Canabisul ajută la protejarea creierului

Val
Read Time:5 Minute, 48 Second

Canabisul este cu siguranță o modalitate naturală excelentă de a ne susține funcțiile cognitive, în timp ce ne vindecăm de suferință emoțională sau leziuni cerebrale.

Neuroplasticitatea este termenul medical dat pentru capacitatea creierului de a se adapta și de a se schimba în funcție de mediul și experiența acestuia. Rețelele neuronale din creier pot schimba, pot organiza și chiar pot dezvolta noi conexiuni datorită maleabilității sale.

Se știe că creierele mai tinere, precum cele ale copiilor, sunt în general mai maleabile. Creierul lor este mai sensibil la experiență în comparație cu cel al adulților. Îmbătrânirea face ca creierul să degenereze în timp, din cauza lipsei celulelor creierului, ducând la tulburări precum Alzheimer.

Cu toate acestea, știința ne spune că adulții sunt încă capabili să experimenteze neuroplasticitatea, în special cu ajutorul canabinoizilor. Însuși creierul nostru conține și receptori de canabinoizi, așa că atunci când consumăm canabinoizi, studiile arată că aceștia pot ajuta la crearea de noi celule cerebrale, la formarea de noi sinapse și la asigurarea viabilității celulelor creierului existente.

Anumite experiențe negative, cum ar fi stresul, traumele și depresia, pot slăbi sinapsele din creier, ducând la afectarea memoriei, a învățării și a plasticității generale. Între timp, condițiile fizice precum accidentele vasculare cerebrale, inflamația (datorită dietei sau expunerii la stres), leziunile traumatice ale creierului (TBI) și altele pot afecta, de asemenea, capacitatea creierului de a se vindeca și de a crea noi conexiuni.

Din nou, acolo poate ajuta canabisul. Iată ce spun studiile.

 

Canabinoizi pentru boala Alzheimer

Un studiu din 2016 realizat de cercetătorii de la ”Institutul La Jolla Salk” a descoperit că tetrahidrocanabinolul (THC), precum și alți canabinoizi pot ajuta la scăparea de beta-amiloid, o proteină considerată toxică, deoarece acumularea acesteia poate duce la boala Alzheimer, în special în creierul îmbătrânit. Prezența beta-amiloidului este o caracteristică a bolii Alzheimer.

 

„Deși alte studii au oferit dovezi că canabinoizii ar putea fi neuroprotectori împotriva simptomelor bolii Alzheimer, credem că studiul nostru este primul care demonstrează că canabinoizii afectează atât inflamația, cât și acumularea de beta amiloid în celulele nervoase”, explică autorul principal David Schubert.

 

De asemenea, au descoperit că nivelurile ridicate de beta-amiloid au fost legate de inflamația celulară și de un risc mai mare de moarte a neuronilor.

 

Canabisul protejează neuronii din creierul lezat și leziunile cerebrale traumatice (TBI)

Un studiu din 2012 a implicat cercetători care au provocat răni intenționate la creierul unui subiect de rozătoare. Au făcut acest lucru prin expunerea repetată la MDMA, monoxid de carbon și pentobarbital.

Rozatoarelor le-au fost administrate o doză mică de THC, urmând raportul de 0,002 mg per kilogram de greutate corporală. Ei au descoperit că o singură doză mică protejează împotriva oricărei leziuni ale neuronilor, care sunt celulele sistemului nervos responsabile pentru transmiterea semnalelor și pentru a ne ajuta în memorie, gândire, mișcare și alte funcții cognitive.

Un studiu din 2019 care a fost publicat în jurnalul medical, ”Brain Injury”, a constatat că, deși consumul de canabis nu a avut niciun impact asupra timpului de recuperare pentru cei care au suferit comoții cerebrale, acesta a fost legat de o reducere a sarcinii simptomelor, în special în timpul a 3-a și a 4-a săptămâni după accidentare. .

În plus, o analiză a literaturii din iulie 2020 a afirmat că „utilizarea canabinoizilor în TBI crește funcția neurocomportamentală și performanța memoriei de lucru”. Ei explică că face acest lucru prin „reglarea în jos a markerilor pro-inflamatorii, formarea edemului și permeabilitatea barierei hematoencefalice, prevenind pierderea celulelor neuronale și reglând în sus nivelul proteinelor joncțiunii de aderență”.

 

Canabisul ajută la neurogeneză

Neurogeneza este numele dat procesului de creare a unor noi celule cerebrale. Neurogeneza joacă un rol important în îmbunătățirea plasticității sinaptice, reglarea stărilor noastre de spirit și o mai bună memorie.

Au existat mai multe studii care demonstrează modul în care canabisul contribuie la neurogeneză. Într-un studiu din Italia, oamenii de știință au descoperit că canabicromenul (CBC), unul dintre canabinoizii mai puțin cunoscuți din canabis, poate contribui de fapt la creșterea celulelor creierului prin neurogeneză.

Într-un alt studiu realizat de cercetătorii de la ”Universitatea din Saskatchewan” din Canada, aceștia au căutat să înțeleagă modul în care canabinoizii influențează creierul. Şoarecii au fost injectaţi cu un medicament sintetic numit HU210, care este de 100 de ori mai puternic decât THC-ul. Apoi a fost folosit un trasor chimic pentru a monitoriza creșterea oricăror celule noi. Ei au descoperit că HU210 a fost eficient în promovarea creșterii de noi celule cerebrale, similar modului în care funcționează antidepresivele. „Majoritatea drogurilor de abuz suprimă neurogeneza”, spune dr. Zhang, care a participat la studiu. „Numai canabisul promovează neurogeneza”.

 

Alte studii arată că canabidiolul (CBD) este la fel de benefic ca THC-ul pentru creier, dar atât CBD-ul cât și THC-ul au proprietăți neurogenice. „Efectele pro-neurogenice ale CBD-ului ar putea explica unele dintre caracteristicile terapeutice pozitive ale compușilor pe bază de CBD”, au raportat oamenii de știință germani în 2010. În plus, CBD-ul și THC-ul au proprietăți antidepresive, precum și alți compuși din planta de canabis, care ajută oamenii să se adapteze la expunerea la stres și răni.

 

Canabisul ajută la vindecarea tulburărilor de sănătate mintală

Multe tulburări de sănătate mintală sunt afectate de neuroplasticitate. În primul rând, tulburarea de stres post-traumatic, care se caracterizează prin coșmaruri recurente, anxietate severă și flashback-uri. Trauma poate schimba structura reală a creierului cuiva, așa că există o explicație fizică a schimbărilor în modul în care funcționează creierul.

Studiile arată că canabisul poate ajuta la vindecarea creierului și, făcând acest lucru, ajută persoanele să se vindece de PTSD. Un studiu recent a arătat că CBD-ul poate stimula fluxul de sânge către creier și poate afecta pozitiv procesarea memoriei. „Există dovezi că CBD-ul poate ajuta la reducerea simptomelor de psihoză și anxietate. Există unele dovezi care sugerează că CBD-ul poate îmbunătăți funcția memoriei”, spune autorul principal al studiului, dr. Michael Bloomfield.

„În plus, CBD-ul modifică modul în care creierul procesează amintirile emoționale, ceea ce ar putea ajuta la explicarea efectelor sale terapeutice reputate în PTSD și alte tulburări psihiatrice”, adaugă el.

 

Concluzie

Cu toate mecanismele valoroase prin care canabisul poate ajuta creierul uman, este cu siguranță o modalitate naturală excelentă de a ne susține funcțiile cognitive, în timp ce ne vindecăm de suferință emoțională sau leziuni cerebrale. A face din canabis o parte a regimului tău de sănătate este o modalitate excelentă de a-ți oferi creierului sprijinul de care are nevoie.

 


Referințe:

https://www.nature.com/articles/npjamd201612

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22821081/

https://www.concussionalliance.org/blog/2021/11/30/study-shows-cannabis-use-decreases-symptom-severity-after-a-concussion

https://www.mdpi.com/2077-0383/9/8/2395/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7150944/

https://www.nature.com/news/2005/051010/full/news051010-12.html

https://www.ucl.ac.uk/news/2020/aug/cannabidiol-improves-blood-flow-brains-hippocampus


Distribuie și tu:

Lasă un răspuns

Next Post

Despre HHC

Anul trecut am scris prima dată despre HHC și v-am promis că revin cu detalii atunci când vor apărea mai multe cercetări despre acest canabinoid. Înțelegerea HHC este complicată în mare parte pentru că a ajuns abia recent pe piață și doar câțiva comercianți îl vând. Canabinoidul oferă totuși mult […]

Nu ai dreptul să copiezi conținutul acestei pagini!