Read Time:7 Minute, 29 Second

2-Arachidonoilglicerol, alias 2-AG, joacă un rol cheie în sistemul endocanabinoid (ECS). Această moleculă de semnalizare ajută la guvernarea unei liste lungi de procese fiziologice, inclusiv echilibrul energetic, inflamația și chiar emoțiile [1]. O face prin activarea celor două tipuri majore de receptori ai ECS: CB1 și CB2. Probabil ați auzit de ECS până acum; poate că sunteți chiar familiarizați cu endocanabinoizi precum anandamida. Dar care este funcția 2-AG în organism și ce legătură are cu canabisul?

 

Cine a descoperit 2-AG?

Dacă ați citit ceva despre istoria canabisului, probabil că ați dat peste numele doctorului Raphael Mechoulam. Acest respectat cercetător în canabis, care încă lucrează activ la vârsta de 91 de ani, a realizat mai multe descoperiri în timpul carierei sale la Universitatea Ebraică din Israel. Alături de descoperirea THC-ului, Mechoulam a ajutat la identificarea componentelor ECS. El a condus echipele de cercetare care au izolat mai întâi anandamida și 2-AG și și-au dovedit acțiunile ca molecule de semnalizare în cadrul ECS [2]. Acești liganzi (molecule care se leagă de receptori specifici) au devenit cunoscuți sub numele de endocanabinoizi – „endo” însemnând „înăuntru”.

În cazul 2-AG, echipa lui Mechoulam și-a propus să exploreze liganzii prezenți în țesuturile animale. Ei au dat peste 2-AG în 1995 și și-au publicat descoperirile în revista Biochemical Pharmacology [3]. După determinarea structurii noului compus, au confirmat afinitatea de legare a acestuia cu receptorii ECS.

 

Ce este 2-AG?

2-AG se leagă de receptorii ECS pentru a crea modificările necesare în celulele țintă. Din punct de vedere chimic, este un ester format din acidul omega-6-arahidonic și glicerol care provine din acidul arahidonic (AA) [4]. Endocanabinoizii precum 2-AG sunt lipide (grăsimi) care servesc ca mesageri chimici în ECS. Deoarece organismul produce 2-AG folosind acizi grași polinesaturați (PUFA) omega-3 și omega-6 [5], alegerile dietetice modifică nivelurile de endocanabinoizi și probabil schimbă „tonul” ECS [6].

2-AG deține statutul de cel mai abundent endocanabinoid din creier și este recunoscut ca singurul agonist complet al receptorilor primari ECS. Cu alte cuvinte, atunci când se leagă fie de CB1, fie de CB2, endocanabinoidul activează complet site-ul. În schimb, anandamida acționează doar ca un agonist parțial al ambilor receptori, cu eficacitate limitată.


Câteva lucruri pe care probabil nu le știi despre sistemul endocanabinoid


Care este funcția 2-AG?

Ca endocanabinoid, 2-AG lucrează pentru a transmite semnale în ECS. Receptorii primari ECS apar pe tot corpul, de la piele și oase până la sistemul nervos central și sistemul imunitar. Deoarece organismul are nevoie de 2-AG pentru a modula aceste locuri, endocanabinoidul apare în aceleași locuri. Verificați funcțiile 2-AG în sistemele și procesele cheie ale corpului.

 • Sistem nervos central

În sistemul nervos central și creier, 2-AG reglează eliberarea de neurotransmițători – o responsabilitate destul de mare atunci când considerați că aceste substanțe chimice dictează modul în care ne comportăm, simțim și percepem realitatea! Deci, cum reușește această mică substanță chimică să realizeze o performanță atât de mare? În primul rând, trebuie să ne scufundăm puțin mai adânc în natura neuronilor.

Neuronii își trimit semnale unul altuia prin impulsuri chimice care au ca rezultat eliberarea de neurotransmițători (substanțe chimice ale creierului). Când un impuls ajunge la sfârșitul unui neuron presinaptic, determină eliberarea unei substanțe chimice care traversează fanta sinaptică (decalajul dintre doi neuroni) și se leagă de un receptor de pe suprafața neuronului postsinaptic.

Majoritatea neurotransmițătorilor călătoresc în modul „anterograd” menționat mai sus. 2-AG se deplasează înapoi prin fanta sinaptică împotriva fluxului [7]. De ce? Deoarece acest lucru permite celulelor postsinaptice să controleze traficul de intrare. Prin prinderea receptorilor ECS de pe neuronii presinaptici, 2-AG reușește să moduleze semnalele GABA și glutamatului primite, ajutând la controlul stării de excitație a creierului.

 • Sistem imunitar

ECS ajută, de asemenea, la atingerea unui echilibru în sistemul imunitar. Celulele imune posedă atât receptori CB1, cât și CB2 și produc endocanabinoizi, inclusiv 2-AG, care îi modulează [8]. Aceste tipuri de celule includ:

 

Celulele BProduce anticorpi pentru combaterea infecțiilor bacteriene și virale
Celulele ucigașe naturaleGlobule albe care fac parte din sistemul imunitar și detectează celulele infectate
MonociteAjută la descurajarea agenților patogeni și contribuie atât la procesele inflamatorii, cât și la cele antiinflamatorii

Așa cum 2-AG ajută la atenuarea declanșării neurotransmițătorilor în creier atunci când este necesar, ajută și la reglarea imunității, prevenind reacțiile de scăpare de sub control. Celulele imune secretă substanțe inflamatorii care ajută la întărirea apărării organismului. Cu toate acestea, un sistem imunitar excesiv de agresiv poate determina organismul să se întoarcă asupra lui prin reacții autoimune atât acute, cât și cronice.

Endocanabinoizii precum 2-AG joacă rolul de imunomodulatori puternici; ei ajută la inhibarea formării de anticorpi atunci când este necesar, facilitează autodistrugerea celulelor imune nedorite și reduc moleculele inflamatorii care altfel ar cauza probleme.

 • Stimularea apetitului

Dacă ați fumat vreodată canabis, atunci sunteți familiarizați cu „munchies”. După câteva fumuri și o conversație profundă, nu durează mult până se instalează foamea aceea râvnită. Deci, ECS reglează și apetitul.

 

2-AG activează receptorii CB1 din zonele creierului responsabile de homeostazia aportului alimentar [9]. Ori de câte ori săriți peste o masă în timpul zilei, acest endocanabinoid începe să trimită semnale pentru a vă anunța că este timpul să mâncați. THC-ul vizează, de asemenea, receptorii CB1, de aceea simțiți nevoia să căutați prin frigider de fiecare dată când fumați un joint.

 • Funcția sexuală

Aspectele îndepărtate ale ECS includ și reglarea excitației sexuale. Cercetările timpurii în acest domeniu sugerează că nivelurile circulante normale de 2-AG și anandamidă pot limita sentimentele de dorință sexuală.

Un studiu publicat în The Journal of Sexual Medicine a constatat că concentrațiile de endocanabinoizi scad semnificativ pe măsură ce apar sentimentele de excitare sexuală [10]. Aceste rezultate sugerează că endocanabinoizii sunt gardienii sentimentelor de excitare sexuală, iar o cascadă care rezultă din aceste sentimente funcționează pentru a le suprima temporar.


Canabisul și Sistemul Imunitar: un act de echilibrare complex


Unde se găsește 2-AG?

2-AG apare în tot corpul și ajută la menținerea homeostaziei în nenumărate sisteme fiziologice. Celulele produc endocanabinoizi la cerere, după cum este necesar. Enzima metabolică diacilglicerol (DAG) sintetizează în principal 2-AG, în timp ce enzima monoacilglicerol (MAG) îl degradează rapid [11].

 

Cum este 2-AG legat de anandamidă?

2-AG și anandamida sunt legate în sensul că ambele sunt endocanabinoide. Ambele acționează ca molecule de semnalizare în ECS și, prin urmare, ajută la menținerea multor procese corporale în echilibru. În timp ce 2-AG lucrează pentru a activa complet atât CB1, cât și CB2, anandamida le activează doar parțial. Cu toate acestea, anandamida activează pe deplin TRPV1, un receptor CB3 propus implicat în semnalizarea durerii.

 

Cum este 2-AG legat de canabis?

Nu veți găsi 2-AG în plantele de canabis. Ca canabinoid endogen, apare numai în țesuturile speciilor de animale care posedă un ECS. Acestea fiind spuse, moleculele derivate din canabis au un efect foarte similar cu 2-AG în organism. Canabinoizii precum THC și CBD aparțin unei familii chimice numite după efectul lor asupra receptorilor ECS. THC-ul, la fel ca 2-AG, se leagă atât cu CB1, cât și cu CB2. Atât 2-AG cât și anandamida se leagă de cei doi receptori primari ECS. Dar de ce are corpul nevoie de ambele molecule? Datorită afinităților diferite de legare, fiecare moleculă produce un efect diferit, chiar dacă se leagă de același site receptor.

 

Sistemul endocanabinoid: evoluție rapidă în domeniul cercetării

Studiile în curs descoperă continuu noi componente ale acestei rețele și rolurile lor unice în organism. O mare parte din informațiile cunoscute în prezent despre 2-AG vor evolua în timp, așa că cheia pentru a fi la curent cu cercetarea este următoarea: nu încetați să vă documentați!


Disclaimer

Acest conținut are doar scop educativ. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele externe menționate mai jos:

 1. 2-Arachidonoylglycerol: A signaling lipid with manifold actions in the brain – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The 90th Birthday of Professor Raphael Mechoulam, a Top Cannabinoid Scientist and Pioneer – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Identification of an endogenous 2-monoglyceride, present in canine gut, that binds to cannabinoid receptors – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 4. 2-Arachidonoylglycerol | C23H38O4 – PubChem https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Emerging class of omega-3 fatty acid endocannabinoids & their derivatives – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Care and feeding of the endocannabinoid system: a systematic review of potential clinical interventions that upregulate the endocannabinoid system – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Endocannabinoid-mediated retrograde modulation of synaptic transmission – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 8. Endocannabinoids and immune regulation – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Endocannabinoids: an appetite for fat – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. Circulating endocannabinoid concentrations and sexual arousal in women – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 11. Biosynthesis and degradation of the endocannabinoid 2-arachidonoylglycerol – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

 

Ultimele postari ale lui Val (vezi toate)
Distribuie și tu:

Leave a Comment