care susțin această ipoteză. Cu toate acestea, atunci când aprofundați ceva mai adânc, rezultă că utilizarea canabisului nu poate fi cauza unui IQ mai mic.

Se pare că este legat consumul de canabis în adolescență și un IQ mai scăzut. De exemplu, un studiu realizat de Meier [4] au testat IQ-ul a 1.037 de participanți la vârsta de 13 ani și din nou la 38 de ani. Între aceste vârste, au fost intervievați la 18, 21, 26, 32 și 38 de ani pentru a-și stabili consumul de canabis.

S-a constatat că a existat o scădere semnificativă statistic a IQ-ului la utilizatorii despre care se considera că au obiceiuri „persistente” de canabis. Mai mult, declinul s-a concentrat printre cei care au început să consume canabis în timpul adolescenței. Poate îngrijorător, s-a observat, de asemenea, că încetarea consumului de canabis – chiar și pentru perioade lungi de timp – nu a inversat acest declin. S-a ajuns la concluzia că canabisul are efecte neurotoxice asupra creierului adolescentului în curs de dezvoltare.

Mai recent, un studiu longitudinal realizat de Power [5] a constatat că consumul persistent de canabis în adolescență este legat de o scădere medie de două puncte IQ. Acest studiu a examinat 2.875 de lucrări și, în cele din urmă, a realizat o meta-analiză pe șapte dintre ele. Aceste șapte lucrări conțineau 808 cazuri și 5.308 controale. Este probabil ca aceasta să fie cea mai mare meta-analiză longitudinală cu privire la efectele canabisului asupra coeficientului de inteligență până în prezent.

Cu toate acestea, deși acest studiu atrage o corelație clară între consumul de canabis și declinul IQ, nu poate indica faptul că canabisul este cauza acestui declin. O fațetă importantă a tuturor testărilor științifice: corelația nu este egală cu cauzalitatea.

Există multe studii care demonstrează că, deși consumul de canabis și scăderea coeficientului de inteligență sunt conectate, acest lucru nu înseamnă că canabisul este neapărat cauza.

 

Dovezi că canabisul nu cauzează un IQ scăzut

Există dovezi din ce în ce mai mari că scăderea observată a IQ-ului consumatorilor de canabis are cauze anterioare consumului de canabis. Nu numai acest lucru, dar se consideră că consumul de canabis împărtășește aceste cauze, explicând corelația puternică dintre ceea ce poate fi două efecte ale unor cauze mai dificil de identificat.

Studiile pe gemeni sunt modalități incredibil de utile de a distinge cauzele. Deși mediile pot fi obținute de la populații mari, poate fi dificil să le aplicați unei singure persoane, deoarece nu puteți ști cum ar fi fost individul respectiv în niciunul dintre viitorii lor contingenți.

În contextul canabisului, deși este posibil să spunem că fumătorul cronic X a înregistrat o scădere în IQ a două puncte, în timp ce nefumătorul Y nu a văzut un declin, deoarece persoanele X și Y sunt diferite, este greu de stabilit dacă persoana respectivă X ar fi văzut acest declin dacă nu ar fi fumat niciodată.

Studiile efectuate pe gemeni identici merg într-un fel pentru a elimina această problemă, deoarece unul poate funcționa ca grupul de control al celuilalt. Datorită similitudinilor și asemănărilor genetice în creștere (acesta este aspectul cel mai contestat al studiilor gemene – diferențele mici pot avea rezultate mari), se consideră mai ușor să se izoleze cauzele diferențelor dintre gemeni. În cazul consumului de canabis, dacă unul dintre gemeni folosește canabis și are un coeficient intelectual mai scăzut decât celălalt care nu consumă canabis, și acest lucru se observă la perechi gemene, se poate trage concluzia că consumul de canabis provoacă un coeficient intelectual scăzut.

Un studiu longitudinal realizat de Jackson [6] care a inclus multe perechi de gemeni, a constatat că, deși consumul de canabis ar putea fi legat de o scădere a IQ-ului, acest lucru nu a fost rezistat cu perechile de gemeni. În perechile gemene în care una a consumat canabis în adolescență, iar cealaltă nu, nu a existat nicio diferență semnificativă în IQ între ele în niciun moment al cercetării.

Ei au concluzionat că alți factori, cum ar fi factorii socioeconomici și factorii familiali, au fost responsabili pentru pierderea punctelor de IQ și nu consumul de canabis.

De asemenea, un alt studiu, din nou de Meier [7], demonstrează aceleași constatări. Au fost trei descoperiri importante în acest studiu. În primul rând, cei care au fumat canabis au fost observați că au un IQ mai scăzut până la vârsta de 12 ani, înainte de inițierea canabisului. În al doilea rând, în timp ce IQ-ul lor a scăzut în anii următori (în care au consumat canabis), scăderea nu a fost mai mare decât cea observată la participanții care nu au consumat canabis. În al treilea rând, diferențele observate între utilizatori și abținători nu au fost observabile la perechi gemene în care unul a consumat canabis, iar celălalt nu. Și ei au ajuns la concluzia că alți factori au stat la baza dependenței de canabis și a unui IQ mai mic.

Este important să rețineți că niciunul dintre aceste studii nu a concluzionat că un IQ scăzut determină consumul canabisului.

 

Acestea fiind spuse, nu trebuie să presupunem că consumul de canabis nu are un impact negativ asupra IQ-ului, mai ales la cei care îl utilizează atunci când creierul lor este încă în curs de dezvoltare. Ar fi o prostie să sugerăm că nu există nicio legătură între utilizarea adolescenților și declinul IQ, chiar dacă legătura nu este una cauzală. Prin urmare, vă sugerăm să nu utilizați canabis până la vârsta adultă.


Disclaimer:

Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

  1. Group differences in IQ are best understood as environmental in origin – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research https://journals.sagepub.com
  3. IQ testing 101 : Kaufman, Alan S., 1944- : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive https://archive.org
  4. Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife | PNAS https://www.pnas.org
  5. Intelligence quotient decline following frequent or dependent cannabis use in youth: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies | Psychological Medicine | Cambridge Core https://www.cambridge.org
  6. Impact of adolescent marijuana use on intelligence: Results from two longitudinal twin studies – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Associations between adolescent cannabis use and neuropsychological decline: a longitudinal co-twin control study – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

 

Distribuie și tu:

One thought on “Canabisul provoacă o scădere a IQ-ului?

  1. Pentru cei cu IQ-ul sub nivelul marii, nu-i mai salveaza nici THC-ul nici CBD-ul. Canabisul nu-i pentru ei.

Lasă un răspuns

Next Post

Cultivarea canabisului – stigmatul din jurul plantei

Fiecare cultură are tabuurile ei; angajarea în anumite comportamente vine cu un anumit grad de rușine. În timp ce unele acțiuni sunt inerent imorale și merită stigmatizare, altele sunt privite ca negative prin ingineria socială. Canabisul servește ca un exemplu perfect al acestuia din urmă. Oamenii au cultivat planta timp […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!