Read Time:3 Minute, 41 Second

Un sondaj pe femei cu endometrioză a afirmat că 13% folosesc canabis pentru a-și gestiona simptomele. Farmacista Dr. Stacia Woodcock discută concluziile (directorul educației la Centrul Internațional de Cercetare privind Canabisul și Sănătatea din New York).

Endometrioza apare atunci când mucoasa uterului (endometrul) crește în afara cavității uterine în alte zone ale corpului, implicând cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și mucoasa pelviană.

Simptomele principale ale endometriozei sunt durerea pelviană înainte și în timpul menstruației (inclusiv urinarea dureroasă), durerea în timpul actului sexual, greața, oboseala și infertilitatea.

Tratamentul include cel mai frecvent medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și terapia contraceptivă orală, care s-a dovedit a fi cea mai eficientă doar pentru simptomele endometriozei ușoare până la moderate.

Incidența mare a durerii asociate endometriozei și opțiunile limitate de tratament disponibile în prezent fac din canabis o opțiune pentru multe femei care caută ameliorarea simptomelor.

Acest sondaj național al femeilor cu endometrioză din Australia oferă o perspectivă interesantă despre utilizarea canabisului pentru auto-gestionarea simptomelor endometriozei.

Sinclair și colaboratorii săi au efectuat un sondaj online de trei luni al femeilor australiene cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, cu un diagnostic confirmat chirurgical de endometrioză pentru a evalua utilizarea modalităților de tratament de autogestionare a simptomelor endometriozei, inclusiv utilizarea canabisului.

Dintre cele 76% dintre femeile care au raportat că utilizează o formă de tratament de autogestionare pentru endometrioză, 13% au raportat că folosesc canabis pentru controlul simptomelor.

Participanții la studiu au evaluat eficacitatea canabisului pentru reducerea durerii pe o scară de 10 puncte, 56% dintre pacienți raportând, de asemenea, o scădere a tratamentului farmaceutic cu cel puțin 50%.

În ceea ce privește ameliorarea durerii, canabisul s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de tratament, demonstrând o eficacitate mai mare decât alte intervenții de autogestionare, cum ar fi căldura sau modificările dietetice.

Cea mai mare ameliorare a simptomelor cu consumul de canabis, secundară durerii pelvine, a fost observată în insomnie și greață / vărsături. Efectele adverse asociate cu canabisul au fost raportate la 10%, comparativ cu ratele mai mari observate la alcool (52,8%), exerciții fizice (34,2%), yoga sau pachete de căldură (15,9%).

eBook: CANABISUL MEDICINAL – Știința dincolo de controversă

Acest sondaj deschide ușa către câteva întrebări foarte interesante cu privire la consumul de canabis medicamentos, precum și la modul în care canabisul este privit ca modalitate de tratament.

Includerea canabisului în sondaj ca „instrument de autogestionare” alături de intervenții asupra stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice sau yoga sau substanțe recreative precum alcoolul, mai degrabă decât ca o intervenție farmaceutică, este contraintuitivă pentru înțelegerea modului în care funcționează canabisul în corp. Continuarea clasificării canabisului în acest mod subminează eforturile de legitimare a utilizării acestuia ca opțiune de tratament clinic, mai degrabă decât ca o intervenție de stil de viață recreativ.

În plus, sondajul a limitat participarea la pacienții cu diagnostic chirurgical de endometrioză.

Utilizarea canabisului în cadrul acestei populații de studiu este probabil mult mai mare decât sondajul indicat, deoarece pacienții cu diagnostic chirurgical au mult mai multe șanse să li se acorde intervenții farmaceutice decât cei fără un diagnostic definitiv.

Principala formă de dozare a canabisului a fost inhalarea prin fumat, care este cea mai scurtă formă de dozare disponibilă pentru administrarea canabisului și nu reprezintă durata ideală de acțiune pentru ameliorarea simptomelor unei boli asociate cu simptome cronice.

În plus, cantitatea de delta-9-tetrahidrocanabinol (THC) și canabidiol (CBD) prezentă în canabisul utilizat de participanții la sondaj nu a fost cuantificată, ceea ce afectează și rezultatele pacienților pe baza farmacologiei variabile a diferitelor rapoarte de canabinoizi din corp.

 

Australia a legalizat canabisul medical în 2016, dar nu a inclus durerea cronică ca simptom eligibil pentru tratament.

Acest lucru înseamnă că medicii nu pot recomanda canabis medical pacienților cu endometrioză prin programul legal existent în Australia, care limitează accesul pacienților la produse de piață ilicite care nu au fost testate și reglementate.

De asemenea, indică un decalaj imens de cunoștințe atât pentru pacienți, cât și pentru practicienii din domeniul sănătății, atunci când vine vorba de utilizarea canabisului pentru gestionarea simptomelor endometriozei. Este necesară supravegherea clinicianului pentru a încorpora canabisul medical în tratamentul endometriozei.

În concluzie, utilizarea canabisului pentru gestionarea simptomelor endometriozei pare a fi o alternativă eficientă la opțiunile tradiționale de tratament de auto-gestionare, mai ales atunci când vine vorba de scăderea durerii, greață și insomnie.


Acest articol a fost publicat inițial în American Journal of Endocannabinoid Medicine (AJEM).


 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment