Read Time:9 Minute, 0 Second

Cum arată o plantă de canabis?

Planta de canabis are mai multe structuri, dintre care multe le putem găsi pe orice specie obișnuită de plante cu flori. Canabisul crește pe tulpini lungi și slabe, cu frunzele sale mari, emblematice, care se extind din zone numite noduri.

Canabisul iese cu adevărat în evidență prin florile sale – sau mugurii – unde apar formațiuni unice și complicate: fire de păr portocalii, cristale și muguri groși învăluiți de frunze minuscule.

 

Ciclul de viață al unei plante de canabis

Există 4 etape în ciclul de viață al unei plante de canabis:

 • Germinare (3-10 zile): Când sămânța încolțește și iese din sol
 • Răsad (2-3 săptămâni): După germinare, când planta își dezvoltă primele frunze de cotiledon
 • Vegetativ (3-16 săptămâni): stadiul imatur sau juvenil, când o plantă de canabis își crește tulpinile, ramurile și frunzele
 • Înflorire (8-11 săptămâni): Când planta începe să producă muguri

 

Părți ale plantei de canabis

 • Semințe

Semințele sunt produse în plantele femele de canabis și poartă genetica unui bărbat și a unei femele. Semințele trebuie să germineze pentru a încolți și vor crește o rădăcină pivotantă, care va deveni rădăcina principală care ancorează planta.

 

 • Frunze de cotiledon

Acestea sunt primele frunze care cresc din sămânță după germinare. De obicei, vin în perechi, iar să le vezi este un semn de germinare reușită și că planta este pe cale să crească sănătoasă și puternică.

 

 • Rădăcini

Rădăcinile cresc în jos de la tulpina principală a plantei în sol. Când crește dintr-o sămânță, rădăcina principală se numește „rădăcină pivotantă”. Rădăcinile sunt liniile de viață ale unei plante de canabis, atrăgând apă și oxigen în plantă, astfel încât să poată crește sănătos și puternic.

Micorizele, o ciupercă benefică, pot fi adăugate în sol pentru a îmbunătăți sistemul radicular.

 

 • Tulpina

Tulpina principală, sau tulpina, a unei plante de canabis crește direct din sistemul radicular și susține toate ramurile laterale. Tulpina oferă structură și stabilitate plantei. Adesea, cultivatorii vor depăși sau vor tăia tulpina după aproximativ cinci noduri, ceea ce obligă planta să crească lateral mai mult, creând mai multe locuri de muguri.

 

 • Ramuri

Ramurile cresc din tulpina principală și susțin frunzele și mugurii. Cultivatorii antrenează adesea o plantă de canabis prin vârful ramurilor pentru a crea mai multe locuri de muguri.

 

 • Nodul

Un nod este un punct în care o ramură crește din tulpina principală sau o ramură din altă ramură. Frunzele și mugurii pot crește pe unele noduri, dar nu neapărat pe toate. Când se determină sexul unei plante de canabis, la noduri vor apărea pre-florile sau începuturile organelor sexuale masculine și feminine. Spațiul dintre noduri se numește „spațiere internodală” și vă va oferi o idee dacă o plantă va crește înaltă sau scurtă.

 

 • Frunzele evantai

Frunzele „evantai” sunt frunzele mari, emblematice ale plantei de canabis. Ele captează lumina pentru plantă și au de obicei puțină sau deloc rășină și sunt de obicei aruncate la tundere.

 

 • Frunze de zahăr

Frunzele de„ zahăr” sunt frunzele mici, acoperite cu rășină, pe care se formează muguri. Frunzele de zahăr sunt, de obicei, păstrate la „tuns” în timpul recoltării și pot fi folosite pentru pre-rolluri, extracte și alte produse de canabis.

 

 • Flori

Cunoscute și sub denumirea de „muguri”, florile unei plante de canabis sunt fructele muncii cultivatorului. Acestea conțin canabinoizi și terpene care oferă beneficii pentru sănătate. Florile cresc doar pe plantele femele de canabis și trebuie uscate înainte de consum.

 

 • Cola

O cola, numită și „loc de muguri”, se referă la un grup de muguri care cresc strâns împreună. În timp ce colele mai mici apar de-a lungul locurilor de înmugurire ale ramurilor inferioare, cola principală – uneori numită „mugure apical” – se formează în partea de sus a plantei.

 

 • Bracta și caliciul

O bractee este ceea ce încapsulează părțile reproducătoare ale femelei. Ele apar ca „frunze” verzi în formă de lacrimă și sunt puternic acoperite de glande de rășină care produc cea mai mare concentrație de canabinoizi dintre toate părțile plantei.

Înconjurat de aceste bractee și imperceptibil cu ochiul liber, caliciul se referă la un strat translucid deasupra ovulului de la baza unei flori.

 

 • Stigma și pistil

Pistilul conține părțile de reproducere ale unei flori, iar firele vibrante, asemănătoare părului, ale pistilului se numesc stigmate. Stigmatele servesc la colectarea polenului de la masculi.

Stigmatele pistilului încep cu o colorație albă și se închid progresiv până la galben, portocaliu, roșu sau maro pe parcursul maturizării plantei. Ele joacă un rol important în reproducere, dar stigmatele aduc foarte puțin la potența și gustul florii.

 

 • Tricomii

În ciuda dimensiunilor lor mici, este greu să ratezi pătura de rășină de cristal de pe un mugur de canabis. Această rășină este secretată prin glande translucide, în formă de ciupercă, de pe frunze, tulpini și calici.

Plantele au dezvoltat inițial tricomii pentru a proteja împotriva prădătorilor și a elementelor. Aceste globuri cu bulbi limpezi rezumă uleiuri aromatice numite terpene, precum și canabinoizi terapeutici precum THC-ul și CBD-ul. Baza producției de haș depinde de acești tricomi și de rășina lor puternică.

 

Plante de canabis masculine vs femele

Canabisul este o plantă dioică, adică poate fi masculin sau feminin, iar organele reproducătoare masculine și feminine apar pe diferite plante. Ceea ce consumăm sunt de fapt florile unei plante femele de canabis.

Plantele femele produc floarea care secretă rășină iar masculii produc saci de polen lângă baza frunzelor. Plantele masculi polenizează femelele pentru a iniția producția de semințe, dar mugurii pe care îi consumăm provin de la plante femele fără semințe – aceștia se numesc „sinsemilla”, adică „fără semințe”.

Cultivatorii își pot asigura sexul plantelor prin creșterea clonelor sau a tăierilor genetic identice de la o tulpină părinte. Semințele feminizate sunt, de asemenea, puse la dispoziție printr-un proces special de reproducere.

 

Cum se determină sexul unei plante de canabis

Plantele de canabis își arată sexul prin ceea ce crește între noduri, unde frunzele și ramurile se extind din tulpină. Sacii de polen se vor dezvolta pe o plantă masculină pentru a răspândi semințe, iar stigmatizarea se va dezvolta pe o femelă pentru a prinde polen. Puteți vedea aceste diferențe cu săptămâni înainte ca acestea să înceapă efectiv să-și servească scopurile în ciclul de reproducere. Acestea sunt cunoscute ca „pre-flori”.

Pre-florile încep să se dezvolte după patru săptămâni de creștere, dar pot dura puțin mai mult, în funcție de cât de repede are loc faza de încolțire. Până în a șasea săptămână, ar trebui să puteți găsi pre-florile și să determinați cu încredere sexul plantei.

Examinați nodurile plantei și căutați fie creșterea timpurie a sacilor mici la un mascul, fie două bractee la o femelă, care în cele din urmă vor produce stigmatizarea asemănătoare părului.

 

Plante femele de canabis

Femelele sunt premiile plantelor de canabis – sunt cele care cresc mugurii pe care îi cunoaștem și îi iubim cu toții. Ori de câte ori vezi o imagine a unei plante de canabis cu muguri, te uiți la o plantă femelă.

Plantele de canabis femele primesc polen de la masculi pentru a produce semințe, care vor continua genetica ambelor plante la generația următoare.

Cu toate acestea, canabisul este cultivat în primul rând pentru muguri, nu pentru semințe, așa că practica de cultivare a sinsemilla, sau canabis „fără semințe”, este răspândită astăzi: femelele și masculii sunt cultivați separat, sau masculii sunt chiar aruncați, pentru a preveni polenizarea. Acest lucru permite plantelor femele să-și concentreze energiile pe producția de muguri în loc de producția de semințe.

Masculii și femelele sunt de obicei polenizați numai atunci când vrem încrucișarea plantelor sau crearea de noi tulpini.

 

Semne timpurii ale unei plante femele de canabis

La câteva săptămâni în stadiul de înflorire, organele sexuale vor apărea pe o plantă de canabis la un nod, între tulpina principală și o ramură. Organele de reproducere feminine arată ca un oval cu fire de păr albe care ies din ele, care sunt pistili.

Dacă nu sunteți sigur, lăsați planta să crească încă o săptămână și verificați din nou.

 

Plante masculine de canabis

Plantele masculine de canabis produc saci de polen în loc de muguri. Masculii sunt importanți în procesul de reproducere, dar acest lucru este, în general, cel mai bine lăsat pe seama crescătorilor experți. Atunci când polenizează femelele, masculii asigură jumătate din componența genetică moștenită de semințe.

Din acest motiv, este important să ne uităm la genetica plantelor masculine. Forma, rata de creștere, rezistența la dăunători și mucegaiuri și rezistența la climă pot fi transmise pentru a crește calitatea generațiilor viitoare.

 

Semne timpurii ale unei plante masculine de canabis

Pentru a observa o plantă de canabis mascul, verificați organele sexuale la un nod, între tulpina principală și o ramură. Organele masculine vor arăta ca o minge rotundă – acestea se vor dezvolta în saci de polen. În această etapă incipientă, nu există prea mult risc ca un mascul să polenizeze recolta.

 

Ce sunt plantele de canabis hermafrodite?

Rara plantă hermafrodită conține atât organe sexuale feminine, cât și masculine. Aceste plante se pot autopoleniza uneori, dar acest lucru este de obicei un lucru rău, deoarece va crea muguri cu semințe și, de asemenea, vor transmite gene hermafrodite.

„Excesul”, așa cum o numesc unii, este ceva care se întâmplă în general atunci când o plantă devine excesiv de stresată. Unii factori de stres includ:

 • Daune plantelor
 • Vreme rea
 • Boală
 • Deficiențe de nutrienți

 

Există două tipuri de plante de canabis hermafrodite:

 • plantă care dezvoltă atât muguri, cât și saci de polen
 • plantă care produce antere, denumite în mod obișnuit „banane” datorită aspectului lor

 

Deoarece acest lucru se întâmplă atunci când canabisul este sub stres, este important să monitorizați plantele după ce au fost expuse la factori de stres: în interior, temperaturile ridicate sau scurgerile de lumină sunt adesea cauza; în aer liber, o ramură ruptă ar putea fi reparată și apoi transformată într-o hermafrodită.

Cealaltă cauză principală a plantelor hermafrodite constă în genetica acesteia – o plantă cu genetică slabă sau cu istoric de dezvoltare hermafrodită ar trebui evitată pentru a vă proteja grădina. Dacă observați în orice moment saci de polen sau antere, îndepărtați imediat planta din grădină pentru a preveni polenizarea plantelor femele.

 

Sper ca acest scurt ghid despre anatomia plantei de canabis v-a fost util și sper să vă fie de folos după legalizarea canabisului. Cu cât știm mai multe despre această minunată plantă, cu atât producția de muguri este mai mare, atât calitativ cât și cantitativ.

Până data viitoare, fiți iubiți, fiți buni și respectați natura!

 

 


Acest articol este strict în scop informativ și educațional!


Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment