Read Time:10 Minute, 25 Second

Durerea este un concept extrem de complex care se poate manifesta fizic și emoțional. Durerea fizică cronică este adesea agravată de probleme care provoacă angoasă mentală, cum ar fi anxietatea și depresia. Chiar și ideea că s-ar putea să nu vă îmbunătățiți sau să nu vă ușurați de durerea actuală în care vă aflați poate înrăutăți boala și suferința existentă.

Da, este important să tratați sursa fizică a durerii, dar este la fel de important să tratați și simptomele psihologice, sociale și emoționale care însoțesc provocarea de zi cu zi de a face față durerii fizice cronice.

Am dezvoltat multe medicamente pentru a trata toate aceste tipuri diferite de durere, inclusiv analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, beta-blocante, steroizi, benzodiazepine, antidepresive și opioide ultra-dependente.

În timp ce unele dintre aceste medicamente au utilizările lor potențiale și practice, toate au același dezavantaj masiv: potențialul de supradozaj și, atunci când sunt luate împreună, se agravează unul pe celălalt și fac acest potențial supradozaj și mai probabil.

Din acest motiv, canabisul poate fi o alternativă (sau complementară) calmantelor. Numeroase studii științifice au demonstrat capacitatea de vindecare a plantei de canabis, în special în ceea ce privește lupta împotriva durerii și a inflamației. Canabisul medicinal poate reduce, de asemenea, nevoia de multe medicamente eliberate pe bază de rețetă, mulți folosindu-l pentru a înlocui opioidele, benzodiazepinele, antidepresivele și multe alte tipuri de medicamente.

 

Cum ajută canabisul la durere?

În timp ce canabisul a fost folosit ca medicament de mii de ani, știința modernă ne ajută să înțelegem exact cum funcționează medicamentul derivat din canabis asupra creierului, nervilor și sistemului endocanabinoid (ECS) pentru a trata eficient o listă lungă de probleme de sănătate.

De exemplu, datorită efectului de anturaj și a varietății de compuși canabinoizi naturali disponibili în planta de canabis, multe tipuri diferite de durere pot fi tratate într-un singur medicament simplu și sigur. Acest lucru se datorează faptului că diferiții canabinoizi, terpene și flavonoide din canabis pot viza mai mulți receptori (de exemplu, canabinoizi, GABA, serotonină, dopamină, opioide) simultan.

Canabis pentru durerea acută

Durerea acută este definită ca disconfort brusc și intens. Spre deosebire de durerea cronică, durerea acută poate dura doar o zi sau chiar o oră. Durerile de cap, durerile de spate și durerile musculare sunt printre cele mai comune tipuri de durere acută pe care oamenii le experimentează. Cercetările au arătat că canabisul poate fi util în tratarea acestor și a altor tipuri de durere acută.

 

Dureri de cap

Durerile de cap și migrenele sunt afecțiuni complexe, poate mai ales din cauza faptului că nimeni nu știe cu adevărat de unde provin. Cu toate acestea, unele cauze posibile ale durerii de cap sunt:

 

 • Inflamaţie
 • Iritarea vaselor de sânge
 • Leziuni la cap
 • Infecţie
 • Tumori
 • Stres
 • Reacții alergice
 • Deshidratare
 • Creșterea presiunii intracraniene
 • Privarea de somn
 • Tulburări gastrointestinale
 • Afecțiune neurologică de bază
 • Utilizarea excesivă a medicamentelor
 • Sensibilitate la stimuli externi

 

Nu se știe dacă există o cauză comună a tuturor tipurilor de dureri de cap, dar o teorie este că durerile de cap ar putea fi cauzate de lipsa serotoninei din creier. Un studiu din 2019 din ”Journal of Pain” a legat în mod direct consumul de canabis cu o reducere de 50% a durerilor de cap sau migrenei, concentratele s-au dovedit a fi chiar mai eficiente decât doar fumatul florii de canabis.

Un alt studiu retrospectiv din 2019 a constatat că 88,3% din 279 de eșantioane de pacienți au raportat o îmbunătățire a durerilor de cap după consumul de canabis, mai mult de jumătate având o frecvență mai mică a durerilor de cap și aproape 40% raportând un somn îmbunătățit și mai odihnitor.

 

Dureri de spate

Unii experți estimează că până la 40% dintre oameni vor experimenta sciatică în viața lor. Mulți optează pentru tratarea durerii cu acetaminofen (paracetamol), ibuprofen, aspirină sau analgezice pe bază de prescripție medicală, cum ar fi gabapentin sau opioidele, dar canabisul medicinal și canabidiolul (CBD) sunt o opțiune eficientă și mai puțin (sau deloc) dependentă.

În mod ideal, ar trebui să începeți cu o tinctură bogată în raport CBD-THC (de exemplu, 20:1, 18:1) pentru a controla efectele psihoactive și apoi, dacă aceasta nu funcționează, încercați o tinctură cu un raport diferit ( de exemplu, 9:1, 3:1, 1:1), lucrând în etape. De asemenea, puteți descoperi proporții diferite pentru diferite momente ale zilei (de exemplu, produse bogate în CBD în timpul zilei și produse care conțin mai mult THC seara).

 

Dureri articulare și musculare

Oamenii de știință au descoperit că canabisul ar putea fi benefic în gestionarea durerilor articulare și musculare. Durerea generală la nivelul articulațiilor genunchiului și cotului, precum și entorsele musculare minore, pot răspunde bine la un regim medical cu canabis.

 

Oase rupte

Ruperea sau fracturarea unui os poate duce la dureri musculo-scheletice intense. Un studiu din 2020 publicat în jurnalul ”Current Reviews in Musculoskeletal Medicine” a discutat despre potențialul canabisului de a vindeca acest tip provocator de durere care poate reapărea la luni sau ani după ce un os rupt se vindecă.

 

Dureri de dinți

Medicina tradițională asiatică a folosit de multă vreme canabisul ca tratament pentru durerile dentare legate de bolile dentare sau experimentate după o intervenție chirurgicală dentară. Combinația dintre efectele analgezice și antiinflamatorii ale canabisului face din plantă un candidat puternic pentru gestionarea durerilor de dinți.

 

Durerea cronică

Durerea cronică poate afecta grav calitatea vieții unei persoane. Apar în mod constant sau sporadic, dar continuu, durerea cronică este asociată cu afecțiuni precum fibromialgia, neuropatia și artrita – toate condițiile pentru care canabisul medicinal poate fi deosebit de util.

Cauza principală a durerii cronice poate fi, de asemenea, o leziune sau un efect secundar al anumitor tratamente împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia. S-a demonstrat că canabisul ajută persoanele care suferă de durere cronică să găsească alinare.

 

Fibromialgie

Durerea musculo-scheletică larg răspândită este frecventă în rândul persoanelor cu fibromialgie, o tulburare uneori debilitantă care poate provoca, de asemenea, insomnie, oboseală și probleme de dispoziție. S-a demonstrat că canabisul ajută unii oameni cu fibromialgie să combată durerile musculo-scheletale, cu foarte puține efecte adverse raportate.

 

Neuropatie

Neuropatia, durerea severă care apare în terminațiile nervoase, poate rezulta din tratamentele standard pentru cancer, inclusiv chimioterapia. Unele rezultate ale cercetărilor și ale studiilor clinice sugerează că medicina canabisului ar putea ajuta persoanele cu cancer să facă față durerii neuropatice.

 

Artrită

Artrita provoacă durere și rigiditate în articulații și este o afecțiune care se agravează frecvent pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Datorită proprietăților antiinflamatoare ale canabisului, planta poate ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de artrită, inclusiv artrita reumatoidă și osteoartrita din cauza uzurii pe termen lung a cartilajului.

 

Sindromul intestinului iritabil (IBS)

Cauzând alternantă constipație și diaree, sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afecțiune incomodă pentru milioane de oameni. Canabisul poate ajuta persoanele cu IBS prin reducerea inflamației din intestin. Unele cercetări promițătoare au indicat, de asemenea, că canabisul ar putea reduce greața și poate îmbunătăți apetitul la persoanele cu IBS.

 

Dureri menstruale

Sindromul premenstrual (PMS) poate duce la crampe ascuțite și alte simptome incomode pentru multe femei. Există puține cercetări cu privire la legătura dintre canabis și sindromul premenstrual, dar potențialul plantei de a trata alte tipuri de durere viscerală o face un posibil calmant și pentru durerile menstruale.

 

Endometrioza

Endometrioza apare atunci când țesutul endometrial crește în afara uterului, ceea ce duce la dureri viscerale severe la femeile cu această afecțiune. Apar cercetări asupra modalităților în care canabisul poate fi capabil să trateze asociate cu endometrioza. Un studiu clinic la ”Centrul Medical Milton S. Hershey” din Pennsylvania este în prezent în curs de desfășurare.

Canabis pentru durerea mentală și emoțională

Durerea emoțională este poate cel mai subestimat și mai puțin înțeles tip de durere. Condițiile emoționale și psihologice dureroase, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt adesea comorbide cu condiții fizice dureroase, cum ar fi durerile de cap. Cercetările au indicat că canabisul și CBD-ul pot reduce simptomele depresiei și anxietății, împreună cu alte afecțiuni care provoacă durere psihicului.

 

Tulburare de stres post-traumatic (PTSD)

PTSD are rădăcini emoționale complexe și poate fi dificil de tratat, mai ales că afecțiunea rămâne adesea nediagnosticată. Unii veterani militari au folosit canabis pentru PTSD cu diferite niveluri de succes. Cercetările despre PTSD și canabis sunt amestecate, oamenii de știință oferind recomandări diferite, în funcție de fiecare individ. Canabisul medicinal poate fi o alternativă la benzodiazepinele prescrise, care sunt de fapt ineficiente pentru tratarea PTSD pe termen lung, dar încă sunt prescrise în mod obișnuit.

 

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

ADHD începe adesea în copilărie și se transmite la vârsta adultă, ducând la probleme de comportament, în special capacitatea de concentrare. Unii adulți și-au tratat cu succes ADHD-ul cu canabinoizi. În unele cazuri, canabisul medicinal a redus chiar și nevoia de alte medicamente pentru ADHD la adulți.

 

Alte tipuri de durere emoțională: durere, furie și stres

Unii oameni care folosesc canabis raportează sentimente de euforie. Astfel de sentimente ar putea fi utile atunci când trăiești durere, furie sau stres, dar este nevoie de mult mai multe cercetări. Cu toate acestea, știm că stresul și durerea emoțională, cum ar fi durerea, sunt legate de dezvoltarea bolii, astfel încât canabisul ar putea fi un instrument util dacă este într-adevăr capabil să gestioneze aceste probleme.

 

Cum să tratezi durerea cu canabis

Tratarea durerii cu canabis sau orice alt medicament este un efort extrem de individual și, din această cauză, unele studii pot arăta că canabisul medicinal este eficient în tratarea durerii cronice, în timp ce altele arată rezultate mai mixte. Cu toate acestea, există câteva reguli de bază și sfaturi pe care le puteți folosi atunci când începeți un regim cu canabis medicinal pentru durere.

 

Găsiți soiul potrivit de canabis și profil canabinoid-terpen

Soiurile precum Gorilla Glue, White Rhino, Medicine Man, Super Silver Haze și Strawberry Cough pot fi un început, dar numai numele nu vă spune neapărat care tulpină are o concentrație mare de THC și alți canabinoizi și terpene.

Terpenele precum linalolul, care se găsește în iasomie și este adesea folosit în uleiurile de masaj și de baie, pot ajuta la relaxare. Alte terpene, cum ar fi mircenul, contribuie la efectele sedative ale canabisului, iar soiurile mai bogate în mircen pot fi utile pentru a ajuta persoanele care suferă de durere să aibă un somn bun. S-a demonstrat că alte terpene, cum ar fi beta-cariofilena, se leagă de receptorii CB2 și ajută la reducerea durerii și inflamației asociate cu multe afecțiuni (de exemplu, artrita, diabetul).

Există unele sugestii că CBD-ul poate reduce cantitatea de spasticitate pe care o resimte o persoană și există multe dovezi că CBD-ul pare să acționeze atât ca un anticonvulsivant, cât și ca un antispastic. De asemenea, THC-ul pare să ajute la prevenirea spasmelor și, prin urmare, a crampelor. S-a demonstrat că o combinație de THC și CBD reduce spasticitatea la cei cu scleroză multiplă (SM).

 

Metoda de ingerare

Topicele și transdermele ar putea fi utile pentru a trata durerile nervoase localizate asociate cu durerile de spate, alături de tincturi. CBD-ul poate îmbunătăți, de asemenea, vindecarea în fracturi, deoarece CBD-ul poate ajuta la întărirea oaselor. Când vine vorba de leziuni ale coloanei vertebrale, precum și dureri neuropatice (dureri nervoase), indicele au fost preferate în mod covârșitor de pacienți într-un studiu. CBD-ul a fost, de asemenea, foarte căutat. THC-ul, care imită anandamida, va controla și inflamația.

 

Referințe:

https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-019-0278-6

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7324885/

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2040

https://www.nature.com/articles/s41401-019-0210-3

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2020.611278/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5123717/

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/can.2018.0022

https://www.cdc.gov/acute-pain/index.html

https://www.disabled-world.com/health/neurology/migraine/serotonin.php

https://www.jpain.org/article/S1526-5900(19)30848-X/fulltext

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7619#treatments

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549367/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7340702/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8466648/

https://www.nccih.nih.gov/health/chronic-pain-in-depth

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29461346/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0885392409007878

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30920973/

 


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment