Read Time:4 Minute, 13 Second

Planta (canabisul) și denumirea compusului (canabinoizi) seamănă evident unul cu celălalt. Nu mulți oameni știu că există mai multe plante care dețin canabinoizi, care, dacă sunt consumați, interacționează cu sistemul endocanabinoid al corpului (ECS). Unele dintre aceste alte plante sunt comune și pot fi găsite în România. ECS este un sistem complex de semnalizare celulară care există în corpul nostru, alcătuit din canabinoizi endogeni, receptori și enzime și joacă un rol important în reglarea funcțiilor precum somnul, starea de spirit și memoria; și multe altele.

Deci – ce sunt canabinoizii, cum ne avantajează și unde mai pot fi găsiți?

 

Ce sunt canabinoizii?

Canabinoizii sunt compușii naturali găsiți în planta de canabis. Deși există peste 100 de canabinoizi diferiți, cei doi compuși cei mai comuni și studiați sunt THC-ul și CBD-ul; compușii utilizați acum pentru tratarea diferitelor afecțiuni de la epilepsie la insomnie și anxietate. Un fapt oarecum surprinzător și puțin cunoscut este că canabinoizii există într-o întreagă serie de plante și, la fel ca THC și CBD, se leagă de receptorii din sistemul endocanabinoid. Există doi receptori endocanabinoizi principali: receptorii CB1, în principal în sistemul nervos central și receptorii CB2, care se găsesc în sistemul nervos periferic. Observațiile sistemului endocanabinoid confirmă că acesta joacă un rol critic în organism, funcționând ca unul dintre cele mai importante sisteme de omogenizare, menținând reglarea activității creierului și stări de sănătate fizică și boală.

 

Ce alte plante conțin canabinoizi?

Având în vedere că beneficiile canabinoizilor devin din ce în ce mai cunoscute și explorate, nu este de mirare că cercetătorii au căutat și alte plante care conțin compuși similari. Există zeci de specii cu compuși asemănători canabinoizilor care conferă un beneficiu similar sistemului endocanabinoid. S-a arătat că multe dintre plante și flori interacționează cu ECS au fost folosite de secole în medicina tradițională, în timp ce altele au devenit mai recent populare ca „superalimente”. Să aruncăm o privire la unele dintre plantele care conțin canabinoizi.

 

Echinacea

Planta echinacea, cunoscută și sub numele de coneflower, este o plantă sălbatică cu flori care a fost folosită de mii de ani în medicina terapeutică. Echinacea a fost utilizată de primii americani nativi din regiunea Great Plains ca medicament tradițional în vindecarea rănilor și infecțiilor și s-a crezut mult timp că calmează răcelile și simptomele gripei.

Pe lângă aceste proprietăți de vindecare, echinacea conține și canabimimetice, un compus care nu este diferit de canabinoizi care interacționează cu receptorul CB2. S-a raportat că echinacea poate întări sistemul imunitar și ameliora o mare varietate de afecțiuni, ajutând la ameliorarea simptomelor de artrită, anxietate și oboseală – multe afecțiuni care sunt, de asemenea, tratate și cu compuși de canabis.

Piper negru

Acest ingredient obișnuit de uz casnic are mai multe beneficii decât să vă condimenteze mâncarea! Piperul negru, conține un terpen numit beta-cariofilenă (BCP). BCP acționează de fapt similar cu CBD-ul, legându-se, de asemenea, de receptorii CB2 și ajutând la reducerea inflamației.

Cacao

Cacaua este unul dintre noile „superalimente” fierbinți datorită nivelurilor sale ridicate de magneziu și antioxidanți. Este ingredientul principal al ciocolatei, acum adesea adăugat la băuturile calde și beneficiile sale explorate frecvent în ceremonii.

Cacaua este bogată în molecule asemănătoare anandamidei, un endocanabinoid produs în mod natural în creierul nostru, care ajută la reglarea dispoziției, a memoriei, a apetitului și a percepției durerii. Anandamida este cunoscută ca „molecula fericirii” datorită capacității sale de a provoca euforie atunci când este eliberată. Se găsește la niveluri ridicate în sânge după alergare, provocând ceea ce se numește în mod obișnuit „runner’s high”. Este considerată versiunea naturală a THC-ului a corpului. Cercetătorii din Italia au descoperit recent că trufele negre creează aceeași anandamidă ca și cacaua.

Margareta (Acmella Oleracea)

Cunoscută sub numele de „planta pentru durerea de dinți”, margareta electrică a fost folosită de mult timp ca gel pentru dureri de la descoperirea proprietăților sale de către incași. Margareta conține canabinoizi numiți N-izobutilamide care interacționează cu receptorii CB2, reglând durerea și inflamația în tot corpul. Universitatea Cambridge a derulat studii în 2012 care au confirmat că planta poate bloca receptorii de durere la terminațiile nervoase. Acești canabinoizi acționează asupra receptorului CB2, combatând eficient durerea și inflamația.

Liverwort

Liverwort este originară din Noua Zeelandă și s-a constatat că este plină de acid perrottetinenic – un compus similar chimic cu THC-ul, dar fără proprietăți psihoactive. Acidul perrottetinenic funcționează cu receptorul CB1, stimulând sistemul imunitar, ameliorând simptomele menopauzei și, de asemenea, ajutând la tratarea bronșitei și a problemelor vezicii urinare.

 

Deși toate plantele menționate mai sus au fitocanabinoizi în machiajul lor genetic, canabisul are în continuare cea mai largă gamă de canabinoizi, dar, din păcate, rămâne cea mai stigmatizată. Acest lucru ne face să ne întrebăm dacă canabinoizii se găsesc atât în ​​plantele obișnuite, cât și în canabis, de ce este tratat canabisul cu o asemenea precauție? Deoarece mai sunt multe de aflat despre complexitățile sistemului endocanabinoid, suntem siguri că vor exista noi descoperiri în medicina pe bază de plante, cu noi descoperiri de plante care susțin ECS-ul nostru și bunăstarea noastră.

 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment