Read Time:10 Minute, 14 Second

Tulburarea de Spectru Autist (TSA) afectează modul în care oamenii interacționează și comunică cu lumea din jurul lor. Pentru unii, poate afecta grav modul în care își trăiesc viața și modul în care alții le percep. Studii recente sugerează o interacțiune între canabis și TSA.

Tulburarea spectrului autist este legată de dezvoltarea creierului. Ea influențează modul în care o persoană procesează stimulii senzoriali și modul în care se asociază cu ceilalți. Potrivit ”Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor” (CDC), aproximativ 1% din populația lumii (peste 75.000.000 de persoane) suferă de TSA.

Unele studii sugerează că canabisul poate prezenta efecte asupra caracteristicilor specifice ale TSA. Cu toate acestea, experții sunt de acord că sunt necesare studii mai amănunțite pe oameni pentru a clarifica eficacitatea și siguranța canabisului pentru pacienții cu TSA.

 

Ce este tulburarea din spectrul autismului?

 • TSA afectează modul în care oamenii interacționează și comunică cu lumea din jurul lor.
 • Persoanele autiste:
 • Pot întâmpina probleme în comunicarea și interacțiunea cu alte persoane
 • Luptă să înțeleagă cum simt sau gândesc alții
 • Se simt copleșiți și inconfortabil cu confruntările senzoriale, cum ar fi lumini puternice sau zgomote puternice
 • Se simt anxioși sau stresați atunci când ies din rutină sau când se confrumtă cu situații și evenimente sociale neașteptate
 • Solicită o explicație mai mare a informațiilor
 • Acționează în tipare; efectuează aceleași lucruri sau gândesc aceleași lucruri continuu

 

Autismul este diferit pentru fiecare

Autismul nu este clasificat ca o boală. A fi autist nu împiedică neapărat pe cineva să aibă o viață bună sau împlinită. La fel ca toată lumea, persoanele cu autism au lucruri la care excelează și cu care se luptă. Fiecare persoană cu autism este diferită. Unii autiști au o inteligență medie, alții peste medie, iar alții au dizabilități de învățare – în cel mai grav, autismul poate fi complet debilitant. Unii oameni pot avea nevoie doar de sprijin minim sau deloc; alții pot avea nevoie de ajutor zilnic.

 

Ce cauzează autismul?

Cauza autismului este încă necunoscută. Poate afecta persoane din aceeași familie, adică poate fi ereditară; cu toate acestea, nu este întotdeauna așa. Persoanele cu autism au adesea și alte afecțiuni, care inclusiv:

 • Dislexie
 • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
 • Depresie sau anxietate
 • Epilepsie

 

Simptomele tulburării din spectrul autismului

Persoanele cu autism au adesea trăsături comportamentale similare, care este modul în care este diagnosticat. Cu toate acestea, este o tulburare foarte diversă și nu există două cazuri exact la fel. Deși unele caracteristici sunt mai comune, unele persoane cu autism pot să nu prezinte niciun simptom aparent.

Acestea fiind spuse, mai jos sunt câteva trăsături comune ale ASD.

     Comunicare

Persoanele autiste au adesea probleme în a descifra indiciile verbale și non-verbale, cum ar fi limbajul corpului, expresiile faciale sau tonul vocii. Unele persoane cu autism pot avea vorbire limitată. În schimb, alții pot avea abilități lingvistice excelente, dar se luptă să înțeleagă sarcasmul sau tonul vocii. Alte trăsături includ:

 • Luând lucrurile la propriu, nereușind să înțeleagă conceptele abstracte
 • Necesită timp suplimentar pentru procesarea informațiilor sau pentru a răspunde la întrebări
 • Echolalia — repetând ceea ce le spun alții

     Comportament repetitiv, restrictiv

Persoanele cu autism ar putea dori să călătorească pe același traseu, să poarte aceleași haine sau să mănânce aceeași mâncare la micul dejun. Schimbările în rutină pot fi foarte inconfortabile și pot face persoanele foarte anxioase.

Anxietatea ar putea apărea în timp ce persoana încearcă să găzduiască evenimente precum Crăciunul, de exemplu. Sau, poate fi mai simplu, cum ar fi confruntarea cu incertitudinea la locul de muncă.

Mișcările cum ar fi baterea mâinii, legănarea sau mișcările repetitive, sunt comportamente comune care ajută la calmarea unei persoane cu autism atunci când este stresată sau anxioasă.

     Sensibilitatea senzorială

Persoanele cu autism se pot confrunta cu suprasensibilitate sau subsensibilitate (sau ambele simultan) la experiențele senzoriale, inclusiv la atingere, gust, miros, sunet, lumină și culoare. Multe persoane cu autism preferă să evite contactul uman, inclusiv strângeri de mână sau îmbrățișări.

Acesta este un răspuns care îi înfățișează adesea ca fiind reci și împotriviți. Unii autiști vor evita situațiile de zi cu zi din cauza problemelor lor de sensibilitate.

     Interese concentrate

Mulți autiști au interese foarte concentrate. Persoanele cu autism pot deveni experți în interesele lor și, de obicei, le place să-și împărtășească cunoștințele. Ei își văd interesele ca fiind fundamentale pentru fericirea lor și câștigă o mare plăcere urmărindu-le.

Acest nivel ridicat de concentrare poate ajuta persoanele cu autism atât la nivel academic, cât și la locul de muncă. De asemenea, este posibil ca ei să devină atât de absorbiți de subiecte specifice încât să înceapă să ignore alte aspecte ale vieții lor.

     Anxietate

Mulți autiști se luptă să-și recunoască și să-și controleze emoțiile, peste o treime dintre persoanele diagnosticate suferă și de probleme severe de sănătate mintală. Anxietatea este autentică și debilitantă pentru multe persoane cu autism, mai ales atunci când se confruntă cu situații sociale sau schimbări de la normă. Îi poate afecta semnificativ psihologic și fizic, afectându-le negativ calitatea vieții.

     Crize

O persoană cu autism poate intra într-o criză atunci când totul devine prea mult pentru ea. Acestea sunt experiențe foarte intense și epuizante. O criză apare atunci când persoana devine copleșită de situația în care se află, pierzând temporar orice control comportamental. Acest lucru se poate manifesta în multe moduri, inclusiv abuz verbal, țipete și plâns. Alternativ, poate fi fizic și include comportamente precum lovirea și mușcătura.

 

Autismul la copiii mici

 • Autismul se poate prezenta ușor diferit la copiii mici, cu puncte de îngrijorare care includ:
 • Nu răspund la numele lor
 • Evitarea contactului vizual
 • Nu reușesc să zâmbească când le zâmbești
 • Devin foarte supărați dacă consideră un anumit gust, miros sau sunet neplăcut
 • Mișcări repetitive și comportamente stimulatoare, cum ar fi bătutul din mâini sau legănarea
 • Comunicare verbală redusă în comparație cu colegii
 • Repetarea cuvintelor sau a frazelor

 

 

Canabisul și autismul

În ultimii 10-15 ani, s-a intensificat experimentele cu canabis în domeniul autismului. Există cercetări care sugerează că unii dintre compușii din canabis pot avea un impact asupra unei game de caracteristici legate de autism. Cu toate acestea, cercetarea este încă în stadii incipiente. Aici explicăm ceea ce se știe până acum despre potențialul clinic și siguranța canabisului în ceea ce privește autismul și afecțiunile conexe.

 

Sistemul endocanabinoid și tulburarea spectrului autist

Pentru a da un context acestei discuții, este esențial să luăm în considerare sistemul endocanabinoid (ECS). Acest sistem complex de semnalizare celulară a fost identificat în anii 1990, când cercetătorii explorau canabinoidul THC. ECS ajută la reglarea unei game de procese și funcții îndrăznețe, inclusiv:

 • Starea de spirit
 • Somn
 • Memorie
 • Apetit
 • Reproducere și fertilitate

Sistemul endocanabinoid este alcătuit în principal din receptori de canabinoizi, endocanabinoizi – care acționează ca neurotransmițători – și enzime care creează și degradează endocanabinoizii.

Endocanabinoizii au multe asemănări cu canabinoizii găsiți în canabis, dar sunt produși în mod natural în organism. Cei doi endocanabinoizi principali identificați în prezent sunt:

 • Anandamidă (AEA)
 • 2-Arahidonoilglicerol (2-AG)

 

Acești endocanabinoizi ajută la menținerea funcțiilor interne să funcționeze fără probleme, iar corpul nostru le produce după cum este necesar. Receptorii endocanabinoizi se găsesc în diferite zone ale corpului. Endocanabinoizii se leagă de aceste site-uri pentru a stimula una sau mai multe acțiuni.

Există doi receptori endocanabinoizi primari:

 • Receptorii CB1 – se găsesc în principal în sistemul nervos central
 • Receptorii CB2 – se găsesc în principal în sistemul imunitar

 

Efectele specifice produse la acești receptori depind de locul în care este localizat receptorul și de ce substanță se leagă.

Într-un studiu din 2013, cercetătorii au blocat receptorii CB1 la șoareci pentru a-i observa efectele asupra unui model de sindrom X fragil (FXS), o tulburare cu asemănări cu autismul și cea mai frecventă cauză monogenă a autismului. Studiul notează date asociate cu schimbări pozitive în susceptibilitatea la convulsii și afectarea cognitivă.

 

CBD-ul

CBD-ul este un canabinoid cu influență de anvergură. Ca și alți canabinoizi, interacționează cu receptorii CB1 și CB2, dar nu este un agonist. Cu alte cuvinte, nu stimulează receptorii așa cum face THC-ul. În schimb, se crede că CBD-ul funcționează ca un modulator alosteric negativ al receptorului CB1, inhibând afinitatea sa de legare cu alți compuși.

Dar CBD-ul afectează și receptorii din afara ECS, inclusiv pe cei ai sistemului serotoninergic și, prin urmare, efectele sale sunt multiple.

Unele studii clinice au indicat că CBD-ul poate afecta frecvența convulsiilor la persoanele cu tulburare de deficit de CDKL5, o afecțiune caracterizată prin convulsii și întârziere în dezvoltare. Un studiu din 2018 constată modificări semnificative față de valoarea inițială în frecvența lunară a crizelor convulsive la pacienții cărora li s-a administrat Epidiolex din săptămâna 1 până în săptămâna 12. Acest medicament aprobat de FDA este implicat în principal pentru formele rare de epilepsie rezistentă la tratament.

 

THC-ul

Deoarece THC-ul provoacă efecte psihotrope, în general nu este implicat pentru pacienții copii. Cu toate acestea, administrat în cantități mici, poate avea potențial viabil.

Mai multe studii arată că CBD-ul și THC-ul, în diferite proporții, au un impact mai mare asupra simptomelor comportamentale ale autismului, comparativ cu un canabinoid izolat. Un studiu clinic din 2018 a constatat că un raport de 20:1 dintre CBD și THC afectează izbucnirile agresive la aproximativ 61% dintre pacienții studiului. În mod similar, într-un studiu din 2019, s-a constatat că același raport are un impact semnificativ asupra vieții unor copii și adolescenți cu autism.

 

 

Care sunt riscurile consumului de canabis pentru pacienții cu autism?

În ambele studii de mai sus, aproximativ o treime sau mai puțini participanți au experimentat evenimente adverse, dintre care neliniștea și tulburările de somn au fost cele mai răspândite.

Încă nu este pe deplin înțeles cum afectează canabisul creierul, mai ales pe termen lung. Cu toate acestea, în domeniul cercetării autismului, în special în rândul copiilor, predomină canabinoizii non-psihotropi, în special CBD-ul. Și acolo unde se utilizează THC-ul, se face acest lucru cu siguranța pacienților în prim-plan.

Cu toate acestea, nu se știe cum canabinoizii, chiar și cei non-psihotropi, influențează dezvoltarea creierului copiilor și adolescenților. În plus, există interacțiuni potențial grave cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă de luat în considerare.

 

Viitorul pentru canabis și tulburarea spectrului autist

Sunt necesare mai multe cercetări înainte ca lumea medicală să poată susține canabisul ca fiind util pentru cei care trăiesc cu TSA. Cu toate acestea, există câteva semne încurajatoare.

GW Pharmaceuticals, producătorul Epidiolex-ului menționat mai sus, efectuează în prezent o încercare a medicamentului pentru o afecțiune de neurodezvoltare legată de autism numită Sindromul Rett. Acest studiu se concentrează pe îmbunătățirea problemelor cognitive și comportamentale, mai degrabă decât pe prevenirea convulsiilor.

Compania caută, de asemenea, copii și adolescenți cu autism pentru a participa la un studiu de fază 2 al canabidivarinei (CBDV), un alt canabinoid găsit în canabis. Acest studiu va examina impactul canabidivarinei asupra unei game de trăsături la copiii cu autism, inclusiv comportamentul repetitiv și calitatea generală a vieții.

Chiar și cu posibilitățile pe care ni le-au arătat studiile limitate, este nevoie de mai multe studii controlate la scară largă pe oameni. Pe măsură ce aflăm mai multe, sperăm să vedem îngrijirea pacienților cu TSA devenind mai extinsă și mai direcționată.

 


Referințe:

 1. Targeting the endocannabinoid system in the treatment of fragile X syndrome – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. http://www.zynerba.com/wp-content/uploads/2022/07/ZYN2-CL-017_ASCP-2022_5.17.22_FINAL-for-Submission-FINAL.pdf
 3. Zynerba Pharmaceuticals Announces New FAB-C Phase 2 Open-Label Data in Patients with Fragile X Syndrome – Zynerba https://www.zynerba.com
 4. Open-label use of highly purified CBD (Epidiolex®) in patients with CDKL5 deficiency disorder and Aicardi, Dup15q, and Doose syndromes – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Cannabidiol Based Medical Cannabis in Children with Autism- a Retrospective Feasibility Study (P3.318) | Neurology https://n.neurology.org
 6. Real life Experience of Medical Cannabis Treatment in Autism: Analysis of Safety and Efficacy – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Efficacy and Safety of Cannabidiol Oral Solution (GWP42003-P, CBD-OS) in Patients With Rett Syndrome – Full Text View – ClinicalTrials.gov https://clinicaltrials.gov
 8. Cannabidivarin (CBDV) vs. Placebo in Children With Autism Spectrum Disorder (ASD) – Full Text View – ClinicalTrials.gov https://clinicaltrials.gov

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment